Szukaj
Jeżeli wczytywany jest jeden obraz, to lepiej aby był on zapisany w formacie RAW. W chwili obecnej głębia wszystkich wczytywane obrazów z wyjątkiem RAW, jest obcinana do ośmiu bitów.
Jeżeli chodzi o wywoływanie RAW z korektami, to ma ono sens w przypadku SNS-HDR Lite, gdyż w ten sposób można regulować poziom jasności świateł i cieni w tej wersji programu. W przypadku SNS-HDR Pro mogą występować niewielkie różnice w bardzo głębokich cieniach - wielokrotne wywołanie RAW z korektami pozwala zmniejszyć kontrast w tych obszarach.
To jeszcze jedno głupie pytanie.Mam wersję 1.1.2 Lite. Gdy wrzucę .nef to "Converting RAWs" jest ok, "Merging images" idzie tylko kawałek i pod spodem wyskakuje na czerwono ERROR. Jpg działa dobrze. Mam zainstalowany NET Framework, Visual C++. Coś jest jeszcze potrzebne?
Czy mam rozumieć, że w wersji Home nie ma przetwarzania wsadowego? Wydawało mi się, że Home i Pro miały być identyczne, tylko z inną licencją...
Krzysztof W.
D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
nick-on.photler.com
Zawsze pisałem, że wersja Home będzie miała ograniczone możliwości przetwarzania wsadowego. Ponieważ w chwili obecnej powstał jedynie w pełni funkcjonalny moduł przetwarzania wsadowego, znalazł sie on tylko w wersji Pro. Rozumiem jednak, że brak informacji na stronie projektu mógł wprowadzić Cię w błąd, dlatego też zaktualizowałem Twój program do wersji Pro (przesłałem Ci maila).
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 10-05-2010 o 19:57
Musiałem nie doczytać... Wielkie dzięki! Poszedł mail.
Tak sobie przetwarzam i przetwarzam i wszystko, co zrobię wychodzi jakieś takie dużo ładniejsze, niż samemu mi się udawało dotychczas na różnych programach wyciągnąć. Po prostu jestem w szoku. Na obecną chwilę wydaje mi się, że tylko narzędzia do kadrowania i prostowania brakuje, by program ten mi wystarczył do całościowej obróbki moich zdjęć. Planowałeś rozszerzenie programu o takie opcje, czy raczej nie przewidujesz rozbudowywania w tym kierunku?
Krzysztof W.
D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
nick-on.photler.com
Jesteś wielki!
Inna sprawa: najwyraźniej źle wyobrażałem sobie opcję przetwarzania wsadowego. Wychodziłem z założenia, że jak w batch-a wrzucę np. pięć zdjęć, to wyjdzie mi z tego kolejno pięć obrobionych zdjęć. A mam całkiem ciekawy eksperyment.Jaka jest w takim razie różnica między przetwarzaniem wsadowym, a zaznaczeniem i wrzuceniem do przetwarzania pięciu zdjęć za pomocą tej górnej ikonki? Czy jest możliwość wrzucenia większej ilości zdjęć do obróbki na raz bez otzrymywania jako rezultat wszystkiego na jednym kadrze?
Swoją drogą fajnie jest móc konsultować się bezpośrednio z autorem programu. Nawet użytkownicy PS-a za trzy tysie nie mają takich luksusów!
Jak już będziesz miał mnie dosyć to napisz...
Krzysztof W.
nick-on.photler.com
Skontaktuj się z nami