Close

Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Witam ponownie.

Hmm... wygląda, że jesteśmy w d...e ( w lesie znaczy się ).

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Spokojnie, to tylko odbiornik Phottixa; być może zbiera wszystko od podczerwieni po mikrofale, albo jeszcze szerzej
    ale Tymancjo testował odbiornik RR6 :

http://sensu.pl/download/rr6.pdf

A to jest Telecontrolli niestety . Panowie, problem jest o wiele poważniejszy. A właściwie to dwa problemy na raz :

1. Sprawa to szumy, jakie generują odbiorniki. Później te szumy są zamieniane na impulsy przez komparator na wyjściu odboirnika i mamy "fałszywe" impulsy. Niestety, nie jest tak, że mikrokontroler w lampie jest w stanie zawsze
    je odfiltrować. Często jest tak, że te impulsy pasują do zainicjowania sekwencji CLS i lampa przez jakiś czas nie odpowiada nawet na poprawną sekwencję. Zresztą, nawet gdyby tak nie było, to takie impulsy generowane przez diodę IR to strata energii i nieuchronne błyskawiczne rozładowanie baterii w nadajniku. Walka z tym problemem w tak prostym systemie może polegać jedynie na podniesieniu progu przełączania komparatora - dlatego między innnymi pytałem Tomka o typ tego scalaka w odbiorniku RR6. Dodatkowo ,można próbować ograniczyć szumy odbiornika, co w praktyce oznaczałoby ograniczenie pasma demodulatora, ale jest to niestety w sprzeczności z punktem 2.

2. Sprawa to coś, co nasywa się "Max data rate" , czyli maksymalna dopuszczalna szybkość binarna transmisji dla danego łącza. Dla odbornika RR6, który zastosował Tomek, wynosi ona zaledwie 2KHz ( dane z PDF-a powyżej )- czyli w przeliczeniu zaledwie 4kbps. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że odbiornik nie jest w stanie poprawnie odebrać impulsów krótszych niż ok 1/4000 = 0.25ms = 250us. To conajmniej 4 razy za wolno.
    I tu właśnie odbiornik jest wąskim gardłem - proste nadajniki ASK mają Max data rate na poziomie 20kbps, co w zupełności wystarczy. W uproszczeniu, maksymalna szybkość binarna odbiornika ASK ( a w sumie to każdego ) zależy głównie od szerokości pasma toru RF - selektywności - im lepsza selektywność, tym mniejsza szybkość binarna. Tutaj paradoksalnie, prosty odbiornik superreakcyjny będzie najlepszy. Drugim czynnikiem, mającym wpływ na Max data rate jest szerokość pasma demodulatora, za którą odpowiadają filtry na wyjściu tegoż.

Z powodu punktu 2, wszystkie wysokoczułe odbiorniki supreheterodynowe bez modyfikacji , jak np na TDA5610, TdA5600, czy MAX1473 odpadają. Paradoksalnie, takie "Phottixopodobne" , czy zmodyfikowany RR6, budzą największe nadzieje. Art Erie wspomniał wcześniej o czymś w rodzaju squelsha z CB, ale takie rozwiązanie niestety też odpada, ze względu na masakrycznie długi czas opóźnienia.

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    ....Albo przejście na sprzęt z modulacją FM...
    Typowe odbiorniki FSK też niestety szumią jak diabli bez sygnału na wejściu. Dlatego w praktycznych realizacjach, przed właściwą transmisją wysyła się np zero logiczne, które trwa znacznie dłużej niż poszczególne bity transmisji, aby się pozbyć szumu przed właściwym sygnałem.

W sumie, to i tak byłem w szoku, że rozwiązanie z Phottixem, jakie zaproponował Tomek, w ogóle działa. Też go zrobiłem, stosując swój odbiornik podczerwieni i zupełnie inny stopień wyjściowy do diody nadawczej. Jakoś to działa, ale ja w domu mam masę różnych "wynalazków" pracujących na 433MHz ( jakieś termometry, czujki alarmu itp. ), więc w sumie też bez rewelacji. Zdarza się, że lampy się nie wyzwolą itd. Wczoraj zastosowałem odbiornik RX+4MM5 ( tym razem Aurel na MAX1473 ) i po przerobieniu filtra w demodulatorze ( zmiana częstotliwosci granicznej FDP z 5 na 15KHz ) działa podobnie do Phottixa, jest znacznie czulszy, ale niestety pojawiają się szpilki na wyjściu, co czyni całą transmisję bardzo zawodną. Może dobiorę się do komparatora na wyjściu FDP - tam jest to trochę bardziej skomplikowane ( data slicer z komparatorem ), zobaczymy.... Aha, bez przeróbki FDP w tym moim odbiorniku, to w ogóle d..a, impulsy są tak zdegradowane, że w ogóle nie ma szans na jakikolwiek CLS

Pomału zaczynam wracać do swej pierwotnej koncepcji ( ileś tam stron wcześniej już o tym pisałem ) :

Coś wygląda, że może pojawić się konieczność dodania jakiegoś sygnału "modulowanego" impulsami CLS-a...
    Mam radyjka, które są dużo sprytniejsze niż to co my tu próbujemy zrobić, umożliwiają osiągnięcie szybkości transmisji na poziomie 115kbps, co spokojnie wystarczy, ale niestety ich konfiguracja to kilkanaście stron, do tego zamiana CLS-a na "normalną" transmisję, a i tak jest jeden problem, który może całą tą koncepcję uczynić nierealizowalną. Niestety to masa roboty, być może daremnej, a z czasem u mnie też krucho...

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Kurcze! A czy są jakieś proste moduły analogowe? Wtedy możemy odciąć poziom szumów i korzystać tylko z mocnych sygnałów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Kurcze! A czy są jakieś proste moduły analogowe? Wtedy możemy odciąć poziom szumów i korzystać tylko z mocnych sygnałów...
    Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, masz na myśli moduły analogowe dosłownie ? Takie do transmisji dźwięku np. ?

To już chyba lepiej kombinować z max. silnym nadajnikiem i obcinaniem słabych sygnałów komparatorem, poprzez regulację jego progu. Myślałem też o czymś w rodzaju AGC ( ale nie regulacja wzmocnienia, a automatyczna regulacja progu komparatora w zależności od poziomu odebranego sygnału )- ale ze względu na "impulsowy" - ( ASK ) charakter modulacji, bez wysyłania jakichś dodatkowych danych nie wiem jak to zrealizować.

Przyjrzę się jeszcze raz PDF-owi od MAX1473, z tego co widzę, jest bardzo podobny ( jeśli nie identyczny ) do TDA5210.

Pozdrawiam, QuadMan

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, masz na myśli moduły analogowe dosłownie ? Takie do transmisji dźwięku np. ?

To już chyba lepiej kombinować z max. silnym nadajnikiem i obcinaniem słabych sygnałów komparatorem, poprzez regulację jego progu. Myślałem też o czymś w rodzaju AGC ( ale nie regulacja wzmocnienia, a automatyczna regulacja progu komparatora w zależności od poziomu odebranego sygnału )- ale ze względu na "impulsowy" - ( ASK ) charakter modulacji, bez wysyłania jakichś dodatkowych danych nie wiem jak to zrealizować.

Przyjrzę się jeszcze raz PDF-owi od MAX1473, z tego co widzę, jest bardzo podobny ( jeśli nie identyczny ) do TDA5210.

Pozdrawiam, QuadMan
    Dokładnie miałem na myśli analogowe moduły takie jak w zestawach do karaoke z All.. po 30zł/szt (chyba są analogowe ?).
    Przy silnym nadajniku, można obciąć dolną część amplitudy sygnału. Niestety nie mam pojęcia o elektronice i zastanawaiam się, jak to się wyrobi z przebiegami czasowymi impulsów. Słowo "komparator" przeczytałem po raz pierwszy dziś w Twoim poście (reszta to google ). Ale od wiedzy co to jest "komparator", do jego regulacji jego progu droga daleka...
    W końcu nie potrzebujemy jakiś kosmicznych modółów łączności, a jedynie prostego a jednoczesnie szybkiego CW .

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Wiem, że to jest tak proste, że aż śmieszne http://felektr.katalogi.pl/Najprosts...CW-t17193.html

Domyślnie

Witam ponownie.

Art Erie, najpierw pytanie, a później dobre wieści:

1. Masz ten odbiornik na TDA5210 Telecontrolli ( bodajże RRQ2 )? Po analizie PDF-ów TDA5210 i MAX1473 odkryłem, że układy te są niemal bliźniacze, z naszego punktu widzenia różnią się nieistotnymi szczegółami.

2. Tak jak już wcześniej pisałem, przeliczyłem i zmieniłem kondensatory w FDP demodulatora w swoim odbiorniku.

3. Po analizie noty aplikacyjnej Microchipa zmieniłem też próg porównania w komparatorze. Właściwie to powinienem to zrobić inaczej ( przerobić komparator wyjściowy na wersję z histerezą ), ale nie chciałem ryć płytki odbiornika. Okazało się, że po tej zmianie CLS działa nareszcie ok. Mimo zakłócen w moim domu Lampa wyzwala się pewnie przez kilka ścian. Co prawda na wyjściu odbiornika sporadycznie ( raz na kilka - kilkanaście sekund ) pojawiają się śmieci, aloe te nie mają już znaczenia. Te moje zmiany można bez problemu zastosować w odbiorniku na TDA5210 i na pewno przyniosą skutek. Te sporadyczne impulsy mogą mieć jednak wpływ na zużycie baterii , dlatego ja w mojej wersji zamierzam docelowo zastosować akumulator taki jak bateria 6F22.

4. Z moich zabaw wynika, że znaczną poprawę wyzwalania przyniosło zastosowanie uniwibratora formującego impulsy dla diody nadawczej IR, tak aby szerokość impulsów wyzwalających diodę IR nie zależała od szerokości impulsów z odbiornika.

5. Pozostała jeszcze sprawa fotodiody i jej nasycania przez błyski lampy. U mnie działa to dobrze w odległości ok 30 cm do metra od lampy wyzwalającej, dlatego jeszcze z tym trzeba coś zrobić.

Pozdrawiam, QuadMan

Domyślnie

Hej,

Niemożliwe, że tak powaliłem odbiornik nie doczytując o szybkości transmisji. Mea Culpa.

W każdym razie widzę, że posunęliśmy się do przodu w tej koncepcji.
    QuadMan, jak znajdziesz chwilę to daj więcej detali Twojej modyfikacji.

Tak sobie myślę, że jeżeli po zmianie szerokości pasma, modyfikacji odniesienia komparatora i dodania generatora mono-stabilnego na sterowanie diodą IR działa pewnie na 433MHz (bo tak zrozumiałem) to przeniesienie tej koncepcji na 868MHz winno dać już bardzo fajne efekty. Tam już nie ma tyle urządzeń nadawczo-odbiorczych jak na 433MHz.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Witam ponownie.

Art Erie, najpierw pytanie, a później dobre wieści:

1. Masz ten odbiornik na TDA5210 Telecontrolli ( bodajże RRQ2 )? Po analizie PDF-ów TDA5210 i MAX1473 odkryłem, że układy te są niemal bliźniacze, z naszego punktu widzenia różnią się nieistotnymi szczegółami.

2. Tak jak już wcześniej pisałem, przeliczyłem i zmieniłem kondensatory w FDP demodulatora w swoim odbiorniku.

3. Po analizie noty aplikacyjnej Microchipa zmieniłem też próg porównania w komparatorze. Właściwie to powinienem to zrobić inaczej ( przerobić komparator wyjściowy na wersję z histerezą ), ale nie chciałem ryć płytki odbiornika. Okazało się, że po tej zmianie CLS działa nareszcie ok. Mimo zakłócen w moim domu Lampa wyzwala się pewnie przez kilka ścian. Co prawda na wyjściu odbiornika sporadycznie ( raz na kilka - kilkanaście sekund ) pojawiają się śmieci, aloe te nie mają już znaczenia. Te moje zmiany można bez problemu zastosować w odbiorniku na TDA5210 i na pewno przyniosą skutek. Te sporadyczne impulsy mogą mieć jednak wpływ na zużycie baterii , dlatego ja w mojej wersji zamierzam docelowo zastosować akumulator taki jak bateria 6F22.

4. Z moich zabaw wynika, że znaczną poprawę wyzwalania przyniosło zastosowanie uniwibratora formującego impulsy dla diody nadawczej IR, tak aby szerokość impulsów wyzwalających diodę IR nie zależała od szerokości impulsów z odbiornika.

5. Pozostała jeszcze sprawa fotodiody i jej nasycania przez błyski lampy. U mnie działa to dobrze w odległości ok 30 cm do metra od lampy wyzwalającej, dlatego jeszcze z tym trzeba coś zrobić.

Pozdrawiam, QuadMan
    Ad.1. Tak. Mam 3 odbiorniki RRQ2 i 1szt nadajnika RT8-868, do tego 3 anteny SMD i jeden "patyk" 2dBi oczywiście na 868MHz.

Ad.2 Nie wiem co z ta diodą, ale w diodę Sabiny można walić z bliskiej odległości i wszystko działa normalnie, trzeba będzie diodę zabudowac blaszką i zostawić tylko szczelinę.

Nareszcie dobre wieści A już miałem zrobić kolejny odbiornik z krzemienia
    QuadMan jak odeśpisz, prosimy o szczegóły!

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Hej,

Niemożliwe, że tak powaliłem odbiornik nie doczytując o szybkości transmisji. Mea Culpa.

W każdym razie widzę, że posunęliśmy się do przodu w tej koncepcji.
    QuadMan, jak znajdziesz chwilę to daj więcej detali Twojej modyfikacji.

Tak sobie myślę, że jeżeli po zmianie szerokości pasma, modyfikacji odniesienia komparatora i dodania generatora mono-stabilnego na sterowanie diodą IR działa pewnie na 433MHz (bo tak zrozumiałem) to przeniesienie tej koncepcji na 868MHz winno dać już bardzo fajne efekty. Tam już nie ma tyle urządzeń nadawczo-odbiorczych jak na 433MHz.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pozdrawiam,
    Tomek
    Jeśli pojawią się jakieś dodatkowe problemy, to ja zaczynam strugać prosty nadajnik i odbiornik analogowy....
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 21-05-2010 o 10:51

Domyślnie

Pozdrawiam, QuadMan
    Dioda powinna pracować "na zwarcie", czyli najlepiej byłoby ją obciążyć tranzystorem w układzie wspólnej bazy.
    Inna możliwość, to podłączenie do wejścia wzmacniacza operacyjnego pracującego jako klasyczny wzmacniacz odwracający, tyle, że bezpośrednio do "węzła sumującego" (z pominięciem rezystora). Z drugiej strony po porostu do masy.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Dioda powinna pracować "na zwarcie", czyli najlepiej byłoby ją obciążyć tranzystorem w układzie wspólnej bazy.
    Inna możliwość, to podłączenie do wejścia wzmacniacza operacyjnego pracującego jako klasyczny wzmacniacz odwracający, tyle, że bezpośrednio do "węzła sumującego" (z pominięciem rezystora). Z drugiej strony po porostu do masy.
    Możesz narysować to rozwiązanie z tranzystorem?

Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów