Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    ja sie podczepie - bo nie chce pisać drugiego postu, o tym samym szkle. Mam szkło jak w temacie Sigma 70-200 2.8 II. Od sierpnia 2008, najpierw używane z D50, później D300. Moje D300 bylo w serwisie jakis czas, po powrocie ostatnio na jednej z imprez Sigma przestała ostrzyć, mówie - pewnie coś skiepścili w body w serwisie, jednak 30 min pozniej podpialem szklo pod innego D300 i bylo to samo. po powrocie do domu szkło podpięte pod D50 zachowywało się podobnie. Czasem pomagały na chwile wyłączenie/włączenie body. Czasem kilka razy wyostrzył po odpięciu i podpięciu szkła od body, a później dalej to samo. Od pierwszych takich objawów minęło już troche czasu, nawet kilka razy fociłem tym szkłem i nic się nie działo, jednak objawy wracają. Styki przeczyszczałem spirytusem... bez zmian.
    Co radzicie? --> serwis??
    miał ktoś z tym serwisem do czynienia - działa tak samo cudownie jak nikonowski?? (jedyny plus - napisałem do nich mejla - wysyłka do NICH kurierem jest na ICH koszt - Door-to-Door)

pozdrawiam
    soko
    heh mam właśnie identyczny problem z moją Sigmą.... po prostu przestała ostrzyć od piątku obiektyw w serwisie..... już drugi raz go tam odesłałem - wcześniej było czyszczenie optyki wewnętrznej. co do serwisu to lepsze wrażenie wywarł na mnie serwis Tamrona o dziwo. mam nadzieję że teraz się postarają i szybciej naprawią usterkę
    Nikon FX

Domyślnie

mam tę sigmę od przedwczoraj. I od przedwczoraj miałem okazję przekonać się, że jak tylko rura zmarznie (grudniowy plener) to odmawia współpracy AF po ok 30 minutach naraąenia na chłód. Po powrocie do domu i zargrzaniu obiektywu wszystko wraca do normy i działa bez zarzutu.
    Niestety obiektyw jest sprowadzony i nie sądzę, żeby gwrancja była honorowana
    Pozdrawiam - Zbycho

d700 / d200 | waliza gratów | kompletny brak czasu na robienie zdjęć http://zbychoo.blogspot.com/

Domyślnie

Niestety muszę dołączyć do grona ludzi mających problemy ze wspomnianą sigmą.
    Początkowo myślałem, że za dużo od niej wymagam starając się focic w naprawdę parszywych warunkach oświetleniowych. Jak się jednak okazało - przy pogodzie typu 'marzenie fotoamatora' sigma nadal gubiła się nie uruchamiając czasami AF. Momentami pomagało delikatne ruszenie pierścieniem ostrzenia - obiektyw wtedy budził się do życia.
    Przetestowałem Sigmę na d700 (samemu pracując na d80) - pojawiły się identyczne problemy z AF.
    Obiektyw idzie do serwisu - to pewne. Problem w tym, że potrzebuję na sobotę tego szkiełka, więc pewnie przemęczę się jeszcze z nim do końca tygodnia. Później serwis - jestem ciekaw co z tego wyjdzie...

Domyślnie

serwis zaśpiewał za naprawę usterki 650 zyla.
    Chyba będę ostrzył ręcznie wrazie W, bo na razie nie mogę sobie pozwolić na taki samobójczy strzał w budżet domowy
    Pozdrawiam - Zbycho

d700 / d200 | waliza gratów | kompletny brak czasu na robienie zdjęć http://zbychoo.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZbychuO Zobacz posta
    serwis zaśpiewał za naprawę usterki 650 zyla.
    o jasny gwint...
    powiedzieli Ci w czym jest problem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esos Zobacz posta
    Niestety muszę dołączyć do grona ludzi mających problemy ze wspomnianą sigmą.
    (ciach!)
    Sigma wróciła z serwisu po 5 dniach(!) odesłana przez serwis - naprawa AF + czyszczenie HSM. Wczoraj testowałem toto na koncercie - chyba teraz już wszystko gra

Domyślnie

Ile Cię wyniósł koszt naprawy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ile Cię wyniósł koszt naprawy ?
    nic, zrobili to w ramach gwarancji

Domyślnie

Aaa, to inna sprawa. Ja tak miło nie będę miał

Domyślnie

Odgrzebuje troszkę

I jakie wnioski ?

To częsta bolączka tego obiektywu? Są jakieś rady poza serwisem?

Właśnie po raz pierwszy mam objaw padaczki AF na kilka godzin.

Byłem w plenerze i nagle AF przestał działać. Czasami się zająknął, ale generalnie d..a

Po kilku godzinach w domu odzyskałem go - pytanie na jak długo?

Czy pozostaje mi tylko serwis - obiektyw niestety już po gwarancji.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów