Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Quantuum S750

Domyślnie Quantuum S750

Witam. Może mi ktoś powiedzieć jak w tych lampach ustawić fotocele? Na kablu wyzwala się idealnie jak powinna a na fotoceli za wcześnie błyska albo za późno.
    Zdjęcie zaczerpnięte z allegro.
    D90 + szkło + pełno "gratów" których przybywa

Domyślnie

czego używasz do wyzwalania przez fotocele ? zapewne aparatu który wysyła przedbłyski pomiarowe i wyzwala ci za wcześnie lampe

Domyślnie

Używam d90 i normalnie podpięta lampe sb-800 albo wbudowana w body lampę... Jak podepnę kabel do sb-800 to wszystko ok. Właśnie się domyślałem ze to jest przez ten przebłysk pomiarowy. Jak ustawie w body błysk stroboskopowy RPT to lampy świecą No ale pewnie lampa się wyzwala sporo razy i dlatego uzyskuje ten efekt. Może jakaś propozycja jak to ustawić? Wiem ze najłatwiej będzie kupić wyzwalacze radiowe ale muszę uzbierać na nie kasę... Wpadłem jeszcze na pomysł żeby ustawić sb-800 w trybie zdalnym podpiąć kabel do lampy ale niestety to nie działa odpala sama sb-800.

Domyślnie

Zrobiłem właśnie testy i faktycznie to przez ten pomiar światła (przebłysk przed fotka) W manualu chodzi wszystko jak powinno Pytanie z innej beczki da się w tych lampach pominąć ten przebłysk ? Bo z tego co wiem to seria r+ ma taka możliwość - rożne tryby pracy fotoceli. (nie mam żadnej instrukcji do tej lampy a jak dla mnie takie lampy to nowość )

Domyślnie

Seria R+ Quantuuma nie ma takiej możliwości. Mam te lampy.

Z tego co wiem, jest taka możliwość w serii R+ Digital oraz serii T. Jest ona również w konkurencyjnych Powerluxach. Dobrym sposobem jest albo kabel - co sprawdziłeś sam - albo radio.

Domyślnie

Tak z ciekawości zapytam,
    po co ci przedbłyski w studio?
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

W studio niepotrzebny Po prostu nie wiedziałem ze on wyzwala tak wcześnie lampę.
    Może ktoś zaproponuje jakie softboxy kupić do takich lamp? Fotografia całych postaci wchodzi w grę.
    Ostatnio edytowane przez jarek25 ; 18-02-2010 o 20:27

Domyślnie

no a nie da sie ustawić SB800 w tryb fotoceli SU-4 to chyba się zwie a nie CLS i SB900 w tryb manualny bez przedbłysku ? chyba sie da co ? i będzie po kłopocie.

Domyślnie

Pewnie ze się da Ja już chyba wszystko wypróbowałem. Ale chciałem zostawić w 2 lampach sb-900 i sb-800 tryb automatyczny sterować je cls a przy okazji odpalić lampy studyjne. Czyli 2 kabelki jeden do sb-800 i do s750 i drugi sb-900 do s750. Ale tak chyba się nie da. A pewnie zaraz nastąpi pytanie po co tak sobie komplikować życie - chce się nauczyć pełnego sterowania i wszystkich możliwości sprzętu który posiadam A i dodam ze w lampach studyjnych tez zrobię cls z pełnym sterowaniem zdalnie jak sb-800 i sb-900( Ale o tym będzie osobny watek )
    Ostatnio edytowane przez jarek25 ; 19-02-2010 o 02:36

Domyślnie

nie zrobisz sterowania CLS lampami studyjnymi. Tak w ogóle nie chodzi ci chyba o sterowanie, ale o wyzwolenie w czasie synchro. To nie to samo.
    Ciekawe, że masz o tym bardzo mgliste pojęcie a porywasz się na coś czego nikt nie dokonał (mam na myśli prawdziwe sterowanie CLS)
    Nie mieszaj sterowania lampami systemowymi z lampami studyjnymi pracującymi siłą rzeczy na manualu.
    W studiu liczy sie powtarzalność, a tej nie będziesz miał pracując w sposób jaki zamierzasz. Efekty będa przypadkowe, zależne od proporcji siły błysków lamp systemowych do studyjnych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-02-2010 o 03:16
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów