Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Dopisałem -tiff16 i zapisuje jako tiff 16 bit, jednak obrazek końcowy jest o 2 piksele mniejszy (na każdym boku) od oryginału (wejściowych): wchodzi 2006x3031, wychodzi 2004x2029. Niby nie ma problemu, ale ja czasami nakładam hdr na obrazek "normalny" (mieszam warstwy, np: na 50%) - wtedy przydałoby się mieć obydwa zdjęcia o identycznych bokach... Na wielkościach boków jakie podałem nie dostrzegłem przesunięcia po takim mieszaniu warstw, ale na mniejszych obrazkach może to być widoczne.
    Czy obcięcie występuje tylko w przypadku gdy łączysz kilka ekspozycji?

Czy od wersji 1.0.3 hdry w jpg i w tiff są tak samo wyostrzane? Czy jest jak wcześniej: jpg - wyostrzany, tiff - nie?
    Od wersji 1.0.3 obrazy są ostrzone w inny sposób aniżeli w poprzednich wersjach programu. Ostrzenie wykonywane jest na etapie generowania obrazu HDR a nie po tym procesie. Obrazy ostrzone są tak samo dla wszystkich formatów wyjściowych.

Rozumiem, że size reduction x1 oznacza zdjęcie wyjściowe nie zmniejszane, a x2 zmniejszone dwukrotnie? Jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby było zmniejszane x2?
    Dopisać parametr -x2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Czy obcięcie występuje tylko w przypadku gdy łączysz kilka ekspozycji?
    Łączyłem 3 obrazki, nie sprawdzałem jak to wygląda przy zrobieniu hdr z 1 sztuki. Jeśli jest to tylko obcięcie po 1 px z każdego boku, to dla mnie nie ma problemu... jeśli jednak obrazek nie jest podcinany tylko delikatnie zmniejszany/skalowany (o ten 1px), to już może czasem być problem.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Łączyłem 3 obrazki, nie sprawdzałem jak to wygląda przy zrobieniu hdr z 1 sztuki. Jeśli jest to tylko obcięcie po 1 px z każdego boku, to dla mnie nie ma problemu... jeśli jednak obrazek nie jest podcinany tylko delikatnie zmniejszany (o ten 1px), to już może czasem być problem.
    Widzę, że jest mały błąd w funkcji wyrównywania, po wyrównaniu obraz jest przycinany o jeden piksel za dużo. To powoduje przycięcie obrazu o jeden piksel z każdej strony, nawet gdy ekspozycje nie wymagają dopasowania. Jeżeli posiadasz wyrównane ekspozycje, możesz wyłaczyć automatyczne wyrównywanie parametrem -da.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 03-04-2010 o 11:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Jeżeli posiadasz wyrównane ekspozycje, możesz wyłaczyć automatyczne wyrównywanie parametrem -da.
    Przy dopisaniu -da wychodzi to co weszło o to mi chodziło. Dzięki!

edit:
    zapomniałem - Wesołych Świąt i Mokrych Jajek!
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 03-04-2010 o 12:28
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Uprawnienia umieszczania postów