Close

Strona 231 z 371 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 301 do 2 310 z 3702

Domyślnie

Wątek robi się coraz ciekawszy, wróćmy więc do korzeni

Ja wybrałem maka w zasadzie głównie z powodu alergii na Windowsa. PS nie działa natywnie z linuksem, więc nie miałem zbyt wielu opcji

Za co lubię os x?

- Unix - non stop używam konsoli
    - Time Machine - genially sposób na backupowanie danych
    - iLife w cenie
    - expose
    - System startuje bez "dymków", informacji od antywirusa itd.
    - fajnie rozwiązane screenshoty
    - podgląd plików po kliknięciu w spację (zapomniałem nazwy tego czegoś)
    - DOCK!
    - udostępnianie plików/napędów
    - widgety
    - spaces

Do tego pewnie masa innych pierdołek, o których nie mogę sobie teraz przypomnieć
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Przypatruję się temu wątkowi i odnoszę wrażenie, że nie ma on nic wspólnego z użytkownikami Komputerów Macintosh. Większość wypowiadających się (tutaj oczywiście generalizuję) to osoby związane z szeroko pojętym biznesem komputerowym. A większość Macuserów jest trochę innych. W załączeniu kilka przykładów z ankiety MAC/PC user - rzecz dotyczy korelacji między odpowiedzią o na pytanie a podanym kompem. (Procent pokazuje preferencję wyboru, a nie bezwzględny odsetek odpowiadających )
    Czy cenisz prace Andy Warhola - PC 60% nie - MAC 53% tak
    PC - 14% kiedykolwiek wymieniało świec zapłonową MAC - 15% jest w stanie czytać nuty
    Czy preferujesz pracę z liczbami PC - 27% tak MAC - 20% nie

No i poruszyłeś struny, które mną zatrzęsły, ponieważ mnie na przykład stać, na wszystko co najlepsze, więc mogę sobie chodzić po salonach Mercedesa, Audi, Volvo, czy Porsche zupełnie swobodnie i patrzeć na oglądane modele z pozycji potencjalnego użytkownika, a nie tylko podziwiacza.
    Chyba niepotrzebnie się zaperzyłeś. W cytowanym fragmencie nikt nie kwestionował twojego materialnego statusu ani tym bardziej nie robił z niego argumentu.

Jednak stawianie komputerów Apple na górnej półce, to absolutne nadużycie, bo jedyne co je odróżnia od dobrych markowych pecetów, to idiotyczna cena.
    Nie wiem co to dobre markowe pecety i gdzie jest ta półka. Nie robi to więc na mnie żadnego wrażenia. Z mojego punktu widzenia każda cena za PCta jest idiotyczna, gdyż go nie potrzebuję. Wynika to z tego, że nie chcę Windowsa ani Linuxa ani Unixa. To co odróżnia je od PCtów (markowych czy nie) to system operacyjny, który preferuję*i wygląd, który również mi bardziej odpowiada.

Zresztą od pewnego czasu Apple, to nie komputer, tylko puszka Pandory, więc nawet gdyby mi dopłacano za używanie tego czegoś, to pewnie do domu bym tego dobrowolnie nie zaniósł.
    Nie zaniosłem. Przywieźli. Nie wiem czy to puszka Pandory. Problemy z puszką Pandory zaczęły się po jej otwarciu. Ja do środka nie zaglądam.

Również filozofia tej firmy napawa mnie osobiście ... powiedzmy nieprzychylnymi odczuciami i nie chcę mieć z nimi nic do czynienia.
    Skoro taka twoja wola, proszę bardzo. Mam nadzieję, że pozwolisz mi pozostać przy moim zdaniu.

I jeszcze taka obserwacja z dystansu. W bardzo wielu przypadkach, gdy rozmawiam z ludźmi z branży IT usiłują mnie przekonywać do PCta z Windozą lub linuxem. Nie mam pojęcia skąd jest w tą stronę*zacietrzewienie. Wybrałem Maka między innymi po to by nie zależeć od ludzi z IT. Ponieważ to co w ich świecie jest celem (komputer i system) dla mnie jest tylko środkiem.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    No i poruszyłeś struny, które mną zatrzęsły, ponieważ mnie na przykład stać, na wszystko co najlepsze, więc mogę sobie chodzić po salonach Mercedesa, Audi, Volvo, czy Porsche zupełnie swobodnie i patrzeć na oglądane modele z pozycji potencjalnego użytkownika, a nie tylko podziwiacza.
    Taka błahostka nie powinna Tobą trząść - to może być bankructwo dla ubezpieczyciela.

Ja wypowiedź kolegi którego cytujesz nie odebrałem jako przyrównanie komputerów Apple do jakiejś pułki.
    Mam wrażenie, że chodziło mu o sytuacje gdy facet w warzywniaku pyta jakie pomidory kupić a z boku ktoś mu podpowiada, że pomidory są przereklamowane i lepiej wziąć ogórki.
    Z tego i z tego zrobi sałatkę więc po co przepłacać?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Jednak stawianie komputerów Apple na górnej półce, to absolutne nadużycie, bo jedyne co je odróżnia od dobrych markowych pecetów, to idiotyczna cena.

Zresztą od pewnego czasu Apple, to nie komputer, tylko puszka Pandory, więc nawet gdyby mi dopłacano za używanie tego czegoś, to pewnie do domu bym tego dobrowolnie nie zaniósł.

Również filozofia tej firmy napawa mnie osobiście ... powiedzmy nieprzychylnymi odczuciami i nie chcę mieć z nimi nic do czynienia.
    hehe nie chodziło mi o pozycjonowanie marki. Szczerze to BMW jest dla mnie lepszą marką ale nie ważne. Strzeliłem przykład na 2 markach które wpadły mi do głowy. Dla mnie PC i Mac to po prostu 2 różne komputery z innym opakowaniem i innym "nadzieniem" czyt. systemem operacyjnym, a że Mac droższy to tylko wada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Taka błahostka nie powinna Tobą trząść - to może być bankructwo dla ubezpieczyciela.

Ja wypowiedź kolegi którego cytujesz nie odebrałem jako przyrównanie komputerów Apple do jakiejś pułki.
    Mam wrażenie, że chodziło mu o sytuacje gdy facet w warzywniaku pyta jakie pomidory kupić a z boku ktoś mu podpowiada, że pomidory są przereklamowane i lepiej wziąć ogórki.
    Z tego i z tego zrobi sałatkę więc po co przepłacać?
    O widzisz mogłem pomyśleć o warzywach i owocach wkońcu Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    No to teraz dowiadujemy się, że Delle Precision to zwykłe składaki
    Gdzie tak napisane? Chyba widzi Pan w tekście to co chce Pan widzieć...

Cytat Zamieszczone przez jatoja2 Zobacz posta
    zły przykład dałeś masz dwie osobówki
    Nie, przykład był IDEALNY, bardzo dobrze obrazujący różnice.

moim zdaniem jeśli ktoś robi identyczne płyty główne i to jest ta sama fabryka to
    -nie opłaca się rozdzielać produkcji
    -liczy się renoma marki produkującej podzespoły
    -mają już dopieszczony projekt
    Czyżby? To dlaczego w tej samej chińskiej fabryce robi się wyczynowe buty po 1500 zł i tenisówki za 15 zł? Wszystko zależy ile zleceniodawca zapłaci. Foxconn robi płyty do Mac Pro, serwerów DELL i płyt do komputerków typu barebone, kosztujących kilkaset zł w detalu za cały komputer. Twierdzi Pan, że nie ma między nimi różnicy?

Zauważmy że wiele płaci się za markę, założę się że koszula z wolczanki za 280zł (ze strony) będzie równie dobra jak bawełniana dobrej jakości innej firmy a może jeszcze krój takiej za 80zł nam się bardziej spodoba
    To chyba nigdy nie miał Pan na grzbiecie koszuli za 280 zł.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-10-2011 o 17:29
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie, przykład był IDEALNY, bardzo dobrze obrazujący różnice.

Czyżby? To dlaczego w tej samej chińskiej fabryce robi się wyczynowe buty po 1500 zł i tenisówki za 15 zł? Wszystko zależy ile zleceniodawca zapłaci. Foxconn robi płyty do Mac Pro, serwerów DELL i płyt do komputerków typu barebone, kosztujących kilkaset zł w detalu za cały komputer. Twierdzi Pan, że nie ma między nimi różnicy?
    1. aż takiej róznicy nie ma
    2. nie chodzi mi o różne modele ale ten sam

Domyślnie

Jednak stawianie komputerów Apple na górnej półce, to absolutne nadużycie bo jedyne co je odróżnia od dobrych markowych pecetów, to idiotyczna cena.
    Czyli dobre markowe pecety z górnej półki i Apple różni tylko cena? Czyli Apple to też górna półka. A cena jest niemal identyczna, co udowodniliśmy kilkanaście stron temu.

Zresztą od pewnego czasu Apple, to nie komputer, tylko puszka Pandory
    Litości. Sposobów na inwigilację jest tyle, że nie trzeba Pana zmuszać do kupna Apple, żeby wiedzieć co Pan robi przy komputerze.

1. aż takiej róznicy nie ma
    Owszem jest. I to nawet większa bo Unix od Windows różni się bardziej niż auto terenowe od osobowego.

2. nie chodzi mi o różne modele ale ten sam
    Ten sam znaczy co, bo się pogubiłem? Insynuuje Pan, że są TE SAME produkty sprzedawane drożej lub taniej? To znaczy że tej tańszy ma część ceny sponsorowaną przez kogoś? To kapitalizm. Jeśli coś się da sprzedać drożej to nikt nie będzie miał żadnych skrupułów. Wszak chodzi o maksymalizację zysku. Zawsze.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Witam
    prosze nie przekonujcie Toma01 że mac nie jest najlepszy bo On osiwieje po tych postach.
    Wyobraźcie sobie że wszyscy mówimy że mac jest najlepszy tylko ma wadę jest za drogi, albo my za mało zarabiamy. Nieważne nie stać nas i chcemy ze zwykłymi pecetami dorównać idealnemu jabłuszku. Co wtedy odpowie Tom01? Jak nas przekona że mamy wydać dużo więcej pieniędzy za filozofię sprzedaży. Oczywiście kupujemy bo jest bardzo gadżeciarski i to też jest ważne - powiedzcie że nie

Wczoraj widziałem fragmenty wystąpienia w sprawie nowego ipka i? medialne show dla pokazania że iphone dogania już samsunga zrobione bardzo sprawnie i bardzo sugestywnie. Nowy ios5, nowy ipek, nowe podejście, sterowanie itp... Ale głównie to sterowanie przyszłym kupującym. Takie było moje wrażenie. A dziś wpadły mi opinie innych w tej sprawie i są podobne... Duże fajne show

Z wypowiedzi o dellu i płytach itp to rzeczywiście wszystkie mają byle jakie wkładane a tylko maki mają selekcjonowane .
    Słyszałem że Śnieżka robi identyczne w identycznym opakowaniu farbę lateksową inna na markety (castorama i leroy) a inną do małych sklepików z farbami i w tych sklepikach jest ta lepsza - dlatego droższa . Powalił mnie kiedyś tym sprzedawca
    Koszule też tylko wólczanka robi idealne, bo innej markowej firmy np Abercrombie z takim samym materiałem (bawełna 100%) będą już byle jakie - może nie za 80 zeta ale niedużo więcej nabyłem
    - to tak na marginesie... ale to nie jest dobry przykład bo jednemu może się nie podobać kolor (selekcjonowany) itp - nie mówię o metce

Oczywiście dalej bawię się moim MBP i dziś np po nocnym leżakowaniu wstawał o jakieś 10 s za długo (subiektywnie było dłużej niż wczoraj) - kliknąłem w pole adresowe a maszynka pokazała kręcące się kółeczko i nic... po około 10 s pole pozwoliło się obrabiać klawiaturą . Kolejne obserwacje w następne dni

Przepraszam że mało merytorycznie a bardzo ogólnie bo temat też ogólny
    Pozdrawiam

dodam że koledze jatoja2 pewnie chodziło o to że to ten sam model płyty i ta sama farba . Trochę za bardzo skracasz myśli i nie dziw się że później ciężko Ci samemu zrozumieć o co koledze chodzi . Wybacz nie mogłem ....
    Ostatnio edytowane przez krzall ; 05-10-2011 o 18:07
    Czy warto mijać się z prawdą?
    Tak....... jeśli się ją wyprzedza.
    S.J.LEC

Domyślnie

A cena jest niemal identyczna, co udowodniliśmy kilkanaście stron temu.
    Nigdzie cos takiego nie zostalo udowodnione.
    Litości. Sposobów na inwigilację jest tyle, że nie trzeba Pana zmuszać do kupna Apple, żeby wiedzieć co Pan robi przy komputerze.
    Ale tak jest latwiej... a i zarobi sie na tym przy okazji.
    To znaczy że tej tańszy ma część ceny sponsorowaną przez kogoś?
    Nie, to znaczy ze drozszy ma narzucona przez kogos odpowiednio wieksza marze. Ot, taka manipulacja z Pana strony
    To kapitalizm. Jeśli coś się da sprzedać drożej to nikt nie będzie miał żadnych skrupułów. Wszak chodzi o maksymalizację zysku. Zawsze.
    O wlasnie
    - to tak na marginesie... ale to nie jest dobry przykład bo jednemu może się nie podobać kolor (selekcjonowany) itp - nie mówię o metce
    Kurcze, czyli nie jestem jedynym ktory najpierw patrzy na kolor, wyglad, material i na to czy koszula pasuje, a dopeiro pozniej patrzy na cene?
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 05-10-2011 o 18:08
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 231 z 371 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów