Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Quantuum S750

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Polscy inżynierowie sa zdolni, skoro np nissin może zrobić lampe błyskową, to dlaczego kto inny by nie mógł. Podzespoły używane w lampach studyjnych "średniej" jakości kiepsko się nadają jako podzespoły uzywane w lampach z TTL.
    Sterowanie radiowe lampy to z kolei żaden problem, o ile się "rozbebeszy" lampę. Nie da sie tego zrobić bez rozebrania lampy, zaingerowania w jej elektronikę. To świat robi od chyba 20 lat, chińczycy tez zaczęli.
    Jeśli kolega rozgryzł komunikaty CLS to moje gratulacje, właściwie w tym momencie miałbym mnóstwo pytań, istotnych z punktu praktycznego.
    Ile jest przedbłysków pomiarowych i ile komunikacyjnych w CLS. Czy jest to stała ilość (ile?) czy zmienna. Jeśli zmienna to zależąca od czego? Od trybu pracy lampy ? ( M, TTL ?) czy od liczby lamp zdalnych? A jak się sprawa ma gdy mamy kilka lamp i lampy są w kilku grupach i na kilku kanałach?
    Jeśli liczba przedbłysków jest rózna to ile jest w każdym z tych przypdków?
    Dlaczego te pytania sa istotne ? m. in chodzi o fotocele umiejące zliczac przedbłyski i nie reagujące na nie, a na błysk główny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@Jacek_Z "... Wykres z oscylogramu się gwałtownie urywa, a tu krzywa przechodzi łagodnie ..."
    Urywa się gwałtownie właśnie z tego powodu, że tranzystory przerwały przepływ prądu w obwodzie palnika. Tak się reguluje moc (pole pod krzywą). Im szybciej nastąpi odcięcie tym mniejsza moc wydzieli się w palniku. Nie przerwany obwód zachowa się dokładnie jak ten z przykładu. Pomijając czas narastania (zależny tak naprawdę od rozmiaru palnika, im większy tym dłużej trwa przejście do stanu przewodzenia) za przegięciem widzimy typowe rozładowanie kondensatora i nic poza tym

"... Ile jest przedbłysków pomiarowych i ile komunikacyjnych w CLS. Czy jest to stała ilość (ile?) czy zmienna. Jeśli zmienna to zależąca od czego? Od trybu pracy lampy ? ( M, TTL ?) czy od liczby lamp zdalnych? A jak się sprawa ma gdy mamy kilka lamp i lampy są w kilku grupach i na kilku kanałach? ..."
    Nikt tu nie liczy jakiś tam błysków. W rzeczywistości jest to transmisja cyfrowa. Składa się z nagłówka(stały), adresata(grupa lamp i określenie trybu pracy) i nastaw(dla tej grupy), 1 impuls(flash) to w trybie M. W trybie TTL sprawa wygląda troszkę inaczej nagłowek, adresat(grupa lamp + tryb), 1 impuls (pierwszy pomiar), 1 impuls (drugi pomiar), nastaw(obliczone dla tej grupy przez aparat), 1 impuls(flash). Jeżeli grup jest więcej powtarza się cześć adresat, nastawa tyle razy ile grup zostało włączonych w sterowniku błysku

"... Dlaczego te pytania sa istotne ? m. in chodzi o fotocele umiejące zliczac przedbłyski i nie reagujące na nie, a na błysk główny. ..."
    Moim zdaniem, żadna fotocela nie liczy przedbłysków. Jedyne co robi to wprowadza opóźnienie pomiędzy odebraniem pierwszego impulsu błysku a wyzwoleniem lampy
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekN ; 18-03-2010 o 21:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekN Zobacz posta
    @Jacek_Z "... Wykres z oscylogramu się gwałtownie urywa, a tu krzywa przechodzi łagodnie ..."
    Urywa się gwałtownie właśnie z tego powodu, że tranzystory przerwały przepływ prądu w obwodzie palnika.
    tak się dzieje w lampach reporterskich. W studyjnych nie ma potrzeby przerwania przepływu prądu, bo kondensatory rozładowują sie do zera. No ale musiałes to zmienić, skoro chciałes sterowania lampami.

Tak się reguluje moc (pole pod krzywą). Im szybciej nastąpi odcięcie tym mniejsza moc wydzieli się w palniku.
    Wiem o tym doskonale. Dzięki temu działa TTL.

"... Ile jest przedbłysków pomiarowych i ile komunikacyjnych w CLS. Czy jest to stała ilość (ile?) czy zmienna. Jeśli zmienna to zależąca od czego? Od trybu pracy lampy ? ( M, TTL ?) czy od liczby lamp zdalnych? A jak się sprawa ma gdy mamy kilka lamp i lampy są w kilku grupach i na kilku kanałach? ..."
    Nikt tu nie liczy jakiś tam błysków. W rzeczywistości jest to transmisja cyfrowa. Składa się z nagłówka(stały), adresata(grupa lamp i określenie trybu pracy) i nastaw(dla tej grupy), 1 impuls(flash) to w trybie M. W trybie TTL sprawa wygląda troszkę inaczej nagłowek, adresat(grupa lamp + tryb), 1 impuls (pierwszy pomiar), 1 impuls (drugi pomiar), nastaw(obliczone dla tej grupy przez aparat), 1 impuls(flash). Jeżeli grup jest więcej powtarza się cześć adresat, nastawa tyle razy ile grup zostało włączonych w sterowniku błysku
    Nie do końca załapałem, ale mnie popraw: w M są w sumie 2 błyski (przedbłysk komunikacyjny i błysk właściwy), a w TTL- te nagłówki są w obu impulsach pomiarowych (czy jeszcze w innym błysku komunikacyjnym, przed dwoma przedbłyskami pomiarowymi), błysk główny jest trzeci? Gdy grup jest wiecej - przedbłysków jest więcej.

"... Dlaczego te pytania sa istotne ? m. in chodzi o fotocele umiejące zliczac przedbłyski i nie reagujące na nie, a na błysk główny. ..."
    Moim zdaniem, żadna fotocela nie liczy przedbłysków. Jedyne co robi to wprowadza opóźnienie pomiędzy odebraniem pierwszego impulsu błysku a wyzwoleniem lampy
    Opisy fotoceli mówią o ich reakcji na drugi, na trzeci błysk, czasami mówia o inteligencji i uczeniu sie ilości przedbłysków. Nie drąże tego tematu. Tak oni piszą.
    czy czas od przebłysku do błysku głównego jest zawsze taki sam? czyli czy takie fotocele powinny sie w 100% sytuacji sprawdzać?
    tu opis na stronie producenta: http://www.fotocela.sklepna5.pl/towa...a-mif-21d.html a można tam przeczytać, cytuję
    " Fotocela MIF potrafi sama policzyć ile błysków emituje lampa aparatu i umie odpowiednio się ustawić. Sposób nauki fotoceli jest krok po kroku przedstawiony w instrukcji obsługi"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@Jacek_Z

"...Nie do końca załapałem..."

Dokładnie. Jeżeli spojrzysz stronę wcześniej to zarobaczysz oscylogram podpisany typowa komunikacja d700. To tylko część transmisji a błysków jest tyle co tych prostokątnych impulsów. Nie widzę sensu liczenia błysków, bowiem różne informacje niesione przez taką ramkę zawierają różne ilości 1 (czytaj błysków). Długość transmisji jest stała dla określonego trybu pracy (M, TLL), więc pewnie da się nauczyć sterownik lampy kiedy się wyzwolić. Te wszystkie gdybania mają zastosowanie jedynie wtedy, gdy czas naświetlania jest krótszy od czasu synchronizacji aparatu. Dla przypadku D700 1/250 mówi nam o tym, że migawka otwarta jest przez czas 4ms. Przeciętnie wyładowanie w palniku trwa 3ms. Mamy się 1ms okno w którym powinna wyzwolić się lampa, a i to uważam za nieistotne. Nawet jeżeli lampa spóźni się z błyskiem o powiedzmy 2ms to pozostałe 2ms matryca będzie oświetlona błyskiem i wszystko będzie ok, poza ilością energii jaka zostanie do niej dostarczona. Co to spowoduje w praktyce, ano nic. Fotografujący pomyśli, że nie dobrał prawidłowo mocy i ją podniesie. Lampa znów się spóźni, ale zwiększona moc skompensuje brak właściwej synchronizacji pomiędzy błyskiem wyzwalającym, a błyskiem głównym.
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekN ; 18-03-2010 o 22:44

Domyślnie

Dziękuję, rozumiem.
    Mi ilość przedbłysków nie jest do niczego potrzebna, i tak mam manualne nawyki
    Ale skoro pytają moderatora o ilość przedbłysków to chciałbym wiedzieć co im odpowiadać. Materiały nikona nic o tym nie mówią. Same ogólniki.

Edit - przeedytowałes akapit o TTL. Znam jego działanie Używamy tu pewnego skrótu myslowego. Wiadomo, że to sterowanie moca błysku, a odbywało się ono róznie w różnych systemach TTL. Były systemy oparte nie na przedbłyskach, a działające w trakcie błysku głównego (za analoga, w niektórych modelach aparatów). Było to precyzyjniejsze, bo było łatwiej odseparować silny błysk od tła (światła zastanego). Na słabiutkich przedbłyskach w słoneczny dzień system się niestety często myli i dobiera nieodpowiednią moc błysku. Ty piszesz o ostatnim iTTL, ja generalnie o TTL.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-03-2010 o 22:51

Domyślnie

Widzę ze temat się rozwija Trzeba będzie jakiś filmik nakręcić i zaprezentować możliwości.
    D90 + szkło + pełno "gratów" których przybywa

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Mam takie pytanie ( nie do końca w temacie ) jakiej pojemności kondensatory są stosowane w lampach studyjnych? Proszę o konkretny przykład np. 600Ws - xx F, lub podanie rzędu wielkości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Mam takie pytanie ( nie do końca w temacie ) jakiej pojemności kondensatory są stosowane w lampach studyjnych? Proszę o konkretny przykład np. 600Ws - xx F, lub podanie rzędu wielkości.
    Prawie konkrety (schematy "samoróbek" i lamp fabrycznych, oczywiście z wartościami elementów):
    http://www.osipoff.ru/modules.php?op...forum&forum=24
    http://www.osipoff.ru/modules.php?op...forum&forum=33
    Moc zależy także od napięcia, niektóre lampy pracują na wyższym napięciu, więc pojemność kondensatora jest mniejsza.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Dzięki za info, by nie offtopować więcej w temacie zapraszam tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...41#post1840841

Domyślnie

A może mi ktoś powiedzieć po co przerabiać studyjną lampę na TTL? Może przeoczyłem cos w tekście, ale naprawdę nie rozumiem.Bierzesz fleszmiarkę, mierzysz, robisz korekcję mocy błysku i masz powtarzalność wyników.W TTL-u nie ma takiej opcji...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów