Close

Strona 132 z 371 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142182232 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 311 do 1 320 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Hm, ja też jestem ciekaw czy będzie szybszy Golf rocznik 1990 z dwiema sprężarkami, nitro, rozwierconymi tulejami, chłodnicą powietrza dolotowego, stożkowymi filtrami, zmodyfikowana mapą wtrysku od seryjnego nowego Audi S8. Nie sądzicie że Wasze dywagacje trącą podobieństwem?
    To mówisz, że Mac to ten Golf? Podpowiem ci jaka jest różnica. Jak bym zasłonił kotarką oba komputery i dał identyczne myszki/klawiatury/monitory to nawet byś się nie zorientował przy pracy która maszyna jest która. A może i tak, bo w aplikacjach wykorzystujących mało wątków Core będzie szybsze

Co do "chińszczyzny" Pan daruje, ale co Pan rozumie pod pojęciem "przemyślana maszyna"? Że 10-elementowe puzzle, którego poskładanie nie przekracza zdolności manualnych gimnazjalisty, poskłada Pan w swoim mniemaniu mniej przypadkowo? Jest Pan w stanie podać tabelę z zależnościami czasowymi np na magistrali adresowej pamięci? Oczywiście nie, więc tyle Pan wie o swoim składaku co ja o uprawie borówki. Pan wybaczy, ale pewne doświadczenie w tej dziedzinie pozwala mi stwierdzić, że negujący konstrukcję drogich flagowych modeli firmowych stacji roboczych, są conajmniej niedoinformowani.
    Czyli jak mi chińczyk wsadzi do obudowy z logiem jabłka płytę główną i wsadzi do niej procesor, to maszyna jest lepsza niż gdyby te same elementy w pudełkach przyszły do mnie do domu i sam sobie włożę ten procesor do socketu?

Swoją drogą tak, wszystkie te parametry można poznać w programie do diagnostyki sprzętu i gwarantuję Ci, że dane wymieniane między CPU a pamięcią są szybsze przy podkręconym QPI

Maca nie kupuje się tylko dla szybkości, ale i (albo przede wszystkim) dla stabilności. Najlepsze składaki mogą robić co najwyżej za podstawkę pod Mac Pro. Żeby np powódź nie zalała drogiego kompa. Takie zdanie wyrobiłem sobie przez ponad 20 lat pracy w tej branży i chyba musiałoby upłynąć drugie tyle żebym je zmienił.
    No, bo jak komputer składany na miejscu to nie to samo co składak w chińskiej fabryce do tego jest podatny na wirusy i utratę danych, a Mac'i się nie wieszają (ehe, udało mi się po 10 minutach i jest to powtarzalny błąd systemu, jak co służę przykładem). A składak nie jest przypadkiem bardziej podatny na żyły wodne albo promieniowanie kosmiczne? Bo takie opowieści wielorybnicze też krążą.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Podpowiem ci jaka jest różnica. Jak bym zasłonił kotarką oba komputery i dał identyczne myszki/klawiatury/monitory to nawet byś się nie zorientował przy pracy która maszyna jest która. A może i tak, bo w aplikacjach wykorzystujących mało wątków Core będzie szybsze
    Bardzo dobry test, przy czym przeciwnie niż się Panu wydaje, wyczuć który jest który się da ze 100% pewnością. Szybkość jak wcześniej pisałem, może być różna, zależna od konkretnej konfiguracji i aplikacji. Ale rodzaj komputera da się poznać po samej jego pracy. Niekoniecznie od ręki, ale po pewnym czasie na bank.

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Czyli jak mi chińczyk wsadzi do obudowy z logiem jabłka płytę główną i wsadzi do niej procesor, to maszyna jest lepsza niż gdyby te same elementy w pudełkach przyszły do mnie do domu i sam sobie włożę ten procesor do socketu? ...) No, bo jak komputer składany na miejscu to nie to samo co składak w chińskiej fabryce
    Chińczyk komputer z jabłkiem składa jako końcowy etap produkcji komputera jako całości. Pan komputer składa z komponentów które każdy powstały jako osobne produkty. Jednostka komputerowa zaprojektowana i wykonana jako całość może być (i często jest) znacząco różna od jednostki złożonej z oddzielnych części.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

moze komus sie przyda wyprzedaz
    Mac Pro Intel - 2 x 2.66 GHz Dual-Core Xeon 2GB/ 250Gb
    http://shop.colourconfidence.com/pro...Cmd=cl&xLang=7

ps nie jestem zwiazany z CC po prostu dostalem maila to sie dziele informacja w paru dzialach

Domyślnie

Stary model Już mi ciśnienie skoczyło że to któryś z aktualnych ale niestety

Domyślnie

no z aktualnych to by nie byl na wyprzedazy w cenach na mac pro sie nie orientuje za bardzo ale widzialem ze inne rzeczy z wyperzedazy dosyc tanio to linka wrzucilem

Domyślnie

Wiesz co jakbym się nie szykował na nowego to pewnie bym się zainteresował tym od Ciebie ale jako, że nie mam ognia na gardle to spokojnie bo jeszcze monitorek EIZO trzeba zanabyć

Domyślnie

nie zebym mial cos przeciwko Apple - sam uzytkuje ich produkty, ale zaciekawilo mnie ile bedzie kosztowac zlozenie podobnej stacji graficznej samemu i posiedzialem przejrzalem bardzo popularny u mnie sklep i oto co mi wyszlo

Cene i opis MacBook Pro wzielem z Cortlandu z linku pare postow wyzej: http://www.cortland.pl/apple-mac-pro...120-512mb.html

Apple/Skladak

Procesor:
    2 x 2.26GHz procesor Quad-Core Intel Xeon Nehalem
    2 x Intel S1366 Intel Xeon Quad Core E5530 2.4Ghz 8MB
    Plyta:
    Apple nie podaje szczegolow oprocz paru parametrow
    Intel Shady Cove Server Board S5520
    Pamiec:
    6 GB (6 x 1GB) pamięci (1066 MHz DDR3 z korekcją ECC), max. 32 GB, 8 slotów w tym 6 zajętych
    Crucial 6GB (3x2GB) 240Pin DIMM DDR3 (1333 MHz ECC Registered)
    Grafika:
    Grafika NVIDIA GeForce GT 120 z 512 MB pamięci (1x podwójne złącze DVI, 1x MiniDisplayPort)
    Gigabyte GeForce GT 240 600Mhz 1GB PCI-Express 2.0 HDMI
    HDD:
    Dysk twardy 640 GB Serial ATA 3 Gb/s 7200 obr./min
    Western Digital 750GB 7200RPM SATA-II 32MB
    Naped Optyczny:
    Napęd 18x SuperDrive (DVD+R DL/DVD+/-RW/CD-RW)

* Zapis (18x DVD-R, 8x DVD+R DL, 32x CD-R/RW)
    * Odczyt (18x DVD, 32x CD)

LG Electronics LG 10x Internal BDRW Bare + SW
    Dodatki:
    Mysz, Klawiatura, OS, iLive + dokumentacja i oczywiscie obudowa z zasilaczem + Bluetooth 2.1 + EDR
    OS: Win7 UltBOX + Obudowa: Antec Three Hundred Case Black + Zasilacz: XFX 750W Black Edition Single Rail Modular Power Supply + 3.5" bay Internal smart card reader

Cena (brutto):
    Produkt Apple: 12.899,00 PLN
    Skladak: £2,170.51 co daje liczac PLN/GBP 5:1 cene 10,852.55 PLN

Porownanie:
    Procesor: Apple daje 2.26, skladak: 2.66 - pomine, to na prawde roznica znikoma
    Pamiec: Nie wiem jakiej firmy pamiec jest w MacBooku oprocz tego ze jest taktowana 1066MHz, do skladaka wrzucilem 3 kostki Crucial po 2GB taktowane 1333MHz takze roznica jest spora w samym taktowaniu.
    HDD: Tutaj zastanawia mnie to 3 Gb/s przy opisie dysku SATA przy produkcie Apple. Najszybsze dyski SATA-600 osiagaja przepustowosc 600Mb/s.
    Grafika: Tutaj GF GT 120 Apple ma sie nijak do GT 240 skladaka
    Naped optyczny: W Apple mamy Zwykla nagrywarke, do Skladaka wrzucilem nagrywarke Blue-Ray.
    Dodatki: Nie uwzglednilem w cenie skladaka takich rzeczy jak klawiatura i mysz, bluetooth, oraz przydaloby sie cos ala iLive ale nie wiem czy jest podobny software na Windows, do skladaka wrzucilem czytnik kart.

Jaki z tego wniosek. Na pewno kupujac skladak mamy ok 2000PLN w kieszeni. Teraz czy warto dla tych 2000PLN zadawac sobie trud i skladac komputer w domu? Zalezy. Ja bym zlozyl. Nie tylko ze wzgledu tych 2000PLN ale ze po pierwsze Apple daje na calosc 12 miesiecy, kiedy skladajac sami sprzet na niektore podzespoly mamy do 3 lat (np procesor) bez zadnej doplaty. Po drugie jak widac, niektore czesci znacznie sie roznia od tego co oferuje Apple na plus skladaka. Ale to dlaczego ja bym zrobil tak a nie inaczej. Natomiast inni kupia produkt Apple i nie beda sobie zawracac glowy skladaniem calosci w domu, instalacja systemu itp itd. Takze IMHO kazdy powinien wyciagnac z tego wniosek sam.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Apple to świetny produkt marketingowy i niezgorszy sprzęt. niestety na naszym rynku jest droższy sporo niż w Stanach. Kupienie Maca jest na pewno fajną sprawą, tylko sporej części użytkowników na grzyba jest on kupują bo to trendy i jazzy, poza tym koledzy mają Maca, zatem mam i ja. później są jaja bo sobie z tym nie radzą, umieją odpalić 2 programy, a jak przychodzi do sytuacji że muszą coś zgrać na windowsa, na drugi komputer, to przerażenie. i bynajmniej nie są to odosobnione przypadki. stacja graficzna maca jest ekstra, tylko niekoniecznie jest dedykowana do PSa czy Lightrooma. tania nie jest a rozwiązania sprzętowe - czyli to że jacyś inżynierowie powiązali to w całość - mają zapewnić ciągłość pracy pod pełnym obciążeniem, a nie wydaje mi się, żeby obróbka zdjęć była właśnie takim procesem dla tej maszyny, w dodatku zapewniającym wykorzystanie możliwości tego sprzętu. co innego jak ktoś jest w stanie go wykorzystać albo ma oprogramowanie wymagające posiadanie Maca. kupić można wszystko - kto bogatemu zabroni. ale tłumaczenie 'kup Appla, będziesz miał na lata' , a PCta trzeba ciagle modernizować, to komuś się coś pomerdało. albo Ci którzy sprzedają stare G-coś są szaleńcami oddającymi za bezcen tak wyśmienity sprzęt. Mac starzeje się tak samo jak cały sprzęt komputerowy. więc nie przesadzałbym z lukrowaniem. a to co jest w środku też pewnie wychodzi z fabryk asrocka , ecsa, samsunga czy seagate'a. fakt, że jest staranniej dobrane do wytężonej pracy ze sobą niż składak NTT z Media, ale po co komu kości ECC do normalnej roboty choćby. poza tym PC'ty też są niezawodne i jak się nie pojedzie po kosztach to ich kultura pracy może być nawet wyższa. do tego Apple też potrafią się zj... , choć i u nas są już serwisy naprawiające ich sprzęt, które "znają go lepiej niż Steve Jobs"
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-05-2010 o 22:02 Powód: gram.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

dodam jeszcze jedna ciekawostke, w poprzednim poscie pominalem roznice procesorow: 2.26GHz Apple i 2.66Ghz skladak, a chyba nie powinienem. Wszedlem bowiem sobie na Apple Uk Store i co zobaczylem? Apple kaze doplacic za zmiane 2 procesorow 2.26GHz na 2.66GHz az £1144.00. Az mnie zagielo.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    Jaki z tego wniosek. Na pewno kupujac skladak mamy ok 2000PLN w kieszeni. Teraz czy warto dla tych 2000PLN zadawac sobie trud i skladac komputer w domu? Zalezy. Ja bym zlozyl. Nie tylko ze wzgledu tych 2000PLN ale ze po pierwsze Apple daje na calosc 12 miesiecy, kiedy skladajac sami sprzet na niektore podzespoly mamy do 3 lat (np procesor) bez zadnej doplaty. Po drugie jak widac, niektore czesci znacznie sie roznia od tego co oferuje Apple na plus skladaka. Ale to dlaczego ja bym zrobil tak a nie inaczej. Natomiast inni kupia produkt Apple i nie beda sobie zawracac glowy skladaniem calosci w domu, instalacja systemu itp itd. Takze IMHO kazdy powinien wyciagnac z tego wniosek sam.
    zapomniales dodac o jednej waznej rzeczy. system operacyjny niestety, ale ceny Windowsa sa zaporowe. co z tego, ze na skaldaku oszczedzasz 2000zl jak na system (zeby odpowiadal OS Xowi) musisz wydac kolejny 1000zl. do tego jakis antywirus.
    jesli chodzi o Mac OS X Snow Leopard to mozna go kupic w wersji "Mac Box Set (Snow Leopard + iLife '09 + iWork '09): 699 zł" gdzie iWork odpowiada MS Office 2010 za 150$. teraz to nie wiem kto kogo bardziej j***e po kieszeni
    czyli reasumujac:
    kupujesz skladaka oszczedzasz 2000zl, ktore to wydajesz na oprogramowanie...to ja sie pytam gdzie ta oszczednosc?
    od dwoch i pol roku pracuje na C2D 2.54 w PS 4 i w 2008 roku skladal mi panorame w 15s i w tej chwili tez sklada mi panorame w 15s. nie wspomne juz o tym, ze przez ten okres czasu komp nie wykrzaczyl mi sie ani razu co przy poprzednich czasami spedzalo mi sen z powiek. nie jestem informatykiem i nie umiem grzebac w systemie by go podkrecac, tak samo jesli chodzi o procesory. podczas pracy w "szopie" na viscie komp potrafil wywalic mi sie 4-6 razy w ciagu dnia. powtarzam przy normalnym uzytkowaniu. nie byla to wersja piracka tylko kupiona z laptopem.
    juz kiedys napisalem, ze jesli mial bym zaplacic 30.000zl za sprzet na ktorym bede pracowac bezstresowo to zaplace wlasnie za spokoj i przyjemnosc pracy. bo to tak samo jak z samochodem. mozna kupic Forda Mondeo, ale czy nie lepiej jezdzic Volvo XC70?

Strona 132 z 371 PierwszyPierwszy ... 3282122130131132133134142182232 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów