W studiu to wiem ze pełen manual. Ale mi nie do końca zależny na używaniu lamp w studio i powtarzalności. Co do tego cls to jak się zrobi będzie watek![]()
Szukaj
W studiu to wiem ze pełen manual. Ale mi nie do końca zależny na używaniu lamp w studio i powtarzalności. Co do tego cls to jak się zrobi będzie watek![]()
Ostatnio edytowane przez jarek25 ; 19-02-2010 o 03:39
D90 + szkło + pełno "gratów" których przybywa
uzgodnijmy może o czym mówimy, bo wg mnie kompletnie mieszasz pojęcia
1. Co to jest pełne sterowanie CLS wg ciebie?
2. komunikacja będzie radiowa czy błyskowa?
2a. Do tego sterowania będziesz używał body lub lampy systemowej, czy jednak powstanie inny nadajnik radiowy?
Jedyne co możesz zrobić to nadajnik na body i odbiornik radiowy zintegrowany z lampą studyjną pozwalający zmienić jej moc. W trybie manualnym oczywiście, zapomnij o TTL.
Gdybyś nie wiedział dlaczego inne sterowanie lampą studyjną jest niemożliwe to już wyjaśniam. Lampa systemowa i podobne, takie nakładane na sanki body mogą być sterowane, bo ładują się im kondensatory do 100%, a oddają tyle energii ... ile zadecyduje body. Dlatego są sterowalne.
Lampa studyjna ładuje kondensatory w takim stopniu, jak jest ustawione pokrętło mocy. Czyli np gdy jest 1/16, to kondensatory sa na ładowane w 1/16. Gdy lampa ma błysnąć to oddaje 100% tego co na kondensatorach, czyli w tym przykładzie 1/16. Nie ma możliwości by błysnęła silniej albo słabiej.
O mocy lampy studyjnej musisz zadecydować zawczasu. Takie systemy sterowania lampami studyjnymi są, stosuje je już bardzo wiele firm (w niektórych modelach swoich lamp). Ostatnio zaczeli wprowadzac to już nawet chińczycy, tu obok jest wątek o Powerluxach. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123309
Tylko to nie ma nic wspólnego z CLS nikona.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
1. takie jak w lampie sb-800 czy sb-900
2. komunikacja błyskowa
2a. używać będę body z wbudowana lampa.
lampa studyjna dostanie całkowicie nowe oprogramowanie i sterownik ( ja tego nie pisze wiec się wypowiadać nie będę)
Juz taki system prawie działa trzeba go jeszcze dopracować.
Cały projekt polega na tym żeby z lampy studyjnej zrobić lampę taka jak sb-800
A i dodam ze ja osobiście tego teraz nie robię ponieważ dopiero wczoraj zakupiłem lampy i się z nimi zapoznaje. To co mowie jest o innej lampie bardzo podobnej do mojej seria r+
Jak na tamtej wyjdzie to zacznie się przeróbka tej mojej i wtedy postaram się założyć temat i opisze co i jak. Teraz jestem na etapie zapoznawania się z tematem.
Jak wiadomo jest to projekt a czy skończy się sukcesem to się okaże.Właśnie na tym polega cała zabawa ze nikt tego jeszcze nie zrobił
![]()
Ostatnio edytowane przez jarek25 ; 19-02-2010 o 18:16
D90 + szkło + pełno "gratów" których przybywa
To ja odpiszę w imieniu Jarka, bowiem powołując się na znajomego mówił o mnie. Przerobiona została lampa Quantuum R600+ (przerobiona oznacza napisałem do niej nowy firmware od zera). Jest w pełni kompatybilna z CLS w trybie TTL oraz ręcznym. Mało tego obsługuje tryby synchronizacji powyżej 1/250 (tryb stroboskopu z modulacją 10kHz). Właściwie to ten tryb był przyczyną rozpoczęcia projektu. Oznacza to oczywiście, że sam firmware nie wystarczył. Dodana została płytka sterująca z tranzystorami IGBT, które sterują palnikiem (odłączają go w zależności od nastawy). Fotocela wbudowana w lampę jest odbiornikiem CLS (przedbłysków). Mój D700 obsługuje tą lampę w trybie sterownika błysku i działa, aż miło. Kiedyś nagram jakiś filmik, to zaprezentuję. Pozdrawiam
To raczej niemożliwe. Lampy studyjne ładują kondensatory do takiej pojemności, jaką potem mają oddać. Oddają 100% tego ładunku co mają. TTL zaś oznacza wygaszanie błysku w pewnym momencie, do czego lampy studyjne sa absolutnie nie przystosowane. Musiałbyć przerobić sporą część elektroniki lampy, a dodatkowo "złamać" komunikację CLS.
Nie wierzę w to co tu napisano i nie uwierzę dopóki sam tego nie sprawdzę. Żadne sample w necie mnie nie przekonają, bo one pokaża najwyżej info w exifie, ale nie wiadomo jak osiągnięte.
Chcecie mi pokazac te lampę?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nie widzę przeszkód z prezentacją. Niestety moje Papavero przenosi się do nowej siedziby i z powodu ogromu czasu i pracy jaki ta przeprowadzka pochłonie pierwsze wolne terminy na zabawy w testy "rzeczy niemożliwych" możemy wykonać gdzieś w maju. Do Wrocławia z Bydgoszczy tylko 300km więc spoko. Jak napisałem elektronika została przerobiona i wcale nie jest to spora część jak uważasz, a "złamanie" CLS kosztowało migawkę 230 klatek i zapewniam Cię, że są znacznie trudniejsze rzeczy do złamania niż CLS. Zastanawiałem się nawet nad sprzedażą tego rozwiązania ale doszedłem do wniosku, że ilość patentów jaką pewnie naruszyłem może mnie kosztować znacznie więcej niż pieniądze jakie przyniesie to modyfikacja Quantuum'ów.
Po 1 ogromny szacunek dla Ciebie GrzesiekN. Jestem podziwu.
Nie byłbym jednak sobą gdybym nie zapytał czy nie dało się tego rozwiązać bez wytaczania tak wielkich dział?
Pisałeś że powodem rozpoczęcia prac była głównie chęć uzyskania czasów krótszych niż czas synchronizacji. A to przecież da sie rozwiązać poprzez wyzwalanie lampy studyjnej za pomocą lampy na stopce z włączonym hss.
Jeśli to nie ściema to jestem pełen podziwu. Lampa studyjna obsługująca CLS i mająca możliwość sterowania z menu aparatu to jakiś hardkor. Sam nie wiem do czego by mi się to przydało, ale już chcę to mieć.
jarekmajcher - jesli Grzesiek jest elektronikiem/informatykiem i zna sie na programowaniu Atmeli czy innych scalakow ktore siedza w lampie (swoja droga Grzesiek, co tam siedzi? Chinczyki stosuja ruskie metody scierania wszystkich oznaczen..), to obral 'naturalna' dla siebie drogeZ cala pewnoscia jest to wykonalne pod wzgledem elektronicznym (tranzystory IGBT to w uproszczeniu przelaczniki bedace w stanie wytrzymac duze obciazenie i char. sie malym opoznieniem). Jedynie zastanawia mnie kwestia wspomniana przez Jacka.
GrzesiekN - zapewne niejeden patentChoc pokusilbym sie o sprawdzenie na stronie USPTO
Pisales o trybie stroboskopu, ale nie sadze aby lampa byla w stanie blyskac z pelna lub nawet czescia mocy z czestotliwoscia 10Khz (1000 blyskow / sec) przy fabrycznym ukladzie ladowania
Jesli nie widzisz przeszkod, napisz jak rozwiazales ta kwestie, tudziez nawet chlodzenia palnika...
Skontaktuj się z nami