Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Quantuum S750

Domyślnie

To, że to działa to kwestia przypadku. Tryb HSS czy w nikonie FP działa z normalnymi lampami (tzn takimi bez przeróbek), byle je wzbudzac lampą działająca w HSS (FP).
    10 kHz w lampie studyjnej? One mają za długie czasy błysku. Błysk sie zlewałby się w jeden.
    Dla mnie to brzmi jakby na forum pojawiło sie kolejne wcielenie Ubota. Ktos tu kogos wkręca.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@jarekmajcher
    "...chęć uzyskania czasów krótszych niż czas synchronizacji. A to przecież da się rozwiązać poprzez wyzwalanie lampy studyjnej za pomocą lampy na stopce z włączonym hss"

Nie jest to to samo. Wystarczy spojrzeć na charakterystykę przepływu prądu przez palnik. Gdy się jej przyjrzysz:

zauważysz zapewne, że nie ma miejsca w tej charakterystyce, gdzie bez kombinacji można poprawnie naświetlić klatkę. Zawsze znajdujemy się na jakimś zboczu. Czy to narastającym, czy to opadającym ale zboczu

@j_szczygiel "...swoja droga Grzesiek, co tam siedzi?..."
    Nic specjalnego ATmega8. Oczywiście zabezpieczona. Ale to nie miało, żadnego znaczenia. Odtworzyłem schemat tej lampy, a zrozumienie zasady działania to formalność.

@Jacek_Z "...10 kHz w lampie studyjnej? One mają za długie czasy błysku..."
    Nie kluczowanie 10kHz tylko stabilizacja poziomu. Ten przykład powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Chodzi mi o tą "falkę" właśnie ona ma 10kHz

Tak wygląda typowa ramka komunikacyjna z lampy mojego D700

Jak to się "hack'owało"? Mozolne rozbijanie znaczenia każdego bitu. Składając do kupy zdjęcia wykonane przy kolejnych nastawach sterownika błysku. Ręczna robota

Ostatnio edytowane przez GrzesiekN ; 18-03-2010 o 08:10

Domyślnie

Sam zauważyłes (i słusznie), że nateżenie błysku w czasie się zmienia. Przy okazji - różne natęzenie to rózna temperatura błysku, na początku sięga ono 7000 K, a przy gaszeniu (to najdłuższy odcinek krzywej) ma nieco ponad 4000K. Podawane przez producentów 5500 K to średnia Czas błysku lampy, ale ten istotniejszy t=0,1 jest bardzo długi. Niestety chińczycy go w ogóle nie podają, mówiąc tylko o czasie t=0,5.
    Jak ty rozumiesz 10 kHz ? Nie ma szans, by lampa dała błysk, "zgasiła" sie i ponownie zapaliła tak "gęsto", by to było 10 kHz. Nie ma szans,bo gazy w palniku się nie zdążą ostudzić. Nie masz natęzenia światła = 0 między kolejnymi błyskami. Jedyne co mogłeś to wpłynąc na kształt krzywej tak, że jest bardziej płaska, a błysk dłuższy, bo to się da zrobić. To przydatne w trybie FP (HSS). Ale to nie to samo co strobo.

Podajesz charakterystyke przepływu prądu przez palnik. To nie to samo co świecenie palnika. Gazy świecą bo się mocno rozgrzewają. Gdy prąd przestanie płynąć nie wychładzają sie natychmiastowo. Ta część krzywej świecenia jest bardzo długa i całkiem mocno wpływa na to co rejestruje matryca. Stąd o dziwo normalne lampy studyjne w przeciwieństwie do systemowych dość kiepsko nadaja sie do mrożenia ruchu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-03-2010 o 10:41
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@Jacek_Z "...Czas błysku lampy, ale ten istotniejszy t=0,1 jest bardzo długi. Niestety chińczycy go w ogóle nie podają, mówiąc tylko o czasie t=0,5..."
    0.1-0.5 czego sekundy? Na pierwszym przesłanym zrzucie z oscyloskopu widzisz dokładnie że prąd płynie przez palnik przez ~1.8ms (0.0018s). Co po odcięciu źródła zasilania ma podtrzymać świecenie dla Twoich przykładów 55-280 razy dłużej? Przeciętna palnik ma możliwość pracy jako stroboskop z częstotliwością 9Hz (superprofi wersje do kHz). Co zaś do tych nieszczęsnych 10kHz taka jest częstotliwość PWM'a który zajmuje się stabilizacją mocy lampy. Patrz rys.2. Widać tam dokładnie jak następuje małe falowanie mocy wynikające z regulacji PWM. I jeszcze jedno. Przeprowadziłem ciekawsze eksperymenty z tym palnikiem. Zadałem sobie pytanie. Czy muszę wywołać taki lawinowy przepływ prądu? To przecież jest bez sensu. Zbudowałem zewnętrzny układ zapłonu palnika z użyciem jakiegoś starego trafopowielacza z telewizora i okazało się, że po podaniu sygnału sterującego na jego wejście następuje piękny zapłon, po czym napięcie spada z 30000V do 140V i wyraźnie widać taką różowo-fioletową linie zjonizowanego gazu. Palnik świeci. Słabo ale nie trzeba go wyzwalać. Wystarczy kluczować sobie przez tranzystor porcje energii z kondensatorów i działa to tak jak powinno. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby modulować to świecenie bardzo wysokimi częstotliwościami. Tylko po co. Dla precyzyjnej regulacji mocy? Niestety takie rozwiązanie wymaga rozbudowanego układu kontroli podtrzymania tego zapłonu. Rozwiązania takie są gotowe dla samochodów i działają, ale w przypadku takiego dużego palnika się nie sprawdzają. Kilka sprawdzonych przetwornic nawet zapaliło palnik, niestety świecił on ze zbyt dużą mocą co nie jest dla niego korzystne. Jeszcze jedno tylko, bo to forum foto a nie elektroniczne. Do testów spreparowałem sobie jakiś analogowy układ pomiaru błysku i oglądałem to na oscyloskopie. Różnice nie były wielkie z tym co widzisz z pomiarów prądowych. Zrezygnowałem z tego bo natężenie światła ma niekorzystne powiązanie ze zmianą odległości i powodowało zakłócenia w wynikach pomiarów. Nie mogę namierzyć oscylogramów z tej zabawy. Gdzieś są na dysku ale od czasu zabaw z tym CLS upłynęło z 5 miesięcy a to w mojej pracy programisty wieczność. Poszperam za nimi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekN Zobacz posta
    @Jacek_Z "...Czas błysku lampy, ale ten istotniejszy t=0,1 jest bardzo długi. Niestety chińczycy go w ogóle nie podają, mówiąc tylko o czasie t=0,5..."
    0.1-0.5 czego sekundy?
    Nie, nie, żadnej sekundy. Powinieneś pozagłebac sie w teorie dotyczącą swiecenia, a ty się zajmujesz tylko prądem. Fotografa nic nie obchodzi prąd, obchodzi go światło. Popatrz sobie na wykres, gdzie na osi pionowej jest nateżenie światła, a na poziomej czas. Prądu tam nie ma, bo to nikogo nie obchodzi za wyjątkem konstruktorów.
    Jako 1 przyjmuje się max natezenie światła. t=0,5 to czas połowy intensywności, t=0,1 to czas 0,1 intensywności błysku (a nie czasu trwania błysku!). A ponieważ wygaszanie trwa długo, to czas gdy nateżenie ma 10% wartości (czyli te 0,1) jest killkukrotnie dłuższy, niz czas połowy intensywności. Firmowi producenci podaja oba czasy, w dodatku podaja go dla róznych ustawień mocy lampy - bo rózna moc to różny czas świecenia.
    Omówiłem wykres, którego nie znalazłem w sieci, ale dla ciebie wniosek jeden: Błysk (lampy studyjnej! - sa róznice do lamp reporterskich, bo sa one inaczej konstruowane) jest intensywny w krótkim czasie ( i ma wtedy 7000K), ale w wiele dłuższym czasie ma małą intensywność (i jest wtedy bardziej żółty - 4000 K).

Między lampami studyjnymi, a reporterskimi występuja całkiem spore róznce konstrukcyjne, bo czego innego sie oczekuje po obu tych rodzajach lamp. Ma to swoje wielorakie konsekwencje. Najistotniejsze to inne czasy błysku (studyjne świeca dłużej), inny wykres natęzenia światła w czasie. Reporterska lampa ma być sterowalna, więc ma mieć odcienk świecenia stałym natezeniem, gdzie łatwo sterować mocą przez starowanie czasem świecenia, czyli czasem gdy podawane jest napięcie. Palniki sa malutkie, stygnięcie jest inne, prawie natychmiastowe. Różnic jest wiecej, ale najistotniejsze - dla krótkich czasów błysku i dla stroboskopu lepiej bawic się (mam na mysli przeróbki) lampami reporterskimi niz studyjnymi.
    Przeciętna palnik ma możliwość pracy jako stroboskop z częstotliwością 9Hz (superprofi wersje do kHz). Co zaś do tych nieszczęsnych 10kHz taka jest częstotliwość PWM'a który zajmuje się stabilizacją mocy lampy.
    No i w 9 Hz uwierzę, ale nie w 10kHz. Opisuj błysk, a nie prąd. Rozumiem, że nie masz aparatury do pomiaru błysków i z wygody mierzysz prądy. Ale prąd i błysk to co innego.

Przeprowadziłem ciekawsze eksperymenty z tym palnikiem. Zadałem sobie pytanie. Czy muszę wywołać taki lawinowy przepływ prądu? To przecież jest bez sensu. Zbudowałem zewnętrzny układ zapłonu palnika z użyciem jakiegoś starego trafopowielacza z telewizora i okazało się, że po podaniu sygnału sterującego na jego wejście następuje piękny zapłon, po czym napięcie spada z 30000V do 140V i wyraźnie widać taką różowo-fioletową linie zjonizowanego gazu. Palnik świeci. Słabo ale nie trzeba go wyzwalać. Wystarczy kluczować sobie przez tranzystor porcje energii z kondensatorów i działa to tak jak powinno. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby modulować to świecenie bardzo wysokimi częstotliwościami. Tylko po co. Dla precyzyjnej regulacji mocy? Niestety takie rozwiązanie wymaga rozbudowanego układu kontroli podtrzymania tego zapłonu. Rozwiązania takie są gotowe dla samochodów i działają, ale w przypadku takiego dużego palnika się nie sprawdzają. Kilka sprawdzonych przetwornic nawet zapaliło palnik, niestety świecił on ze zbyt dużą mocą co nie jest dla niego korzystne. Jeszcze jedno tylko, bo to forum foto a nie elektroniczne. Do testów spreparowałem sobie jakiś analogowy układ pomiaru błysku i oglądałem to na oscyloskopie. Różnice nie były wielkie z tym co widzisz z pomiarów prądowych. Zrezygnowałem z tego bo natężenie światła ma niekorzystne powiązanie ze zmianą odległości i powodowało zakłócenia w wynikach pomiarów. Nie mogę namierzyć oscylogramów z tej zabawy. Gdzieś są na dysku ale od czasu zabaw z tym CLS upłynęło z 5 miesięcy a to w mojej pracy programisty wieczność.
    To co opisujesz jako ciągłe swiecenie palnika mi się przydarzyło dwukrotnie i naprawa kosztowała nieco kasy. Wiem o takiej możliwości. Byłem w niezłym szoku, jak zobaczyłem, że to świeci nie żarówka pilotująca, a palnik

Widzę, że temat masz dość dobrze rozpracowany. Znalazłbym dla ciebie zajęcie w skonstruowaniu 2 innych rzeczy

Domyślnie

@Jacek_Z
    Tak się składa, że z teorii jestem dość obryty, a używam prostego języka jedynie dlatego, iż istnieje duże prawdopodobieństwo, że w naszym gronie na tym forum jest niewielu elektroników. Jeżeli zaś chciałbyś podyskutować merytorycznie o lampach to tu jest ciekawa publikacja producenta palników http://optoelectronics.perkinelmer.c.../CAT_flash.pdf Warto się zapoznać. Ponadto wykres który opisałeś jest tu Porównaj z wykresem pierwszego oscylogramu.. Zbieżność pomiędzy przepływem prądu a natężenia światła nie jest tu przypadkowa, zapewniam. Nie chcę już bronić mojego projektu. Działa, ja to wiem i korzystam, a to czy sceptycy w to wierzą czy nie, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Jarek się wygadał o projekcie więc przez chwilę go broniłem. Pozdrawiam i życzę sukcesów w oświetlaniu

Domyślnie

No dobra, koniec tego gadania o niczym... Dla mnie 't' to litera alfabetu a nie czas Pytanie polega na tym co dalej zamierzasz... Kwestie patentowe chyba nie wyglądają aż tak pesymistycznie skoro producenci alternatywni jak PocketWizard produkują nadajniki/odbiorniki sterujące lampami. U Ciebie wygląda to tak samo: produkujesz układ sterujący innym urządzeniem. Bardzo wątpię w to aby Nikonowi udało się opatentować serię błysków jako 'wynalazek'. Na dobrą sprawę mógłbym się pospieszyć i opatentować na siebie kod Morse'a, i wtedy każdy wysyłający SOS wnosiłby opłaty patentowe.

Generalnie cała ta sprawa jest fascynująca. Dla mnie osobiście nie jest to jakąś tam sensacją, gdyż najlepiej mi się pracuje na manualu i nie boli mnie kręcenie lampami, ale dla tysięcy osób CLS w lampach studyjnych może być czymś fantastycznym.

Domyślnie

.Ponadto wykres który opisałeś jest tu Porównaj z wykresem pierwszego oscylogramu.. Zbieżność pomiędzy przepływem prądu a natężenia światła nie jest tu przypadkowa, zapewniam..
    Wykres z oscylogramu sie gwałtownie urywa, a tu krzywa przechodzi łagodnie. To to całe wygaszanie o którym piszę. I które to powoduje, że niestety lampy studyjne (amatorskie) średnio mrożą ruch, bo udział tego światła to jednak istotna część naświetlenia klatki. Z tego tytułu nie da sie uzyskać dobrego efektu strobo, bo przy większych częstotliwościach nie będzie "ciemno" między błyskami. Stąd od razu moje watpliwości jak usłyszałem o 10 kHz w lampie studyjnej.
    Co do TTLu mam też wątpliwości. Ale jeśli z lampy zostawiłes kondensatory i palnik, a prawie całą reszte dorobiłes ( w lampie niewiele więcej jest ) - to OK. W końcu sa lampy innych firm - sigma, metz, nissin - ten ostatni wątpię by kupował patenty. Jak rozkminiłeś CLS to moje gratulacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    No dobra, koniec tego gadania o niczym... Dla mnie 't' to litera alfabetu a nie czas Pytanie polega na tym co dalej zamierzasz... Kwestie patentowe chyba nie wyglądają aż tak pesymistycznie skoro producenci alternatywni jak PocketWizard produkują nadajniki/odbiorniki sterujące lampami. U Ciebie wygląda to tak samo: produkujesz układ sterujący innym urządzeniem. Bardzo wątpię w to aby Nikonowi udało się opatentować serię błysków jako 'wynalazek'. Na dobrą sprawę mógłbym się pospieszyć i opatentować na siebie kod Morse'a, i wtedy każdy wysyłający SOS wnosiłby opłaty patentowe.
    .
    Tyle ze PW moze interpretowac sygnaly wg. nikonowskiego alogrytmu i przesylac je wlasnym (zwlaszcza, ze nadajnik-odbiornik komunikuje sie radiowo). Tutaj autor projektu opiera sie na algorytmie CLS`a, a to juz prawdopodobnie jest opatentowane

Jacek, sceptyku Sadze ze, to dziala ;]

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów