Dostępna jest wersja 1.0.3 programu SNS-HDR Lite
1. Poprawiony został główny algorytm programu.
2. Zdjęte zostały limity wielkości obrazu docelowego.
3. Wyświetlane są dostępne opcje po "normalnym" uruchomieniu programu.
Szukaj
Dostępna jest wersja 1.0.3 programu SNS-HDR Lite
1. Poprawiony został główny algorytm programu.
2. Zdjęte zostały limity wielkości obrazu docelowego.
3. Wyświetlane są dostępne opcje po "normalnym" uruchomieniu programu.
Dopisałem -tiff16 i zapisuje jako tiff 16 bit, jednak obrazek końcowy jest o 2 piksele mniejszy (na każdym boku) od oryginału (wejściowych): wchodzi 2006x3031, wychodzi 2004x2029. Niby nie ma problemu, ale ja czasami nakładam hdr na obrazek "normalny" (mieszam warstwy, np: na 50%) - wtedy przydałoby się mieć obydwa zdjęcia o identycznych bokach... Na wielkościach boków jakie podałem nie dostrzegłem przesunięcia po takim mieszaniu warstw, ale na mniejszych obrazkach może to być widoczne.
Czy od wersji 1.0.3 hdry w jpg i w tiff są tak samo wyostrzane? Czy jest jak wcześniej: jpg - wyostrzany, tiff - nie?
Rozumiem, że size reduction x1 oznacza zdjęcie wyjściowe nie zmniejszane, a x2 zmniejszone dwukrotnie? Jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby było zmniejszane x2?
Dzięki za programik - jest b. fajny!
Czy obcięcie występuje tylko w przypadku gdy łączysz kilka ekspozycji?
Od wersji 1.0.3 obrazy są ostrzone w inny sposób aniżeli w poprzednich wersjach programu. Ostrzenie wykonywane jest na etapie generowania obrazu HDR a nie po tym procesie. Obrazy ostrzone są tak samo dla wszystkich formatów wyjściowych.
Dopisać parametr -x2
Łączyłem 3 obrazki, nie sprawdzałem jak to wygląda przy zrobieniu hdr z 1 sztuki. Jeśli jest to tylko obcięcie po 1 px z każdego boku, to dla mnie nie ma problemu... jeśli jednak obrazek nie jest podcinany tylko delikatnie zmniejszany/skalowany (o ten 1px), to już może czasem być problem.
Widzę, że jest mały błąd w funkcji wyrównywania, po wyrównaniu obraz jest przycinany o jeden piksel za dużo. To powoduje przycięcie obrazu o jeden piksel z każdej strony, nawet gdy ekspozycje nie wymagają dopasowania. Jeżeli posiadasz wyrównane ekspozycje, możesz wyłaczyć automatyczne wyrównywanie parametrem -da.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 03-04-2010 o 11:01
Cytat za JK
Powtórzyłem działania Jacka i bardzo proszę aby podobne sceny już się nie powtórzyły. Każdy ma prawo wygłaszać opinie, nawet jeśli nie są zgodne z poglądami innych. Wolno mi powiedzieć, że moja bumiera jest lepsza od każdego innego auta na świecie.Natomiast jakiekolwiek wycieczki osobiste (słowa do osoby lub o osobie) będą od tej pory karane natychmiastowo i bez ostrzeżeń słownych.
Panowie MareckiMarek i Pebal, ponieważ nie umiecie się porozumieć, proszę nie wypowiadać się w wątkach przeciwnika. Do wymiany poglądów osobistych i wylewania pretensji pod własnymi adresami proszę stosować PW lub email.
Wesołych Świąt i powodzenia przy pracy nad programami![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 03-04-2010 o 12:28
Pebal - dziękuję za tak szybki odzew i wypuszczenie pełnej wersji Lite'aLada dzień wezmę się za jego testowanie.
Nikon D60 + N18-55 + N50/2 AI + N70-300 VR
Moja galeria
Pełna wersja lite'a mocno daje radę. Jedyne co mi przeszkadza (nie wiem czy to tylko u mnie), ale to jednowątkowość aplikacji, tzn. jak się wrzuca np. 4 ekspozycje, żeby wypluło hdr'a to nie można w międzyczasie wrzucić kolejnych 4 ekspozycji, tylko trzeba czekać, aż się zakończy obecny proces. Nie wiem czy dobrze pamiętam, wydaje mi się, że wcześniej była taka możliwość.
Skontaktuj się z nami