Close

Strona 16 z 113 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Dopisałem -tiff16 i zapisuje jako tiff 16 bit, jednak obrazek końcowy jest o 2 piksele mniejszy (na każdym boku) od oryginału (wejściowych): wchodzi 2006x3031, wychodzi 2004x2029. Niby nie ma problemu, ale ja czasami nakładam hdr na obrazek "normalny" (mieszam warstwy, np: na 50%) - wtedy przydałoby się mieć obydwa zdjęcia o identycznych bokach... Na wielkościach boków jakie podałem nie dostrzegłem przesunięcia po takim mieszaniu warstw, ale na mniejszych obrazkach może to być widoczne.
    Czy obcięcie występuje tylko w przypadku gdy łączysz kilka ekspozycji?

Czy od wersji 1.0.3 hdry w jpg i w tiff są tak samo wyostrzane? Czy jest jak wcześniej: jpg - wyostrzany, tiff - nie?
    Od wersji 1.0.3 obrazy są ostrzone w inny sposób aniżeli w poprzednich wersjach programu. Ostrzenie wykonywane jest na etapie generowania obrazu HDR a nie po tym procesie. Obrazy ostrzone są tak samo dla wszystkich formatów wyjściowych.

Rozumiem, że size reduction x1 oznacza zdjęcie wyjściowe nie zmniejszane, a x2 zmniejszone dwukrotnie? Jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby było zmniejszane x2?
    Dopisać parametr -x2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Czy obcięcie występuje tylko w przypadku gdy łączysz kilka ekspozycji?
    Łączyłem 3 obrazki, nie sprawdzałem jak to wygląda przy zrobieniu hdr z 1 sztuki. Jeśli jest to tylko obcięcie po 1 px z każdego boku, to dla mnie nie ma problemu... jeśli jednak obrazek nie jest podcinany tylko delikatnie zmniejszany/skalowany (o ten 1px), to już może czasem być problem.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Łączyłem 3 obrazki, nie sprawdzałem jak to wygląda przy zrobieniu hdr z 1 sztuki. Jeśli jest to tylko obcięcie po 1 px z każdego boku, to dla mnie nie ma problemu... jeśli jednak obrazek nie jest podcinany tylko delikatnie zmniejszany (o ten 1px), to już może czasem być problem.
    Widzę, że jest mały błąd w funkcji wyrównywania, po wyrównaniu obraz jest przycinany o jeden piksel za dużo. To powoduje przycięcie obrazu o jeden piksel z każdej strony, nawet gdy ekspozycje nie wymagają dopasowania. Jeżeli posiadasz wyrównane ekspozycje, możesz wyłaczyć automatyczne wyrównywanie parametrem -da.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 03-04-2010 o 11:01

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat za JK
    Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Panowie Pebal i MareckiMarek. Może trochę spokojniej.

I mam dla Was radę. Jeśli chcecie podyskutować, pokłócić się lub sobie nawymyslać, to może róbcie to na PM. Wyszło tak, że konkurujecie ze sobą, co samo w sobie nie jest niczym strasznym, ale to nie jestpowód do wzajemnych wycieczek osobistych na forum.

Są dwa wątki, każdy z Was ma swoich fanów, każdy z Was ma swój wątek i może tego się trzymajmy, bo inaczej się pozabijacie. To jest wątek kolegi i nicku Pebal. MareckiMarek proszony jest o przeniesienie się do swojego wątku.

Przeczyściłem wątek i na tym kończymy tę wymianę zdań.
    Powtórzyłem działania Jacka i bardzo proszę aby podobne sceny już się nie powtórzyły. Każdy ma prawo wygłaszać opinie, nawet jeśli nie są zgodne z poglądami innych. Wolno mi powiedzieć, że moja bumiera jest lepsza od każdego innego auta na świecie. Natomiast jakiekolwiek wycieczki osobiste (słowa do osoby lub o osobie) będą od tej pory karane natychmiastowo i bez ostrzeżeń słownych.
    Panowie MareckiMarek i Pebal, ponieważ nie umiecie się porozumieć, proszę nie wypowiadać się w wątkach przeciwnika. Do wymiany poglądów osobistych i wylewania pretensji pod własnymi adresami proszę stosować PW lub email.

Wesołych Świąt i powodzenia przy pracy nad programami
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Powtórzyłem działania Jacka i bardzo proszę aby podobne sceny już się nie powtórzyły. Każdy ma prawo wygłaszać opinie, nawet jeśli nie są zgodne z poglądami innych. Wolno mi powiedzieć, że moja bumiera jest lepsza od każdego innego auta na świecie. Natomiast jakiekolwiek wycieczki osobiste (słowa do osoby lub o osobie) będą od tej pory karane natychmiastowo i bez ostrzeżeń słownych.
    Panowie MareckiMarek i Pebal, ponieważ nie umiecie się porozumieć, proszę nie wypowiadać się w wątkach przeciwnika. Do wymiany poglądów osobistych i wylewania pretensji pod własnymi adresami proszę stosować PW lub email.
    OK.

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Wesołych Świąt i powodzenia przy pracy nad programami
    Wesołych Świąt i Mokrych Jajek!
    Dzięki, Wesołych Świąt.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 03-04-2010 o 13:03

Domyślnie

Pebal - dziękuję za tak szybki odzew i wypuszczenie pełnej wersji Lite'a Lada dzień wezmę się za jego testowanie.
    Nikon D60 + N18-55 + N50/2 AI + N70-300 VR
    Moja galeria

Domyślnie

Pełna wersja lite'a mocno daje radę. Jedyne co mi przeszkadza (nie wiem czy to tylko u mnie), ale to jednowątkowość aplikacji, tzn. jak się wrzuca np. 4 ekspozycje, żeby wypluło hdr'a to nie można w międzyczasie wrzucić kolejnych 4 ekspozycji, tylko trzeba czekać, aż się zakończy obecny proces. Nie wiem czy dobrze pamiętam, wydaje mi się, że wcześniej była taka możliwość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strabek Zobacz posta
    Pełna wersja lite'a mocno daje radę. Jedyne co mi przeszkadza (nie wiem czy to tylko u mnie), ale to jednowątkowość aplikacji, tzn. jak się wrzuca np. 4 ekspozycje, żeby wypluło hdr'a to nie można w międzyczasie wrzucić kolejnych 4 ekspozycji, tylko trzeba czekać, aż się zakończy obecny proces. Nie wiem czy dobrze pamiętam, wydaje mi się, że wcześniej była taka możliwość.
    Pewnie chodzi Ci o to, że uruchamia się tylko jedna instancja programu.
    Finalna wersja Lite pozwala przetwarzać pliki w pełnej rozdzielczości, co wymusiło korzystanie z bufora dyskowego przy niektórych operacjach (konwersja z RAW, wyrównywanie ekspozycji). Aby mieć jak najmniej pracy przy implementacji takiego bufora, określiłem jego stałą lokalizację w programie. Niestety, przyjęte mechanizmy nie pozwalają korzystać z jednego bufora (katalogu) wielu instancjom programu jednocześnie.
    W przyszłości będzie możliwe uruchamianie wielu instancji programu jednocześnie, jednak nastąpi to dopiero po tym, gdy skończę implementację poprawek posiadających wyższy priorytet ważności.

Domyślnie

Rozumiem, w sumie logiczne rozwiązanie
    Brakuje mi jedynie opcji kolejkowania zadań. Mam np. 100 zdjęć w jpg w 5 ekspozycjach (-2, -1, 0, +1, +2), fajnie by było jakimś parametrem ustawić, żeby zbierał wszystkie zdjęcia w stosik i grupował po określoną liczbę (w tym przypadku 5, sortowanie wg. nazwy) i kolejno przetwarzał pliki. Oczywiście, można sobie dorobić do tego zwykły plik wsadowy, ale takie coś przydałoby się już w samej aplikacji. Uprościłoby to proces obrabiania większej ilości zdjęć.
    Tak na marginesie, wyskoczył mi błąd podczas otwierania RAWów (CR2) z Canona 350D. Program nie obsługuje, czy ja coś zepsułem?

Domyślnie

Brakuje mi jedynie opcji kolejkowania zadań. Mam np. 100 zdjęć w jpg w 5 ekspozycjach (-2, -1, 0, +1, +2), fajnie by było jakimś parametrem ustawić, żeby zbierał wszystkie zdjęcia w stosik i grupował po określoną liczbę (w tym przypadku 5, sortowanie wg. nazwy) i kolejno przetwarzał pliki. Oczywiście, można sobie dorobić do tego zwykły plik wsadowy, ale takie coś przydałoby się już w samej aplikacji. Uprościłoby to proces obrabiania większej ilości zdjęć.
    Postaram się coś takiego dodać.

Tak na marginesie, wyskoczył mi błąd podczas otwierania RAWów (CR2) z Canona 350D. Program nie obsługuje, czy ja coś zepsułem?
    Nie powinno być problemów z tymi plikami.
    Był to jednorazowy przypadek czy w ogóle nie możesz wczytać plików z tego aparatu?

Strona 16 z 113 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów