Close

Strona 17 z 121 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strabek Zobacz posta
    Pełna wersja lite'a mocno daje radę. Jedyne co mi przeszkadza (nie wiem czy to tylko u mnie), ale to jednowątkowość aplikacji, tzn. jak się wrzuca np. 4 ekspozycje, żeby wypluło hdr'a to nie można w międzyczasie wrzucić kolejnych 4 ekspozycji, tylko trzeba czekać, aż się zakończy obecny proces. Nie wiem czy dobrze pamiętam, wydaje mi się, że wcześniej była taka możliwość.
    Pewnie chodzi Ci o to, że uruchamia się tylko jedna instancja programu.
    Finalna wersja Lite pozwala przetwarzać pliki w pełnej rozdzielczości, co wymusiło korzystanie z bufora dyskowego przy niektórych operacjach (konwersja z RAW, wyrównywanie ekspozycji). Aby mieć jak najmniej pracy przy implementacji takiego bufora, określiłem jego stałą lokalizację w programie. Niestety, przyjęte mechanizmy nie pozwalają korzystać z jednego bufora (katalogu) wielu instancjom programu jednocześnie.
    W przyszłości będzie możliwe uruchamianie wielu instancji programu jednocześnie, jednak nastąpi to dopiero po tym, gdy skończę implementację poprawek posiadających wyższy priorytet ważności.

Domyślnie

Rozumiem, w sumie logiczne rozwiązanie
    Brakuje mi jedynie opcji kolejkowania zadań. Mam np. 100 zdjęć w jpg w 5 ekspozycjach (-2, -1, 0, +1, +2), fajnie by było jakimś parametrem ustawić, żeby zbierał wszystkie zdjęcia w stosik i grupował po określoną liczbę (w tym przypadku 5, sortowanie wg. nazwy) i kolejno przetwarzał pliki. Oczywiście, można sobie dorobić do tego zwykły plik wsadowy, ale takie coś przydałoby się już w samej aplikacji. Uprościłoby to proces obrabiania większej ilości zdjęć.
    Tak na marginesie, wyskoczył mi błąd podczas otwierania RAWów (CR2) z Canona 350D. Program nie obsługuje, czy ja coś zepsułem?

Domyślnie

Brakuje mi jedynie opcji kolejkowania zadań. Mam np. 100 zdjęć w jpg w 5 ekspozycjach (-2, -1, 0, +1, +2), fajnie by było jakimś parametrem ustawić, żeby zbierał wszystkie zdjęcia w stosik i grupował po określoną liczbę (w tym przypadku 5, sortowanie wg. nazwy) i kolejno przetwarzał pliki. Oczywiście, można sobie dorobić do tego zwykły plik wsadowy, ale takie coś przydałoby się już w samej aplikacji. Uprościłoby to proces obrabiania większej ilości zdjęć.
    Postaram się coś takiego dodać.

Tak na marginesie, wyskoczył mi błąd podczas otwierania RAWów (CR2) z Canona 350D. Program nie obsługuje, czy ja coś zepsułem?
    Nie powinno być problemów z tymi plikami.
    Był to jednorazowy przypadek czy w ogóle nie możesz wczytać plików z tego aparatu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta

Nie powinno być problemów z tymi plikami.
    Był to jednorazowy przypadek czy w ogóle nie możesz wczytać plików z tego aparatu?

To był Canon 350D, problemem mógł być brak informacji o obiektywie? (manualny samyang 8mm)
    Sprawdzałem na kilku różnych plikach CR2 (350D + samyang 8mm) i zawsze ten sam komunikat.
    Zobaczę jeszcze jak sytuacja wygląda z normalnymi obiektywami canona przenoszącymi elektronikę i info o obiektywie.
    Z NEFami Nikona nie było żadnych problemów, ale podłączałem tylko dedykowane obiektywy.

Domyślnie

To był Canon 350D, problemem mógł być brak informacji o obiektywie? (manualny samyang 8mm)
    Sprawdzałem na kilku różnych plikach CR2 (350D + samyang 8mm) i zawsze ten sam komunikat.
    Typ obiektywu nie powinien mieć znaczenia, program nie analizuje danych EXIF.
    Czy możesz mi podesłać jeden plik RAW do testu, na adres [email protected]?

Domyślnie

czy tylko u mnie czy reszta też potwierdzi - najnowsza wersja SNS Lite działa kilkukrotnie wolniej od poprzedniej. Właśnie ściągnąłem i testowo zapodałem jednego NEFa (z D90) na pracowym laptopie (Vista 32bit, C2D 1,8GHz 2GB RAM)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Typ obiektywu nie powinien mieć znaczenia, program nie analizuje danych EXIF.
    Czy możesz mi podesłać jeden plik RAW do testu, na adres [email protected]?
    Jak będę w domu to poszukam pliczku i wyśle na maila.

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    czy tylko u mnie czy reszta też potwierdzi - najnowsza wersja SNS Lite działa kilkukrotnie wolniej od poprzedniej. Właśnie ściągnąłem i testowo zapodałem jednego NEFa (z D90) na pracowym laptopie (Vista 32bit, C2D 1,8GHz 2GB RAM)
    U mnie lapku NEF z D90 też dość dlugo przetwarza (w7x32, 4GB ram, 2x2.4GHz), ale z kolei na PC (XP 32, 2 GB ram, 2x2.8GHz) jest już dużo szybciej. Wiadomo, że PC jest bardziej wydajny od notebooka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    A wziąłeś pod uwagę, że nowa wersja nie zmniejsza obrazów? Raczej tylko z tego może wynikać ta kilkukrotna różnica.
    Dodaj parametr wymuszający redukcje rozmiaru a będzie szybciej.

Domyślnie

Tak wygląda błąd:

Oryginalny plik RAW (CR2) wysłałem Ci na maila.

Domyślnie

Oryginalny plik RAW (CR2) wysłałem Ci na maila.
    Z najnowszym dcraw obraz wczytuje się u mnie poprawnie.
    Jutro udostępnię nową wersje programu z kilkoma ciekawymi modyfikacjami. Dołączona będzie najnowsza wersja dcraw.

PS.
    Bardzo fajny kadr, miejscowo lekko przepalony, ale da się te przepalenia bardzo ładnie wyprowadzić.

Strona 17 z 121 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów