Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74
    karol30
    Gość

Domyślnie nikon D90 a canon 550D

witam
    od jakiegos juz czasu nie moge poradzic sobie z wyborem aparatu pomiedzy nikonem D90 a canonem 550D,nie wiem co wybrac z tych dwoch aparatow jesli wybralbym nikona D90 to z jakim obiektywem ? pozdrawiam karol

Oszczędny w słowach Awatar Mikee
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zalezy do czego chcesz ja bym teraz brał osobiście Canona, bez górnego wyświetlacza daje radę, ergonomia trochę do dupy ale podobają mi się obrazki jakie generuje, nie muszę się bawić w lightroomie potem, a po d90 jak chcesz coś fajnego to się pobawić trzeba ;/ , ogólnie do d90 polecam z kitów 18-105 najostrzejszy jest i ma dobry stosunek jakości do ceny czego o 18-200 powiedzieć nie można chociaż zakres ogniskowych jest niezły. Tyle ode mnie.

Domyślnie

d90
    kit kitem do d700 jako kit dodają 24-70 :P
    a jako obiektyw to 18-70 albo 18-105

Domyślnie

550d to taka zabaweczka bardziej przy d90....

wybrałem d90 i wybrał bym jeszcze raz

Domyślnie

Z wyczytanych testów aparaty szumią podobnie. Przewaga Nikona to głównie lampka wspomagająca AF i górny wyświetlacz. Pamiętaj też, że zdjęcia rawy z Canona będą zajmowały o wiele więcej niż te z Nikona - będziesz musiał mieć pojemniejszą kartę pamięci. Zależy czy chcesz nadal inwestować w zakupiony aparat kupując kolejne obiektywy, czy chcesz mieć jeden, uniwersalny zestaw na długi czas.

Obejrzyj ceny obiektywów, ich testy. Szczerze mówiąc nie wiem jak Ci pomóc, bo nie wiem czego oczekujesz od aparatu i jakie są Twoje plany na przyszłość.
    D300 + Delta MB-D80 + Tamron 28-75m + Takumar 50mm 1.4

Domyślnie

Wybierasz system a nie aparat. Za rok i tak zmienisz sprzet bo wyjdzie canon 600d i 550 przestanie robic zdjęcia. lepiej przejdz sie do kslepu popros o 550 o d90 i wybierz to co ci lepiej leży w dłoni.
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

-canony mają podobno lepiej pracującą opcję filmowania-jeśli to ma znaczenie dla ciebie.
    -Serwis można jeszcze wziąć pod uwagę - nikon popsuł mi się po gwarancji, ale po tym co się nasłuchałem o jego serwisie zrobiłem go gdzie indziej i było dobrze. W przypadku canona korzystałem kilka razy z Żytniej i było w miarę ok. W sumie nie wiem może nikon też jest niezły a te wpisy na forach to pomówienia, może są zadowoleni klienci?

Domyślnie

550D ma porytą wg mnie klawiszologię, brak górnego LCD i jedno, beznadziejnie umieszczone kółko nastaw.

Pod względem jakości zdjęć będzie podobnie, niby C ma 18 mpx ale wcale wiele więcej szczegółów nie rejestruje, natomiast o ile wiem ma niższą dynamikę tonalną ok Nikona.
    Jeśli planujesz prócz zdjęć nagrywać apartem filmy, to tylko Canon - żaden Nikon nie ma takiej jakości wideo - Full HD 30 kl/sek, HD ready 50kl/sek.
    Fajną opcją jest w 550D ustawienie limitu Auto ISO.

Nie wiem jak Canon, ale D90 ma świetnie działający system CLS (AWL) czyli możesz wyzwalać zewnętrze lampy przy pomocy lampy wbudowanej. Obsługa jest szybka i intuicyjna.

Szklarnię oba systemy mają sporą, lampy też są w obu systemach podobne.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Ja bym tu raczej widział w pewnym sensie dylemat czy dołączyć do Nikoniarzy czy Cano.... ot co cała historia

Domyślnie

Jak dla mnie, to d90 można porównywać z 40D/50D, natomiast 550D to raczej D5000 tylko sporo droższy
    F90X, D600

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów