Szukaj
Byłem zajęty i dopiero teraz zobaczyłem kolejną wrzutkę zdjęć. Czym więcej tych zdjęć, tym mniej mi sie podobają. Bokeh mi nie leży. Delikatnie mówiąc. Część jest wręcz koszmarny, kasowałbym te zdjęcia na wyświetlaczu LCD w body. Gust to jednak bardzo subiektywna sprawa i chyba nie ma co o tym dyskutować. Nie chodzi o to, że zazdroszczę, że drogie, że nie mam. Nie. Nie lezy mi to co widzę absolutnie. Po prostu.
Zachodzę za to w głowę co sie stało. Mistrzucieczki raczy nas zawsze świetnymi zdjęciami. Przy prezentacjach Zeissów czy innych szkiełek była to co najmniej dobra fotografia, oprócz pokazania mozliwości szkiełka. Było sporo innych użytkowników takich szkieł, a oni nie potrafili dac równie świetnych ujęć. Przedtem Mistrz dawał w swoich setach na kilkanaście zdjęć może 1-2 słabsze. Tu, w wątku o leice proporcje są dokładnie odwrotne. Kilka zdjęć jest OK, kilkanaście - dla mnie słabych.
Dlaczego? Zachwyt sprzętem i brak samokrytyki? Ja nie wiem jak to wytłumaczyć. Praca na tak wielkim rozmyciu jakie daje przysłona 1.0 okazuje sie trudna. Łatwo wpaść w epatowanie widza rozmyciem. Ale zdjęcie powinno miec cos poza tym, a czasami bokeh wychodzi zły i się te klatki powinno wyrzucać.
Ja mam prośbę - by nie pogrążać optyki leiki dawaj zdjęcia na swoim poziomie. Nie robione na siłę. Wiem, że pora roku nieciekawa fotograficznie. Nie pali się. Możemy te super zdjęcia zobaczyc wiosną. To już niedługo.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Uderzyłeś w sedno, Jacku.
Ja ten wątek (oraz inne M9) obserwuję z doskoku i nie śledzę wszystkich kolejnych wrzutek, ale... doszłam do takiego samego wniosku - M9 i obiektywy do niej służą wprowadzaniu niektórych oglądających w egzaltację małą GO i rozmyciem tła. Innych walorów tutaj nie pokazano, a ostatnio nawet to rozmycie okazało się kompletnie nieudane
Autor pisał, że widzi zdjęcia z M9 wywołane na papierze i są miodne. Rozumiem, że to są jakieś konkretne kadry a nie testowe pstryki - coraz bardziej chciałabym je zobaczyć w pełnym rozmiarze - w postaci takiej w jakiej wyszły z aparatu.
wejdźcie sobie na rangefinderforum, jest kwadrylion świetnych zdjęć z Leici.
Proponuje wywalic ten watek w kosmos
Road to Manila
Qrcze a ja, dla poprawy nastroju często ogladam sobie zdjęcia z Twojej www i mimo, że robię to od dawna nie znudziło mi sie jeszcze![]()
Podobnie ze zdjęciami paru kol. zabierających tu głos. Ale do sedna, te zdjęcia ze str. są dla mnie .... no dobraZakładam, że siedziałeś prz pp nad nimi troche. Teraz przy tych, zapodanych tu też piszesz, że obrabialeś.
Nic nie rozumiem... ale mimo wszystko czekam na poprawe nastroju![]()
ff
Ej.. bez załamki proszę. Pierwsza seria była najlepsza, a zwłaszcza 3cie zdjęcie.
Każdy ma gorsze momenty
A Ci, ktorzy nie widzą mocy.. ich strata.
Same zazdrośniki. Jak mają D700 albo 5d ( nawet tfu marka 2), tudzież D70, to już im się wydaje, że Najwyższego za nogi złapali
.
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
Trzeba zaapelować do wszystkich posiadaczy sprzętu Leica, by ZAWSZE podpisywali zdjęcia. Tak, by człowiek się nie wygłupił i zdjęcia z M9 i 75/2.5 nie pomylił z fotką zrobioną 5D i Tamronem 70-200/2.8. Głupio byłoby nie dostrzec magii, nie doświadczyć mocy
Jak zakwalifikować tych, co zazdrościć nie mają czego, bo ich zwyczajnie stać tylko nie widzą zasadności posiadania czegoś, na widok czego wielu, których nie stać obficie się ślini? Przyjmując Twój tok rozumowania, by nie podpadać pod zazdrośnika należałoby chwalić wszelakie g byle pochodziło ze sprzętu, który tak wielkie robi na Tobie wrażenie.
Nie powinieneś oceniać innych przez pryzmat oceny własnej osoby. Emocje, które targają Tobą niekoniecznie muszą udzielać się innym.
Pozdrawiam
...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...
...życie, to podróż, nie cel...
Skontaktuj się z nami