Close

Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Domyślnie

Nowart, zolta kartka za cios ponizej pasa
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoGRAFIK Zobacz posta
    Ja nie rozumiem po co ta wojna
    Przez przesady, nie ma tu żadnej wojny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Czys Ty oszalal tlumaczac ten idiotyczny argument racjonalnie ? Kazdemu kto pisze ze bokeh z Nocti jest taki jak z Nikona 50 1.8 powinienes napisac: "wlasciwosci interfokalne bokehu z Noctiluixa so o wiele bardziej kwantowo nasycone niz te z Nikona 50 1.8 poniewaz jony swiatla leca z czterokrotnie wieksza predkoscia ze wzgledu na optycznie ujemna wlasciwosc magnetyczna soczewki numer 6" Taki sam stek bzdur a o ile ladniej sie czyta

Bylem szczesliwym posiadaczem obu w/w obiektywow i zareczam Ci ze nie maja nic ze soba wspolnego a jak chcesz juz naprawde byc powaznym popros o konkretne zdjeciowe przyklady
    Twój arogancki styl wypowiedzi dowodzi tylko tego, ze chyba nie do końca zrozumiałeś to, o co mi tutaj chodziło. I wypowiadam się tutaj ani jako wróg ani zwolennik tegoż bokehu.

Ja go ani nie chwalę, ani nie ganię. Wydaje mi się tylko, że powodem tego, że wiele osób porównuje bokeh z noctiluxa do tego generowanego przez 50 1.8 jest to, że noctilux rozmywa tło, które jest już bardzo blisko punktu na który ostrzymy, zapominając, że 1.8 także rozmyje ale tło, które jest sporo dalej. A jeśli chodzi o bezpośrednie podobieństwo, to chyba chodzi o styl rozmywania ostrości tj. np. gałązek.

Jaśniej się wyraziłem?

albo jeszcze inaczej. weźmy pod uwagę dwa przykłady:
    1. jedno zdjęcie robimy noctiluxem, drugie 50 1.8. ostrzymy na pierwszy plan, tło (które jest w tej samej odległości w przypadku obu zdjęć) jest znacznie lepiej rozmyte przez noctiluxa niż przez 50 1.8 -> Tutaj przewaga Noctiluxa jest oczywista

a teraz drugi przypadek

2. jedno zdjęcie robimy noctiluxem, drugie 50 1.8. ostrzymy na pierwszy plan, tło (które w tym przypadku nei jest w tej samej odległości, tj. w przypadku noctiluxa jest oddalone np. o 1m, a w przypadku 50 1.8 np. o 4m) jest podobnie rozmyte -> tutaj oczywiście także noctilux spisał się lepiej, ale przez to, że rozmywał tło oddalone tylko o ten 1m, a nie o 4m, to rozmycie to nie jest już tak piękne.

To jest moja teoria, oczywiście nie podparta doświadczeniem
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 10-03-2010 o 01:07
    Mamiya + Sony

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Twój arogancki styl wypowiedzi dowodzi tylko tego, ze chyba nie do końca zrozumiałeś to, o co mi tutaj chodziło.
    gora = zart

dol = na powaznie

czy bycie smiertelnie powaznym jest obowiazkowe ?

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    To jest moja teoria, oczywiście nie podparta doświadczeniem
    Pasuje wiec do tego watku idelanie
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 09-03-2010 o 23:32

Domyślnie

kh... co Ty tam bredzisz... porównujesz bez sensu... do tego sam przykład jest do bani... z wyliczeń wychodzi, że przy F1.0 i odległości 1m - głębia ostrości wynosi w zaokrągleniu 2cm, przy F1.8 i odległości 4m - 46 cm. Przy założeniu, że drugi plan jest w pi...du - rozmyty będzie i tu i tu na tyle, że nie będzie wiadomo, prócz koloru co przedstawia. Co Ty chcesz chłopie udowodnić poza tym, że jedno jest jasniejsze od drugiego, jest więcej innych zalet niż papierowa GO.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolnoslaskie

Domyślnie

Witam wszystkich. Tak sie jakos zlozylo, ze pierwszy wpis robie w watku o Lajce, ale co tam. Polecem strone: http://www.steveunsworth.co.uk/Book_2010/ sa tam zamieszczone fotografie robione przez amatorow, jak wiekszosc z nas. Nie sa one wykonane Lejka M9, bo takowej jescze nie bylo jak te fotki byly zbierane, ale wszystkie wykonane sa aparatami marki Lejka w wiekszosci dalmierzami.

Domyślnie

Różnice między ogniskowymi 50/1.0 i 50/1.8 nie są tak wielkie jeśli chodzi o głębię ostrości, przynajmniej matematycznie. Przykładowo 50/1.0 będzie mieć taką samą głębię ostrości na odległości ostrzenia 4 m jak 50/1.8 na 3 m. Co ciekawe, z racji minimalnej odległosci ostrzenia głębia ostrości może być mniejsza na 50/1.8 niż na 50/1.0 - gdy wyostrzymy 50/1.8 na fabrycznej minimalnej 0.45 m to głębia ostrości wyniesie 1 mm, natomiast gdy wyostrzymy 50/1.0 na 0.9 m (tyle chyba fabrycznie?) to głębia ta wyniesie 2 mm. Tyle w kwestii obliczeń hehe.. ( http://www.dofmaster.com/dofjs.html )

Domyślnie

Widzę, że czas matematyków nastał... Sceptyk wszystko będzie próbował opisać odpowiednim równaniem. Niejeden już próbował w ten sposób zdefiniować tak zwanego Boga. Nie twierdzę, że to coś złego. Ale niekoniecznie mądrego. Ja Wam dam, a propos Nikkora 1.8/50 i Noctiluxa 1/50 bardzo analogiczne i przysłowiowe porównanie: "Jeden szedł boso a drugi w milczeniu." Analizujcie sobie do woli. Dzięki temu niejeden z "oszczędnego w słowach" przeskoczy od razu na "gadułę".
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Kurde... może po prostu jakieś porównanko ktoś by trzasnął? Przecież do leiki nawet 50/1.8 podpiąć można
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    Kurde... może po prostu jakieś porównanko ktoś by trzasnął? Przecież do leiki nawet 50/1.8 podpiąć można
    Jest problem. Posiadacze Nikkora 1.8/50 nie mają Leiki. A posiadacze tej ostatniej nie mają tego pierwszego. W dodatku chyba się nie lubią
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów