Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Pentax K10D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Rozpiętość tonalna zależy od ilości bitów na przetworniku?? 22 bity to kosmiczna dynamika. Stosunek S/N w matrycach jest przy tym śmiesznie mały. Te 22 bity to chwyt marketingowy. Co komu po tych 22 bitach, jak 10 albo więcej najmłodszych można spokojnie wyrzucić. To bleff na miarę "SUPER ZOOM 400x"

Według mojej wiedzy przetwornik miał poprawić przede wszystkim tonalność matrycy- czego nie widać.

Natomiast słaba rozpiętość tonalna (zakres dynamiki) to inny problem K10.
    To chyba w ograniczonym zakresie zależy również od przetwornika.

Dodatkowo występuję zaj... banding.
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 16-12-2006 o 22:55
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Nie mogę się doczekać opinii Czornyja w tych kwestiach. Może się w końcu wypowie
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 16-12-2006 o 22:41
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Według mojej wiedzy przetwornik miał poprawić przede wszystkim tonalność matrycy- czego nie widać.

Natomiast słaba rozpiętość tonalna (zakres dynamiki) to inny problem K10.
    To chyba w ograniczonym zakresie zależy również od przetwornika.

Dodatkowo występuję zaj... banding.
    Hmmm Jak by to porównać. Przyszło mi do głowy takie coś: klarowność wody nie zależy od pompy i kranu, a od źródła. Teoretycznie można zastosować przetwornik doskonały, ale i tak nic to nie da, jakość matrycy się nie poprawi.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Hmmm Jak by to porównać. Przyszło mi do głowy takie coś: klarowność wody nie zależy od pompy i kranu, a od źródła. Teoretycznie można zastosować przetwornik doskonały, ale i tak nic to nie da, jakość matrycy się nie poprawi.
    lol: Świetne porównanie .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Jak kran bądż pompa będą zardzewiałe, to woda choćby najczystsza też się zabrudzi

Domyślnie

A mialo byc tak pieknie, wywiady, autografy a tu znowu lipa, no ale tak to jest jak sie bierze sensor od firm trzecich.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    A mialo byc tak pieknie, wywiady, autografy a tu znowu lipa, no ale tak to jest jak sie bierze sensor od firm trzecich.
    czy to nie jest też przypadkiem matryca Sony?

Domyślnie

Szczerze kibicowałem K10 po cichu licząc na małą rewolucję. Dobra konkurencja na rynku
    jest zawsze korzystna dla klientów. Tymczasem K10 to naprawdę ciekawy, lecz nie rewolucjny
    aparat z wieloma wadami wieku młodzienczego typu: banding, bf, ff, mora i inne. Możliwe, że
    poprawi to kolejny soft. No cóż pozostaje niedosyt... liczyłem na więcej i lepiej.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 18-12-2006 o 20:47

Domyślnie

Arra, a myślisz że w Nikonie, np. D80, jest matryca made by Nikon ?! Rozczaruję Cię - to matryca od tej samej "trzeciej firmy".

Pozdrawiam.

Domyślnie

no wlasnie dlaczego Nikon nie robi sam matryc i ew, nie odsprzedaje ich innym producentom aparatow??
    do marki sony mam pewne powatpiewania :/

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów