Close

Strona 10 z 27 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Opowiadanie o tym, że Lajka nadaje się*jedynie do fotografii statycznej, ma się nijak do rzeczywistości... Wystarczy chcieć przestać być leniwym i polegać jedynie na sprzęcie komputerowym zainstalowanym w nowoczesnych lustrzankach (AF). To kwestia umiejętności pracy na pułapkach ostrości i przewidywaniu, gdzie obiekt znajdzie się za chwilę.
    Ale nie tylko to jest istotne przy wyborze dalmierza, ktoś już wcześniej napisał, ale powtórzę:
    - cicha praca migawki - lustrzanki są głośne przy normalnej pracy (bez wcześniejszego podnoszenia lustra) - jest wiele sytuacji gdzie to się przydaje
    - małe gabaryty sprzętu i waga tegoż - na prawdę proszę to docenić;
    - niezauważalność po przez wielkość i cichą pracę - w przypadku fotografii reportażowej gdzie obcujesz z fotografowanymi - ma to wielkie znaczenie;
    - jakość*wykonania - wystarczy chwycić w dłonie;
    - plastyka przy F8 - słynne powiedzenie: get eight and be there - naprawdę głębię ostrości i dalszy plan, czy pierwszy można łatwo przy F8 uzyskać (hiperfokalna itp. się kłaniają)

No i to co twierdzi Stig, że w warunkach małego oświetlenia, nie da rady - Da radę Panie Stig - czasy 1/6 sekundy, czy 1/15 są czymś normalnymw Lajce... Oczywiście nie da się zamrażać ruchu gdy jest ciemno i dynamiczna acja wokół - ale to pole do popisu dla szybkostrzelnych wielolufowych ciężkich maszyn fotograficznych typu D3 itp. - choć tak naprawdę tutaj i jeden D3 i M9 przy tych samych parametrach (czas, przysłona, ISO) zamrozi podobnie, tyle, że pracując M9 trzeba nauczyć się ostrzyć, z czego nalewa się użytkownik lustrzanki. Kwestia chcenia, a nie "mania" (czytaj posiadania). Rzeczywiście M9 po akcji będzie miał zarejestrowanych może ze dwie klatki, gdy w D3 - nawet 10 .

Nie faworyzuję ani Lajki ani lustrzanki, bo nie tędy droga... chcę pokazać, że ani jedna strona ani druga nie ma racji, gdy faworyzuje jeden system.
    Gołosłowny nie jestem, bo wystarczy zajrzeć do naszych galerii, a wszystkie robione są ekumenicznym tandemem: LM8 (obecnie już M9); ND3; C5D - i jakos daje to radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ovserwator Zobacz posta
    Opowiadanie o tym, że Lajka nadaje się*jedynie do fotografii statycznej, ma się nijak do rzeczywistości... Wystarczy chcieć przestać być leniwym i polegać jedynie na sprzęcie komputerowym zainstalowanym w nowoczesnych lustrzankach (AF). To kwestia umiejętności pracy na pułapkach ostrości i przewidywaniu, gdzie obiekt znajdzie się za chwilę.
    Wiesz co mozna przewidywac np. w sporcie, nie? Co najwyzej wynik -- z takim samym skutkiem jak akcje i umiejscowienie zawodnika w tej akcji -- "chybil-trafil".

- cicha praca migawki - lustrzanki są głośne przy normalnej pracy (bez wcześniejszego podnoszenia lustra) - jest wiele sytuacji gdzie to się przydaje
    Tak. ********** wiele! W najczesciej uprawianej fotografii teatralnej. Bo raczej do fotografowania zwierzyny, to ludzie dalmierzy juz od dawna nie kupuja. Zapewne wyjatki istnieja, ale to sie tyczy kazdej reguly.

- jakość*wykonania - wystarczy chwycić w dłonie;
    Chwytem jakosci sie nie ocenia. Odczucia bywaja bardzo mylace. Nie twierdze, ze Lajka nie jest dobrze wykonana. Na pewno jest dobra. Ale ja jeszcze nie zepsulem zadnego dSLRa, a mialem ich juz 6, a na pewno nie fotografuje swojego psa, dziecka, czy napastliwych iglakow balkonowych.

No i to co twierdzi Stig, że w warunkach małego oświetlenia, nie da rady
    A gdzie ja cos takiego napisalem?

tyle, że pracując M9 trzeba nauczyć się ostrzyć, z czego nalewa się użytkownik lustrzanki.
    A pewnie, ze tak. Nie po to sie kupuje nowe technologie, zeby sobie zycie utrudniac.

Rzeczywiście M9 po akcji będzie miał zarejestrowanych może ze dwie klatki, gdy w D3 - nawet 10 .
    I z duzym prawdopodobienstwem wszystkie 10 -- ostre. A te dwie z dalmierza -- pewnie jedna sprzed akcji, a druga po akcji. Cud, miod i orzeszki.

Nie faworyzuję ani Lajki ani lustrzanki, bo nie tędy droga... chcę pokazać, że ani jedna strona ani druga nie ma racji, gdy faworyzuje jeden system.
    Ja nie faworyzuje systemu. Ja dyskutuje z faworyzowaniem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Mistrzu - chyba się powtórzę, ale naprawdę wielkim problemem w tej dyskusji jest fakt, że wstawiasz takie a nie inne zdjęcia.
    Jest to takim problemem, bo Ty naprawdę zdjęcia robić umiesz. Nie raz pokazywałeś tutaj świetne reportaże. Wiemy też, że potrafisz posługiwać się świadomie sprzętem - choćby przez dobór obiektywów do D3. Znamy więc Twoje możliwości, dowiadujemy się, że kupiłeś sobie M9 (już nas ściska w dołku ), czekam z niecierpliwością i... i... choinka. Lub basen.
    Wiem, że dziecko zabiera czas, ale Ty zrozum też, że znając Twój dorobek mamy prawo oczekiwać innych wyników z połączenia Mario+M9. Przecież masz już Lajkę analogowa, więc wiesz, jak się takiego aparatu używa. Bo gdyby jakiś anonimowy nowicjusz wszedł na forum z M9 i wstawił takie zdjęcia, mogli byśmy podyskutować o papierowej głębi i plastyce.Jeżeli jednak Ty wstawiasz takie zdjęcia na poparcie swoich tez, no to co my możemy powiedzieć?
    Przepraszam za elaborat, ale chodzi mi o to, żebyś wreszcie wziął się do roboty i pokazał, co tym aparatem można zrobić. Nie chodzi mi o "lepsze niż Stig pokazanie zespołu pieśni i tańca" tylko o jakikolwiek porządny materiał na Twoim poziomie.

Domyślnie

Stig, masz rację, w Twojej ulubionej fotografii artystycznej (koszykówka) - dalmierz lajka jest do bani. Zresztą i ja bym ją na mecz nie zabrał, poza tym zdecydowanie to nie mój ulubiony temat (mecze). Na koncertach, gdzie lubimy od czasu do czasu fotografować - tam Lajka się sprawdza.

Domyślnie

Stig, masz rację, w Twojej ulubionej fotografii artystycznej (koszykówka) - dalmierz lajka jest do bani.
    W jakim celu teraz Ty z kolei praktykujesz te wtrety niezwiazane z tematem? Rozmawiamy o sprzecie i jego zastosowaniach. Tu nie chodzi o zaden artyzm, tylko o calkiem pragmatyczny dobor sprzetu w dwoch zakresach jego uzytecznosci; do "wszystkiego" lub do "jednego konkretnego". I to jest clou tej calej dysputy (ktora zaczela sie w innym watku) -- o ile dSLRem mozna zrobic wlasciwie wszystko co dalmierzem, o tyle odwrotnie juz nie. Jesli wlasciciel M9 nie moze pojac dlaczego nie wszystkim podoba sie ten "cudowny" bokeh, i w ogole cala seria zdjec na jedno kopyto, w postaci przemielonych przez Lightrooma "JPGow prosto z puszki", to wybacz -- nie nazwe siebie durniem, tylko po to, zeby jemu bylo milo. A ze temat ten boli go wrecz opetanczo, to juz zdazylem wykoncypowac po bredniach, ktore wypisuje do mnie na priva. Nie myslalem, ze ktos, kto rzekomo tak odzegnuje się od onanizmu sprzetowego, moze miec jednoczesnie taka szajbe na punkcie metalowego klocka z garscia elektroniki i szkla.

Zresztą i ja bym ją na mecz nie zabrał, poza tym zdecydowanie to nie mój ulubiony temat (mecze). Na koncertach, gdzie lubimy od czasu do czasu fotografować - tam Lajka się sprawdza.
    Bo ludzie na scenie generalnie niewiele sie ruszaja. A przynajmniej nie w osi obiektywu (a jesli juz sie ruszaja, to jednak podczas koncertu latwiej trafic ujecie ktore mozna wyostrzyc, niz np. w sporcie). Czyli znowu potwierdza sie to o "statycznych" zdjeciach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

a ty musisz w kazdym poscie nawiazywac do mnie i obrazac?
    Road to Manila

Domyślnie

Stig

Jak już obrzucasz kogoś gównem powołując się na prywatną korespondencję to przydałoby się byś to korespondencję ujawnił, żeby reszta mogła się do tego odnieść. W przeciwnym razie wpisujesz się w ostatnio bardzo popularny nurt ukrytych haków.

Granica pomiędzy ostrą polemiką a chamstwem jest bardzo cienka. Wydaje mi się, że ją przekroczyłeś.
    Ostatnio edytowane przez acidjazz ; 08-03-2010 o 13:07
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Coraz ciekawiej. Leica aspiruje obecnie do najbardziej wszechstronnego narzędzia na rynku. Artyści sięgają po Leica M9, a po D3 i inne reporterskie maszynki sięgną Ci, którzy nie dostąpili miana fotografa artysty. Podział jest klarowny i bezdyskusyjny.

Pozdrawiam
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

...życie, to podróż, nie cel...

Domyślnie

ho ho ho, temat zszedł na koncerty to i ja się wypowiem.
    więc to zależy jakie koncerty fotografujesz, jeśli artyści są nieruchomo ustawieni jak kłody i jest jasno - to fajnie, lejka da radę. ale wiadomo że tak się nigdy nie zdarza, więc super lejka jest do bani. nikt mi nie powie że na wysokich czułościach ten wychwalany pod niebiosa aparacik sprawuje się dobrze. i teraz pewnie ktoś powie, od tego masz 1/15 i f/1.0 jedną piętnastą to co najwyżej możesz sobie głośniki na drugim planie zamrozić, a ta ekstra super plastyczna pełna dziura na koncertach jest do niczego. no chyba że na przykład chcesz pokazać różnice w głębi ostrości na poszczególnych strunach gitary przy odległości od muzyka 2 metry - powodzenia.

i płęta: do pracy reporterskiej lejka sie nie nadaje. mówienie że jesteś niewidoczny w tłumie to głupota - i tak jak stajesz przed osobą i robisz jej zdjęcie to z pewnoscią ciebie zauważy. a jak idziesz po ulicy to nie trzymasz aparatu przy oku, tylko masz go albo przy boku, albo gdzieś za 'pazuchą', co by nie było jesteś niewidzialny.
    lejka jest fajna jak ktoś chce sobie robić miłe zdjęcia małym aparatem, klimatycznym i ma duuużo kasy.

miła wojenka się nawiązała

Domyślnie

Wybacz ryszkut, ale mądrzysz się... jeśli chodzi o fotografię na koncertach... aż nadto..
    pozdrawiam

Strona 10 z 27 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów