Close

Strona 116 z 121 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 151 do 1 160 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Udostępniłem wersję Alpha 3.

Główne zmiany w stosunku do wersji Alpha 2:
    1. Dodano możliwość tworzenia i modyfikacji presetów.
    2. Dodano możliwość otwarcia obrazu w zewnętrznym edytorze.
    3. Dodano moduł przetwarzania wsadowego.
    4. Dodano częściowe wsparcie dla plików EXR i HDR.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Wieliczka/okolice

Domyślnie

jestem pod wrażeniem zwiększenia szybkości pracy w porównaniu z wersją 1.4.22

Domyślnie

Witam, pod choinkę dostałem Panasonica DMC FZ1000 , bym nie musiał wszędzie zabierać walizki z lustrzanką i obiektywami. Testuję ten aparat i zauważyłem, że w programie SNS-HDR nie są wczytywane RAW-y z tego aparatu. Lightroom i Photoshop oczywiście, że czyta.. System Windows 10 64 bit. Czy jest jakaś szansa by SNS- HDR również czytał rawy Lumixa? A może jest jakieś inne obejście tego problemu, by system czytał te pliki. Pozdrawiam
    Olgierd L.

Domyślnie

SNS-HDR 2.0 powinien otwierać pliki RAW z tego aparatu. Aby otwierała je także wersja 1.4.22, należy pobrać najnowszą wersję dcraw i skopiować ją do katalogu aplikacji.

Domyślnie

Pebalu musisz coś wymyślić w kwestii duchów. Od jakiegoś czasu naprzemiennie korzystam z alphy SNS i modułu HDR wbudowanego w Adobe Camera Raw. O ile do zeszłego roku ACR nie był żadną konkurencją, o tyle w PS CC 2015 moduł działa naprawdę dobrze. Nie ma oczywiście tylu opcji operowania kontrastem lokalnym czy jasnością poszczególnych części histogramu, ale działa szybko, świetnie redukuje duchy, ma wbudowaną korekcję CA, nie mówiąc o profilach obiektywów (dystorsja i winietowanie, ale akurat to ciężko byłoby zawrzeć w SNS) czy automatycznym prostowaniu zdjęć. Od jakiegoś czasu dla SNS pozostawiam sobie tylko wnętrza, gdzie mam pewność, że żadne duszki mi się nie pojawią. W fotografii plenerowej każdy chodzący człowiek, zwierz, liść na wietrze, gałąź na drzewie czy statek na rzece są przeszkodą nie do pokonania dla SNSa. Często ACR nie radzi sobie tak dobrze z balansowaniem ekspozycji, ale lokalne korekcje pozwalają sprawnie i szybko większość z problemów zatuszować. Natomiast w SNS mam problem, bo najpierw muszę NEFy przerobić na TIFFy (dystorsja, winietowanie, CA które załatwia soft Nikona), potem całość ustawić w SNS, następnie wyprostować w DXO Viewpoint, a na koniec jeszcze ewentualnie powalczyć w samym PS z duszkami. W komercyjnej fotografii wnętrz jestem w stanie to przeboleć, ale zdjęcia z wyjazdów już niemal całkowicie lecą przez moduł HDR w ACR.

Żeby nie było, wciąż uważam, że SNS to najlepszy program do łączenia ekspozycji z niesamowitą mnogością opcji i najbardziej naturalnymi efektami, ale konkurencja zaczyna przeganiać go w innych dziedzinach i czasem nie warto spędzać 4x więcej czasu nad zdjęciem dla 10% lepszego efektu...
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 06-05-2016 o 20:10
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Redukcja duchów w oprogramowaniu do HDR to temat rzeka. Wiem, że ACR potrafi lepiej usunąć duchy, ale robi to kosztem drastycznego zwiększenia szumu. Dzieje się tak ponieważ podczas usuwania duchów często trzeba przenosić fragmenty z ciemniejszych ekspozycji do jaśniejszych. Takie fragmenty są na dodatek w ACR wklejane na twardo i szum wyznacza wyraźną granicę wklejenia. Będę pracował nad nowym narzędziem do usuwania duchów, ale będzie to narzędzie raczej manualne. Nie ma złotego środka, algorytm nie jest w stanie bezbłędnie określić co może pozostawić a co przenieść z danej ekspozycji, jeżeli niezgodne obszary dobiją do granic histogramu.

Zawsze możesz złożyć obraz w ACR, wyeksportować go do formatu DNG i wczytać do SNSa.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 06-05-2016 o 23:14

Domyślnie

Manualne czy nie, ważne, żeby było. Dodatkowo ACR oferuje opcję wyboru deghotsing - off, low, medium, high. Sprawdza się znakomicie.

Co do drugiego pomysłu to niestety, ale:

Domyślnie

Plik DNG musi być nieskompresowany, tylko takie czyta dcraw. Jak nie zadziała to spróbuj ustawić starszą wersję formatu.

Domyślnie

Faktycznie pomogło. Trzeba tylko ustawić zapis w wersji dng 1.3.

Załatwia to częściowo problem, ale wciąż pozostaje kwestia nadmiarowych kroków, bo najpierw trzeba stworzyć DNG w ACR, potem przekonwertować je do starszej wersji, następnie przemielić przez SNS.

Swoją drogą zrobiłem mały test:

Według mnie starsza wersja SNS znacznie lepiej radzi sobie z usuwaniem duchów.

Domyślnie

A miałeś włączone wyrównywanie w nowej?
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 07-05-2016 o 22:51

Strona 116 z 121 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów