Witam,
na wstępie muszę napisać, że niestety nie wszystko do końca jest tak super, jak wcześniej napisałem. Okazuje się, że są problemy , jeśli odległość nadajnik - odbiornik jewst mniejsza niż 3 m. Na większe odległości wszystko działa ok. Na razie nie wiem dlaczego. Do 6 rano walczyłem, ale tego nie udało mi się rozwiązać.
Najlepiej ten z krzemienia, albo... drewniany. A poważnie mówiąc, to pewnie nic nie da, bo prostr radyjka analogowe nie przeniosą żądanego pasma bez zniekształceń.
Niestety wszystkie te proste radyjka mają Max data rate na poziomie 2400 - 4800 bps, a to niestety sporo za mało.
Czas na opis modyfikacji odbiornika na TDA 5210 albo na MAX1473:
Najpierw FDP : Elementy zewnętrzne tego filtra to kondensatory C1 i C2. Trzeba zmienić je na C1=150pF i C2 = 68pF ( filtr dla f=15kHz, filtr Bessela ).
Teraz próg komparatora - slicera: Trzeba zmierzyć wartość rezystancji rezystora R1 i jako R2 wziąć rezystor który spełnia warunek : R2= (15-20)*R1.
To wszystkie modyfikacjie odbiornika na teraz. Na fotce, którą umieścił ArtErie nie jestem w stanie zidentyfikować tych elementów poza C1, bo ścieżki idą pod scalakiem. Trzeba wziąć miernik i poszukać. Co do R2, to być może jest on też na płytce, ( u mnie np. w rozwiązaniu z MAX1473 był ) ale pewnie ma o wiele większą wartość.
UWAGA: C1, C2, C3, R1 są na płytce na bank, trzeba szukać do skutku!!!!
Na teraz to tyle, muszę w końcu zabrać się za robotę, niestety. Pozostałe modyfikacje ( uniwibrator i stopień wyjściowy do diody IR ) później, wieczorem albo jutro jeśli nie dam rady.
P.S. Panowie, nie macie jakiegoś freewarowego softu do wycinania obrazków ( i tekstu ) z PDF-ów ????
Pozdrawiam, QuadMan
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami