Szukaj
Polskie demotywatory jakie są - każdy widzi: gimnazjaliści objawiający prawdy życiowe. Nic dziwnego, że powstał ruch oporu
http://www.joemonster.org/art/13798/...tydemotywatory
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
Czy kot trololo już był?
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
No to jeszcze coś, co właśnie dostałem od znajomego. Dla tych, co nie wiedzą, wykop.pl to taka społecznościówka młodych ludzi, agregator linków. Ciekawostką jest, że społeczność składa się w 90% ze specjalistów w każdej dziedzinie. A oto, co mają do powiedzenia w temacie "megapiksele". Polecam poczytać komentarze:
http://www.wykop.pl/link/338005/jako...li-w-aparacie/
n.p.:
czy też:1 szum jest widoczny przy robieniu zdjęć w formacie raw, jeśli ktoś robi zdjęcia w jpg to i tak tego szumu nie widać bo aparat automatycznie wywłuje tak żeby szum minimalizować a artefakty powstające przy kompresji do jpg go zamazują.
2 tryb raw nie jest dla każdego, zdjęcia w tym trybie zajmują dużo więcej niż jpg, nawet 10x, a to znaczy 10x mniej zdjęc na karcie, zamiast 1000 tylko 100, nie każdemu się to podoba
3 zdjęć w trybie raw nie da się obejrzeć od razu po ich zrobieniu, trzeba je dopieoro wywołać na komputerze
4 nie wiele zdjęć się mieści w trybie raw , więc trzeba myśleć co się fotografuje a nie pykać wszystko co się nawinie
5 zrobienie zdjęcia w raw trwa dłużej bo więcej megabajtów musi aparat zapisać na karcie, więc zwykle nie będzie możliwości 2 podejścia
6 jeśli robisz zdjęcia w raw to musisz znać się na fotografii na tyle żeby potrafić je wywołać , robisz zdjęcie w trybie raw po to żeby pominąc automatyczne wywoływanie zdjęcia przez aparat, robienie tego tylko po to żeby automatycznie wywłać na komputerze mija się z celem.
7 jeśli już znasz się na tym na tyle żeby męczyć się z raw robisz zdjęcia w trybie manualnym bo wiesz że automat i tak zepsuje zdjęcie
lub:3 mega pikseli zdjęcia są najbardziej szczegółowe moim zdaniem, nie są rozmyte.
obiektyw z zoomem musi byc tak skosntruowany, ze nie wazne w ktrym miejscu jest zoom, zawsze msui byc ostre.. a to wymaga precyzji wykonania. Stałki są skrecone na stałe i dzieki temu nie maja elementów ruchomych i sa ostrzejsze, a tym samym tansze. Tak na chlopski rozum.
Ostatnio edytowane przez nem ; 01-04-2010 o 12:59
cóż
w prostych żołnierskich słowach zapisano to co na forum zajmuje megabajty tekstu![]()
D80 /D40X /SB600/SB400
S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/
pstryki
Szczególnie taki Nikkor 200/2 VR. Taniutkie jak barszczobiektyw z zoomem musi byc tak skosntruowany, ze nie wazne w ktrym miejscu jest zoom, zawsze msui byc ostre.. a to wymaga precyzji wykonania. Stałki są skrecone na stałe i dzieki temu nie maja elementów ruchomych i sa ostrzejsze, a tym samym tansze. Tak na chlopski rozum.![]()
Skontaktuj się z nami