Close

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 131

Wątek: Pentax K10D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Arra, a myślisz że w Nikonie, np. D80, jest matryca made by Nikon ?! Rozczaruję Cię - to matryca od tej samej "trzeciej firmy".

Pozdrawiam.
    Nie rozczarowales mnie, bo to byl jeden z powodow dla ktorego pozbylem sie Nikona (to Nikon mnie rozczarowal). Kazdy wie, ze body Nikona sa cudowne i na tym koniec, sprawe matrycy lepiej przemilczec. Ja osobiscie nie mam zamiaru juz wiecej kupowac skladakow - slinik i i nadwozie musi byc od jednego producenta . Wobec tego na swieta zycze wszystkim aby Nikon zaczal w koncu produkcje wlasnej matrycy, najlepiej w klasycznym rozmiarze.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie rozczarowales mnie, bo to byl jeden z powodow dla ktorego pozbylem sie Nikona (to Nikon mnie rozczarowal). (..) Ja osobiscie nie mam zamiaru juz wiecej kupowac skladakow - slinik i i nadwozie musi byc od jednego producenta .
    Aaaaa. to dlatego kupiłeś Sony Alfa ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Aaaaa. to dlatego kupiłeś Sony Alfa ?
    Pudlo Nie kupilem Alfy (choc bylo blisko)

Wlasciwie to czekam na jakis cud na wiosne
    Ostatnio edytowane przez arra ; 19-12-2006 o 09:27

Domyślnie

Arra - nie rozumiem, czemu kupowanie matrycy od firmy trzeciej jest wg Ciebie takie niewłaściwe. W branży, którą ja się zajmuję (elektronika/automatyka) to zupełnie normalne, że jedna firma robi część a, druga b, składa to firma c, a testuje i daje własną nalepkę firma d. W DSLR masz od cholery częsci nie pochodzących od producenta aparatu - nawet w Canonie, gdzie masz matrycę firmową, reszta elektroniki jest wytwarzana gdzieś indziej (a przynajmniej komponentów do tej elektroniki). Wytwarzanie półprzewodników (a więc też matryc) to biznes drogi i wiele firm nie bawi się w to, gdyż taniej jest kupić gotowy układ (ew. zlecić jego wytwarzanie), niż samemu budować wytwórnię półprzewodników.

A poza tym zauważ, że matryca to tylko element puszki, który, choć ma wpływ na końcową jakość zdjęć, wcale nie decyduje o niej w sposób przesądzający. Przykład ? D80, A100, K10D - wszystkie mają matryce podobne (a może te same nawet - boje się kategorycznych stwierdzeń), a jakość obrazu jest różna, co wynika z elektroniki + softu. Własnie tymi ostatnimi elementami konkuruje coraz więcej producentów, a nie matrycami.

Pozdrowienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    (...)A poza tym zauważ, że matryca to tylko element puszki, który, choć ma wpływ na końcową jakość zdjęć,(...)
    Ot taki drobiazg .

Gorzej jest jak się bierze tę matrycę od bezpośredniego konkurenta jakim ostatnio dla nikona zaczyna być sony. Póki było jak dotychczas to zgoda ale obecnie się to zmienia i wg. mnie będzie co raz ciekawiej .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Kolekcjoner, już się tak bardzo nie przejmuj i nie smuć
    Nikon da sobie radę, może wreszcie pokaże nad czym pracuje.
    Nemos rozbije w pył całą konkurencję.
    Mogą też mocniej współpracować z Fuji- tak czy siak dadzą radę.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 19-12-2006 o 15:32
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Kolekcjoner, już się tak bardzo nie przejmuj i nie smuć
    Ależ ja wesoły jestem .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ot taki drobiazg .

Gorzej jest jak się bierze tę matrycę od bezpośredniego konkurenta jakim ostatnio dla nikona zaczyna być sony. Póki było jak dotychczas to zgoda ale obecnie się to zmienia i wg. mnie będzie co raz ciekawiej .
    Firma Sony produkująca matryce to nie jest ta sama firma Sony która konkuruje na rynku dslr z nikonem. Oddziałowi Sony Foto (upraszczam) oczywiście nie zależy na prowadzeniu współpracy z Nikonem (bo i po co...) ale oddziałowi Sony Electronics (kolejne uproszczenie) jaknajbardziej zalezy na współpracy z innymi firmami wykorzystującymi jego produkty - czyli matryce. A jak było w czasach analogowych? "matryca" to niby była Nikona? a Migawka?
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ależ ja wesoły jestem .
    To wiem ale miałem wrażenie, ze zaczynasz się niepotrzebnie zamartwiać
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    To wiem ale miałem wrażenie, ze zaczynasz się niepotrzebnie zamartwiać
    Wiesz nie bardzo mam powody przynajmniej jeśli o to chodzi . Zresztą mój żal w tej materii byłby fałszywy ponieważ używam czerwonego systemu choć w sumie to czekam aż ktoś solidnie czerwonym śrubę przykręci .
    Śledząc jednak wątki na tym forum mam wrażenie, że sporo takich co się tą kwestią martwią by się znalazło. Nie wiem tylko czy się do tego bezpośrednio przyznają .

Kto wie może pentaxowi niedługo matryce zacznie samsung robić. Podobno do małpek już robią.
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów