Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: jaki aparat

Domyślnie

nie przejmuj sie mirroo myślę ze pan piotr po tak jadowitych wypowiedziach pokazał ze nie doradzi nic więcej sensownego poza naprowadzaniem ludzi na inny system wnioskuje to po sprzęcie pana piotra który jest w stopce .....????? bądź którego nie posiada no i co do tych procesów.... trochę nerwowy nieprawdaż?
    D700+50mm f1.8G+Di866

Domyślnie

No to moze ja wroce do tematu i zadam podstawowe pytanie:
    Ile masz na to przeznaczonych pieniedzy?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

A ja rozumiem Piotr_a bo do tego stanu jak sądzę doprowadziło go postępowanie Nikon Polska.Jednak wkurzanie się na kilku palantów z naszego przedstawicielstwa tej firmy nie może nam obrzydzić marki.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

dzieki za odpowiedzi na moje pytanie ale i tak nic z tego nie wiem co do ceny to niema znaczenia wychodze z zalozenia jak cos kupic to zebybylo dobre i dobrze dzialalo

Domyślnie

No w takim razie ciezko bedzie cokolwiek poradzic.
    Dysponowane fundusze to podstawowe pytanie.

Domyślnie

moze jednak zamknac ten watek i niech autor pytania poczyta sobie tematy tutaj poruszane bo to juz przesada
    dwa watki ponizej, pytania o d3000 i fuji oraz d5000:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141810
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142281
    ponizej pytanie o d90 czy canona 50D:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141517
    jeszcze nizej znowu d90 czy d5000:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140291
    a na koniec jeszcze pytania o nowe body uzytkowniczki d80:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142186

i to tylko pierwsza strona watkow poruszanych w dziale dxx/dxxxx

czy tak naprawde jest trudno poszukac podobnych tematow a pozniej zapytac sie tylko o szczegoly?
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

No w sumie niby racja. Ale kazdy ma jakies inne wymagania, oczekiwania i fundusze. Mnie troche razi, ze ludzie tak niechlujnie podchodza do rzeczy. Czesto brakuje kilku podstawowych informacji. Pierwsza z nich to brak konkretnej sumy jaka sie dysponuje. Pisanie w stylu: "Fundusze mam dosc ograniczone" niewiele nam mowi. Dla jednych 1000 zl to majatek inni wydadza i 10.000 bez wielkiego uszczerbku. A kiedy ktos jak artost33 pisze, ze cena nie ma znaczenia, to mozna z spokojnym sumieniem polecic D3x z zestawem Nikon 14-24mm f/2.8D lub 17-35mm f/2.8D oraz 24-70mm i zoomik f/2.8D 70-200mm f/2.8D. Sprzecik jak marzenie, kosztuje "jedyne" 40.000 zlociszy. Ale jak dla kogos cena nie gra roli... Zapomnialem o lampie, SB-900 kosztuje na szczescie grosze.

Druga sprawa to brak sprecyzowanych preferencji, nikt nie pisze czego oczekuje i co chce focic. Wiec porady sa rozne, od standardowych i ostroznych zoomow podstawowych po rozmaite karkolomne propozycje w postaci jakiejs konkretnej stalki. I chlop juz sam nie wie, co wybrac. A przeciez wystarczy napisac "Mam przeznaczone 5000 zl, zamierzam robic zdjecia rodziny, troche plenerow, nature i przede wszystkim na dworze". No i wiadomo, ze tutaj bedzie idealny D90 + 18-200. Lampy nie trzeba. A tak pojawia sie sto porad i czlowiek jest jeszcze bardziej oglupialy nim przed zadaniem swojego pytania.

Domyślnie

No fakt,że ludziska w kółko pytają o to samo,ale to chyba nie dlatego,że im się nie chce szukać,tylko dlatego,że nie potrafią.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Z pewnoscia. Dlatego ja do kazdego nowicjusza podchodze z duzym zrozumieniem, sam jeszcze niewiele umiem i sie ucze. Ale co wiem, to pomagam i nie wysmiewam innych z ich niewiedzy. Zreszta od zwracania uwag sa moderatorzy, wiec co sie tam bede wymadrzal . Ale jesli ktos pyta o lustrzanke dosc niechlujnie, ja pytam o fundurze i oczekiwania, z kolei nie otrzymujac za to odpowiedzi, to sobie po prostu ide dalej. Forum z zalozenia nazywa sie "dyskusyjne" gdyz umozliwia wymiane pogladow. Ale jesli pytajacy zaczyna olewac swoj topik, to na darmo produkowac sie nie bede. Bo z powodu braku jednej strony w dyskusji temat zamienia sie z monolog.

Domyślnie

Zasadnicze pytania są dwa:

jaki jest budżet
    jakie jest planowane przeznaczenie aparatu (gdzie i co ma być focone, w jakich warunkach)

no, może jeszcze trzecie:
    czym fotografujesz do tej pory i czym cię twój sprzęt ogranicza, czego mu brakuje?

Bo często po tych pytaniach okazuje się, że nowe body to nie potrzeba, a chciejstwo. Takie myślenie o sprzęcie uratowało mnie już kilka razy przed wtopieniem kasy na rzeczy, jakich nigdy bym realnie nie potrzebował - np. fisheye (:
    Mędrca szkiełko i oko.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów