Close

Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 288

Wątek: Pentax K-7

Oszczędny w słowach Awatar perl
    Miasto
    Kraina Deszczowców

Domyślnie

fajna dyskusja. Niedługo domi obali teorię niejakiego Kupernika i będziemy chodzić po płaskiej ziemi.
    I będzie Nowy Porządek Świata według domiego.

Ale nawet wtedy, na złość jemu, uparcie będę używał moich ulubionych paluszków AA Sanyo Eneloop, w gripie do mojego D700, takich samych jakich używają użytkownicy Pentaksa K-x..... mam nadzieję że domiemu wylecą wszystkie włosy z tego powodu!

Ostatnio edytowane przez perl ; 19-03-2010 o 22:57
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

domi -
    To jak z tym plikiem będzie? Nie gadaj, że młodszy brat przypadkowo ci go skasował!

Miasto
    Kraina Deszczowców

Domyślnie

uwaga

ja sobie też na coś tam odpowiem

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Nie ma też jakiejś krótkiej makrówki (jak zuiko 30/3.5)
    DA 35/2.8 Macro Limited
    A 50/2.8 Macro
    F 50/2.8 Macro
    FA 50/2.8 Macro
    D FA 50/2.8 Macro
    K 50/4 Macro
    M 50/4 Macro (miałem, bardzo fajna rzecz do DSLR, polecam )
    Wszystko pasi do każdej pentaksowej cyfry

Cytat Zamieszczone przez domi
    Rozumiem, że argument o 400/2.8 był znacznie lepszy?
    Zapytaj na forum Pentaxa, kto posiada 21mm Limited, 31mm Limited, 43mm Limited, 70mm Limited, 77mm Limited....
    a zapytaj na forum Nikona ile osób posiada Nikkora 400/2.8.

Nie wystarcza, osiągi tego obiektywu wahają się pomiędzy słowem porażka, a tragedia.
    Parametrami owszem jest świetny (na papierze), w rzeczywistości to zmarnowane pieniądze. Czy pentaks ma coś innego, ale używalnego?
    Jeśli liczysz, że np przyznam Ci rację bo miałeś wspomniany obiektyw, a ja nie, to się grubo mylisz.

Masz bardzo ciekawe zdanie o DA* 16-50/2.8. Tak się składa że używałem tego obiektywu dość długo, trafiłem na poźniejszą partię z USA i jak dla mnie był genialny. 17-55/2.8 Nikona bije go wprawdzie ostrością (i solidniejszym wykonaniem) ale w tamtych czasach był też dwukrotnie droższy no i pomijam juz brak uszczelnien. Nie wiem jak teraz bo nie orientuje sie w cenach.
    W każdym razie zauważyłem, że wszyscy mają dobre zdanie o DA* 16-50/2.8, oprócz kolegi który go nie używał, a jedynie test na internecie przeczytał

Taki nikkor 14-24/2.8 pokonuje wszelkie stałki w tym zakresie
    szkoda że nie pokonuje starego poczciwego FAJ 18-35/4-5.6 Pentaksa w pracy pod światło który waży tyle samo co obiektyw kitowy.

50/1.4 jest takie jak wszędzie (poza sigmą)
    hahah niezłe =)
    A teraz weź do ręki 50/1.4D Nikona i jego odpowiednik SMC FA 50/1.4.
    Heheheheh. Żeby nie było, że nieprawdę piszę: pierwszy posiadam teraz (miałem rowniez przez chwilę wersje bez D Made in Japan), a Pentaxa posiadałem 2 albo 3 sztuki. Pentax jest nieco lepszy. Nie jakoś wielce, ale po prostu lepszy.
    A teraz jeszcze dla zaspokojenia ciekawości spróbuj ustawić w nim ręcznie połówkę przysłony. Podpowiem, że w Nikkorze nie ustawisz na żadnej pozycji Heheheheh.

+ jasno sugerujesz że kłamię i oszukuję - udowodnij to na podstawie tego co masz -> np. że to absolutnie nie jest to iso 800 tak jak pisałem, rzucasz publicznie oszczerstwami i to jest przykre tym bardziej że poświęciłem swój czas by przygotować próbki
    A mogłeś sobie ze statywu zrobić 2 takie same zdjęcia, a zmieniać tylko czas i iso. Nie było tak? heheheheh

Tak tylko zerknąłem na ofertę B&H - byćmoże są więc starsze nieprodukowane już szkiełka
    tu nie ma co dyskutować... facet zna system tylko z teorii ... przeczytał troche na necie.... pewnie nawet nie widział nigdy cyfrowego Pentaxa na żywo.

Domyślnie

No pięknie, jeszcze chwilka i wyzbieram wszystkich pentaksiarzy z całej okolicy. Wszystkich, którzy nie mają rozsądnych argumentów, a w zamian będą czepiać się słówek i sprowadzać dyskusję w krzaki lub nie mając jakiegokolwiek uzasadnienia snuć swoje oskarżenia.

Poniżej wasz upragniony plik, który to jak widać jest z dwu i pół letniej puszki. Przyznam się że załamałem się jak doczytałem teraz, że nagle nikon D300s wypadł z porównania (niby czemu? znów się mieliśmy kłócić, że ktoś nie wie co pisze?) i choć to nie z niego, to jednak pokazuje w którą stronę zmierzają dyskutanci.
    Ale nic, mnie to nie obchodzi, bo i tak szybko okazało się, że nikt z was nie przyjmuje jakiegokolwiek argumentu, nie przedstawia sensownego swojego (tak, teorie spiskowe sensowne nie są).
    Jako, że nie mam ochoty kontynuować tej dyskusji w tej atmosferze i z coraz to liczniejszymi oddziałami to na tej wiadomości poprzestaję, a jak komuś z was bardzo zależy na wiadomości to ma PW.

http://www.sendspace.com/file/e0cfoc

nota co do pliku: wywołany był przez bibble 5.0.1, jedyna różnica to suwak kompensacji ekspozycji na 0 i +3EV, co jako że zdjęcie było z -3EV zrobione dało w sumie odpowiednio -3EV i 0EV. Oczywiście RAW sobie możecie wywołać czymkolwiek i nie zobaczycie bandingu, chyba że wasz soft go doda.

Domyślnie

domi dziwisz się? nie masz podstawowej wiedzy o systemie który krytykujesz jak pokazał Ci wyraźnie perl. żeby o czymś wyrażać sądy wypada mieć jakiekolwiek pojecie a Ty go nie masz (chodzi o system pentaxa) w dyskusję o wołaniu rawa sie nie wdaje bo nigdy nie sprawdzałem tego i sie nie znam na tym po prostu. natomiast Ty nie przyznasz sie do tego, że nie masz racji (krótkie szkła macro). to samo tekst o ocenie obiektywu nie będąz jego posiadaczem (jeden z najgłupszych wg mnie tekstów jakie wyczytałem na forum)

Domyślnie

Ok. Odszczekuję zdanie "żadna puszka nie wytrzyma niedoświetlone 800 ciągnięte do 6400" - faktycznie podesłałeś fotę która świadczy o czymś przeciwnym. Pentax K20D przy takich ekscesach dawał często banding - to fakt. Natomiast mam prośbę żebyś pokazał jeżeli masz fotę nie ciągnięta (ten "portrecik" z k20D. Bo mam wrażenie że tamto jest ciągnięte z dużo niższego poziomu naświetlenia niż ta fota z a700. Tak mierząc jasności głowy laleczki i faceta to mi sugeruje że fota z K20D była na "wejściu" naświetlona o jeszcze 1 EV słabiej ....
    To już tak z ciekawości.

Co do reszty:
    domi - może uda ci się odnieść do reszty tematów?

Domyślnie

jest tylko jedno małe ale. równomierne oświetlenie sceny. raczej rzadko mamy do czynienia ze sceną, gdzie wszystkie elementy znajdują się, jak w tym przypadku, w tej samej strefie (mniej więcej IV, zdaje się). tymczasem w większości przypadków można rozróżnić na jednym zdjęciu 3,4,5? stref... i jak ustawiamy niedoświetlenie 3EV na "światłach", to "cienie" mogą wypaść na -6EV albo nawet -7EV... a z czegoś takiego ciągnięcie zawsze wywoła absurdalne szumy...
    wysokie czułości drastycznie obniżają rozpiętość tonalną matrycy i na to, co dobrze jest rejestrowane przy czułości 100, przy czułości 800 może już matrycy rozpiętości nie starczyć... tutaj matryca nie musiała popisywać się ekwilibrystyką w zakresie rozpiętości, więc i w kwestii szumów dała radę... ciekawym, co by się działo, gdyby użyć małej lampki punktowej, która oświetliłaby tylko aniołka, a reszty półki nie...

Miasto
    Kraina Deszczowców

Domyślnie

domi, ja jestem fotografikiem, a nie Pentaksiarzem. Cyfrowego sprzętu Pentaxa używałem długo, w związku z tym uważam, że mogę się na jego temat wypowiadać. Choć wiem, że dla Ciebie, jeśli ktoś używał jakiegoś sprzętu, to wie o nim najmniej ( ŹRÓDŁO ) Dla mnie jednak nie
    Może w Twojej ocenie moje wypowiedzi są mocno subiektywne, ja jednak stwierdzam tylko to, co sam zaobserwowałem podczas pracy z Pentaksami.

Ty natomiast nie masz absolutnie żadnego doświadczenia ze sprzętem Pentaxa, a piszesz o nim w ten sposób, jakbyś co najmniej przerobił 90% sprzetu w tym systemie.
    Skutek jest taki, że zwyczajnie się kompromitujesz, a wynika to z Twojej niewiedzy.
    Ostatnio edytowane przez perl ; 22-03-2010 o 16:24

Domyślnie

Fajnie sobie dyskutujecie. Przyglądam sie temu i wzdycham
    Do wiekszości argumentów nie mogę się odnosić, bo nie mam wiedzy "pentaxotajemnej"
    Cytat Zamieszczone przez perl Zobacz posta
    Zapytaj na forum Pentaxa, kto posiada 21mm Limited, 31mm Limited, 43mm Limited, 70mm Limited, 77mm Limited....
    a zapytaj na forum Nikona ile osób posiada Nikkora 400/2.8.
    argument chyba dośc naciągany, bo popatrz na cenę 400/2.8. Cena ma znaczenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku argument z 400/2.8 jest kompletnie nietrafiony to prawda. Ale kto chce focić pentaksem bez problemu znajdzie szkła jeśli nie systemowe to tamron i sigma. Pentax to taka trochę egzotyka bo mają sporo szkieł, które nie znajdują odpowiedników u innych producentów. 16-45 to bardzo fajne szkiełko, 50-200 kto ma to wie że jest wart każdej wydanej złotówki (350-400zł). Jeśli pentax będzie konsekwentnie rozszerzał ofertę dla amatorów o nowe małe stałki, na co bardzo liczę, i dorzuci małą niedroga puszkę (coś w zamian za k200) to chętnie wrócę do korzeni.

Strona 28 z 29 PierwszyPierwszy ... 1826272829 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów