Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Jestem ciekaw czy ten Mac Pro z dwoma Xeonami będzie w jakimkolwiek teście szybszy od podkręconego Core i7 960.
2*4*2.26 = ~18ghz (zakładam tutaj stuprocentowe wykorzystanie wszystkich ośmiu rdzeni), podkręcony Core i7 960 = 4*4.5 = ~18 ghz. Czy Mac pokaże jakąkolwiek przewagę? Czy 4 rdzenie po 4,5 giga są mniej wydajne od 8 rdzeni po 2,25 ghz? Bo na moje rozumowanie to w aplikacjach wykorzystujących 1-2-3-4 rdzenie to Core będzie znacznie szybsze, a w tych absolutnie wielowątkowych będzie po równo.
P.S. mój kolega kupił wspomnianą stację i pierwsze co zrobił to zainstalował na niej Win XP![]()
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Stig, a czy mógłbyś opisać konfigurację Twojego PC'ta, bo sam za chwilkę będę musiał coś sobie złożyć, a z tego co piszesz, Twoja konfiguracja daje nieźle radę
Mamiya + Sony
Stig, czy nie o ten benchmark Photoshop chodziło?
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Hm, ja też jestem ciekaw czy będzie szybszy Golf rocznik 1990 z dwiema sprężarkami, nitro, rozwierconymi tulejami, chłodnicą powietrza dolotowego, stożkowymi filtrami, zmodyfikowana mapą wtrysku od seryjnego nowego Audi S8. Nie sądzicie że Wasze dywagacje trącą podobieństwem?
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
CPU: i5-750
Chlodzenie: Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2
zasilanie: OCZ ModXStream Pro 500W
plyta: Asus P7P55D
grafika: Asus 9600 GT
pamiec: OCZ 4GB (2 x 2x2GB) 1600 MHz CL7 Platinium
dyski: WD Raptor 150 GB (system i soft), WD 320 GB (pliki projektow i zdjecia), WD 2 TB (archiwum)
Procesor ustawiony tak, ze standardowo dziala na 1760 MHz, a kiedy rosnie zapotrzebowanie na moc, skacze do 3,7 GHz. Temperatury 37 na luzie, 52-54 w stresie.
Sugerujesz, ze mam 8 dyskow w RAID, jakies eksperymentalne pamieci RAM i tak podkrecony procesor, ze musze cieklego azotu uzywac, zeby sie nie zjaral? Juz nie przesadzaj z tymi porownaniami.
Jak juz pecet jest szybszy od holubionych Macow, to zaraz musi byc takim zmodyfikowanym skladakiem, ze w kazdej chwili moze sie rozleciec? Nie. Tak juz po prostu jest, ze przemyslana maszyna jest szybsza. Placicie gruba kase za mniejsza wydajnosc.Za to wciskaja Wam bzdety, ktorych do niczego nie potrzebujecie (vide Xeon).
![]()
Ostatnio edytowane przez stig ; 26-05-2010 o 16:08
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Sam liczyłem, że aby sklepać z dostępnych w handlu komponentów stację podobną do Maca Pro, wyjdzie porównywalnie albo drożej. Oczywiście mówię np o platformie Intela z dedykowanymi pozostałymi elementami i osprzętem. Niedowiarkom proponuję policzyć samodzielnie.
Co do "chińszczyzny" Pan daruje, ale co Pan rozumie pod pojęciem "przemyślana maszyna"? Że 10-elementowe puzzle, którego poskładanie nie przekracza zdolności manualnych gimnazjalisty, poskłada Pan w swoim mniemaniu mniej przypadkowo? Jest Pan w stanie podać tabelę z zależnościami czasowymi np na magistrali adresowej pamięci? Oczywiście nie, więc tyle Pan wie o swoim składaku co ja o uprawie borówki. Pan wybaczy, ale pewne doświadczenie w tej dziedzinie pozwala mi stwierdzić, że negujący konstrukcję drogich flagowych modeli firmowych stacji roboczych, są conajmniej niedoinformowani.
Maca nie kupuje się tylko dla szybkości, ale i (albo przede wszystkim) dla stabilności. Najlepsze składaki mogą robić co najwyżej za podstawkę pod Mac Pro. Żeby np powódź nie zalała drogiego kompa.Takie zdanie wyrobiłem sobie przez ponad 20 lat pracy w tej branży i chyba musiałoby upłynąć drugie tyle żebym je zmienił.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-05-2010 o 16:30
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Tak, bo znana z zawyzania cen swoich produktow firma Apple, rozdaje swoje komputery za cene kosztu klamotów, albo jeszcze do nich dokłada. Cudowna bzdura!![]()
Mam na mysli to, ze wlozylem tam to, czego dokladnie potrzebuje do swojej pracy i tylko to -- bez zbadnych dupereli typu słitaśna obudowa czy Xeon.
Tyle mnie to obchodzi, co wlasnie uprawa borowki.Interesuje mnie wydajnosc, czyli efekt koncowy. Wiedza na temat tego, co sie dzieje w srodku, nie jest mi do niczego potrzebna, skoro dziala jak nalezy.
Ciekaw jestem, co jeszcze wymyslisz w tej kwestii, zeby zdyskredytowac skladaka, tylko dlatego, ze jest skladakiem?A Mac Pro nie jest? Ze inzynierowie z wiedza nieporownywalna do mojej, posiedzieli dluzej niz ja, nad zestawieniem komponentow jakie beda tam wkladac? Moze i posiedzieli... Ale chyba tylko po to, zeby dobrac podzespoly, ktore beda relatywnie tanie w zakupie, i latwe w oprogramowaniu, co sila rzeczy przelozy sie jeszcze bardziej na zysk ze sprzedazy tego skladaka. Mozesz mnie nawet wprost nazwac dyletantem -- kompletnie mnie to nie obchodzi. Tak jak Kubicy nie interesuje jakie lozyska siedza w korbowodzie silnika bolidu, ktorym jezdzi, tak mnie jako operatora nie obchodzi jakie sa zaleznosci czasowe na magistrali adresowej pamieci. Dopoki za 1/3 ceny Maca Pro skladam wydajniejszy od niego komputer, to wiedza na ten temat lata mi i powiewa. Malo tego -- nawet nie chce tego wiedziec.
EOT, bo juz nie mam sil na bzdury generowane przez mianiakow. Wylaczam sie z tego watku, bo szkoda czasu.
Ostatnio edytowane przez stig ; 26-05-2010 o 16:44
www.SALDAT.pl
Ależ przecież nie bronię policzyć samemu. Gotowiec wyjdzie zawsze taniej ze względu na inne narzuty na pojedynczych klamotach, konfekcjonowaniu, obsłudze itd.
Zawsze oferta "gotowców" jest mniej elastyczna od kompletowania.
Wydajność takich samych komputerów będzie taka sama. To chyba jest bez dyskusji. Problemem jest tylko niezrozumienie że składak za 1/5 ceny stacji roboczej nie jest taką samą jednostką. Jest inny i na przykładzie samochodowym można argumentować że np jeden z nich jest lepszy bo krótszy. Ale z drugiej strony drugi lepszy bo ma elektryczne szyby z tyłu. Różnych rzeczy nie da się porównać bezpośrednio.
I tu jest właśnie owo niezrozumienie.
Dopóki nie pojawią się inne wymagania, prawda? Niektórych niestety zaczęło interesować dlaczego 3 letniego peceta trzeba wymieniać a conajmniej przebudowywać. Zaczęła również interesować niezawodność i tzw kultura pracy. Dla części z nich, w tym mnie, odpowiedzią jest Mac Pro.
Skontaktuj się z nami