15-30 super szkło baaardzo szeroko i ostro od pełnej dziury. faktycznie szybko ostrzy ale tak ma większość szerokich szkieł![]()
Szukaj
15-30 super szkło baaardzo szeroko i ostro od pełnej dziury. faktycznie szybko ostrzy ale tak ma większość szerokich szkieł![]()
Z sigmami 17-35 musisz uwazac, bo jest tez wersja na srubokret. Roznia sie tym, ze HSM ma gwint na 77mm, a stara 82mm.
Tamrona ostatnio widzialem w komisie za 200€.
Większość tych szkieł to śrubokręt, a napęd HSM/SWM jest w nielicznych i wcale nie działa o wiele lepiej. Tu też nie ma potrzeby doostrzania zazwyczaj, natomiast czasem przydałoby się chyba wygodne przejście między AF i MF, bez zbyt wielkiego kombinowania. W Tamronie na przykład ostrość łapana była może nie błyskawicznie, ale bardzo szybko i przede wszystkim celnie. Zresztą JAP jak odsłonisz wyniki, mam nadzieję skrobniesz coś jeszcze o pracy AF i celności. Fajnie mieć 3 szkiełka w ręku jednocześnie.Ja ostatnio 180mm testowałem podobnie na różnych szkłach, choć tylko pod kątem ostrości i bokeh. Ostatnio bawię się manualną rybką Zenitar 16mm i ręczne ustawianie ostrości w szerokokątnych zoomach da się przeżyć spokojnie. Jeżeli miałbym do wyboru rewelacyjne optycznie, ale manualne szkło, a tylko dobre, ale z AF - tu bym wybrał manualne.
W sumie co ja tam gadam, ostatnio bawię się 180mm manualną i też jest ok.
![]()
a co myslicie o tym? http://www.allegro.pl/item1064492472...a_uzywana.html zamiast Tamrona i szerszej Sigmy;>
miałem podobne dylematy i kupiłem stałkę- Tokina 17/3.5![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Mialem sigmę 15-30mm ale była za duża i za ciężka, trzeba koniecznie przed zakupem dokładnie się do niej "przymierzyć". Używam teraz sigmy 12-24mm chociaż tez nie jest idealna za to mniejsza i poręczniejsza.
Dokładnie - podpisuję się pod słowami mOSAd'a wszystkimi swoimi kończynami
Mam Tamrona i D700 od kilku godzin - pierwsze wrażenie?
Niesamowicie szybko ustawia ostrość (bez EN EL-4a), obiektyw bardzo ostry i bardzo celny (!).
Winieta - do się przeżyć, trzeba mieć świadomość, że jest i wykorzystać to na swoją korzyść![]()
D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4
jak sie sprawuje tamron z d700 na slubach? głownie w jakich momentach najkorzystniej go uzywac i do jakich jest stworzony ? pytam kolegów z doświadczeniem![]()
Sigma 15-30 faktycznie nie jest mała ale czy ciężka(?) trzymałem w swoich łapach S12-24 i ta wydawała mi się ciężka, cięższa od 15-30. Jak wypada jakościowo 12-24 na tle 15-30 warto płacić prawie 2x tyle? Ja sprzedałem S15-30 i zostałem przy nowym Samyangu 14/2.8 bo generalnie Sigmy 15-30 używałem tylko na szerokim końcu![]()
5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr
Na początku tamronik wydawał mi się całkiem fajny, był bardzo szybki, interesujący mnie zakres. Niestety po ilus tam zrobionych zdjęciach przyszedł czas an refleksje. Jeżeli chodzi o ostrość to nie jest złe. W centrum kadu jest ona wręcz wyśmienita, gorzej na brzegach, gdzie mamy już widoczne przysłowiowe mydło. Co do szybkości tak jak pisałem nie jest źle. Daleko mu jednak do afs-24-70. Gdzie tamron przy statycznych ujęciach dawał rade, tak przy szybkiej akcji bywało rożnie. Lubi sobie czasami poszukać. Dużym i chyba największym plusem tego szkiełka są kolory. Tamron oddaje je bardzo naturalnie, miękko.
Skontaktuj się z nami