No niestetyDlatego ja podziękowałem zoomom
![]()
Szukaj
Faktycznie ten Twoj Tamron cieniusi jakis (mowie o srodku kadru), ale z drugiej strony porownujesz kadr z 50-ki na ktorym nie ma bezposredniego zrodla swiatla, z kadrem z Tamrona w ktorym musi on walczyc z oknem w tle - nie fairJedno moge powiedziec o swoim Tamronie z pewnoscia: w centralnej czesci kadru w kazdych warunkach nie odstaje od zadnej konkurencji - jest bardzo ostry. Rogi, wiadomo maslane, ale albo bawimy sie w GO i rogi nie sa specjalne istotne, albo robimy krajobrazy i przymykamy do F8-16 i mamy wszystko ostre
![]()
mała uwaga: miałem do czynienia z dwoma egzemplarzami - w środku ostre, ale miały pewna przypadłość - jeden brzeg był zawsze bardziej mydlany od drugiego...
bardzo dziękuję za te świetne sampeli i testy oraz spostrzeżenia-bardzo jest to pomocne przy ewentualnym wyborze tego czy owego-WIELKIE DZIEKI !!
Widzę, że chwalicie tutaj Tamrona 17-35.
To ja może się spytam jak wygląda Sigma 17-35 na tle Tamiego?
Właśnie szukam coś szerokiego pod d700 i muszę powiedzieć, że mam niezłą zagwostkę...
Może jest jeszcze coś ciekawszego, alternatywnego dla Tamrona/Sigmy w podobnym szerokim zakresie?
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Sigma 20/1.8 też jest interesującą alternatywą, jak również Sigma 15-30. Nikkor 20/2.8. I mnóstwo drogich szkieł, a także kupa manualnych. Cała ta część forum jest o alternatywach.Wszystko zależy od potrzeb, możliwości itd, itp.
Ale to nie o tym wątek chyba.
No tak mogłem sprecyzować.
Ja wiem, że są Nikorry i że są dobre, ale to wszystko to 4000 zł w górę.
Gdybym miał kasę to wiadomo na co bym się zdecydował, jednak jej nie mam i szukam czegoś pokroju tego Tamrona lub Sigmy albo jeszcze coś innego?
Druga sprawa, z tego co widzę to nowych już kupić nie można, tamrona używki nigdzie nie ma, sigmę idzie trafić.
Musze mieć zooma i to z AF. Sigma 15-30 to niestety śrubokręt.
A napisałem w tym temacie bo traktował o 17-35 na D700.
Nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu.![]()
Ostatnio edytowane przez Beson ; 15-05-2010 o 11:48
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Z sigmami 17-35 musisz uwazac, bo jest tez wersja na srubokret. Roznia sie tym, ze HSM ma gwint na 77mm, a stara 82mm.
Tamrona ostatnio widzialem w komisie za 200€.
Skontaktuj się z nami