Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44
    Oszczędny w słowach Awatar Paput
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie Problem z AF-em - Sigma 70-200/2.8

Witam forumowiczów;

Jakiś tydzień temu kupiłem sobie sigmę 70-200/2.8 HSM Macro II (czy jak tam nazywa się ich najnowsze cacko 70-200). Wszystko fajnie, cieszę oko przepaścią w jakości pomiędzy kitowym 55-200/4-5.6 a sigmą, ale coś dzieje się z AF-em.
    Zdarza mu się nie ostrzyć w ogóle ("EL" w wizjerze jest, a obiektyw ani rusz silnikiem), czasami ostrzy idealnie w punkt a chwilę potem małymi krokami "popycha" silnik ostrząc za obiekt. Bynajmniej nie mówię o pomyłkach raz na rok (jak to w każdym obiektywie się zdarza), ale o notorycznym zachowaniu po kilkanaście razy na godzinę.

Czy jest to wina obiektywu czy może body (D60) szwankuje? Poczekać jakieś 5-6 dni na D2x aby sprawdzić pracę AF czy od razu wysyłać do serwisu?

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paput Zobacz posta
    Witam forumowiczów;

Jakiś tydzień temu kupiłem sobie sigmę 70-200/2.8 HSM Macro II (czy jak tam nazywa się ich najnowsze cacko 70-200). Wszystko fajnie, cieszę oko przepaścią w jakości pomiędzy kitowym 55-200/4-5.6 a sigmą, ale coś dzieje się z AF-em.
    Zdarza mu się nie ostrzyć w ogóle ("EL" w wizjerze jest, a obiektyw ani rusz silnikiem), czasami ostrzy idealnie w punkt a chwilę potem małymi krokami "popycha" silnik ostrząc za obiekt. Bynajmniej nie mówię o pomyłkach raz na rok (jak to w każdym obiektywie się zdarza), ale o notorycznym zachowaniu po kilkanaście razy na godzinę.

Czy jest to wina obiektywu czy może body (D60) szwankuje? Poczekać jakieś 5-6 dni na D2x aby sprawdzić pracę AF czy od razu wysyłać do serwisu?

Pozdrawiam
    Na początek możesz spróbować wyczyścić styki w obiektywie i korpusie (np. spirytusem salicylowym).
    Możesz też spróbować podpiąć to szkło pod inny korpus i sprawdzić jak się zachowuje.

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Styki dawno poczyszczone, wczoraj podpiąłem pod D90 ale nie pamiętam czy coś szwankowało. Przyjrzę się dokładniej jutro

OT: No proszę, i moderatowi się zdarzy double-post. A myślałem że jesteście jak bogowie. Pozdrawiam

dodał prz3mo: hehe
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 15-09-2009 o 21:44
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

Domyślnie

ja sie podczepie - bo nie chce pisać drugiego postu, o tym samym szkle. Mam szkło jak w temacie Sigma 70-200 2.8 II. Od sierpnia 2008, najpierw używane z D50, później D300. Moje D300 bylo w serwisie jakis czas, po powrocie ostatnio na jednej z imprez Sigma przestała ostrzyć, mówie - pewnie coś skiepścili w body w serwisie, jednak 30 min pozniej podpialem szklo pod innego D300 i bylo to samo. po powrocie do domu szkło podpięte pod D50 zachowywało się podobnie. Czasem pomagały na chwile wyłączenie/włączenie body. Czasem kilka razy wyostrzył po odpięciu i podpięciu szkła od body, a później dalej to samo. Od pierwszych takich objawów minęło już troche czasu, nawet kilka razy fociłem tym szkłem i nic się nie działo, jednak objawy wracają. Styki przeczyszczałem spirytusem... bez zmian.
    Co radzicie? --> serwis??
    miał ktoś z tym serwisem do czynienia - działa tak samo cudownie jak nikonowski?? (jedyny plus - napisałem do nich mejla - wysyłka do NICH kurierem jest na ICH koszt - Door-to-Door)

pozdrawiam
    soko

Domyślnie

Ja miałem problem ze swoją sigmą, problem z kalibrowaniem, na szczęście mam do nich blisko więć sobie podjeżdzałem
    Nie udało im się jej skalibrować więc wymienili na nową, oczywiście trzeba było ich delikatnie przekonać ale nie robili problemów
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

widzisz wszystko inaczej jest jak jesteś w stanie kogoś odwiedzić, a inaczej jak jesteś daleko, a po np. kilku tyg bez naprawy telefonów wręcz od Ciebie unikają, bo i tak w pewnych serwisach bywa.
    Ja dotychczas nie narzekałem, ale to co się teraz dzieje to nie efekty pracy sprzętu za 3k zł.

Serwisował ktoś coś wysyłkowo w foto-service? miał ktoś problemy z AF w 70-200 ?

Domyślnie

P.S. właśnie podpiąłem szkło pod body (z powodu choroby nie robiłem zdjęć od zeszłej środy) i AF działa (i pod D300 i pod D50 - tyylko jak długo?). Chce Sigme wysłać do serwisu, bo jednak zdarzyło mi się już jej nie działanie kilka razy, tylko co zrobić, żeby nie odesłali mi go niby 'że sprawny' a po powrocie będzie to samo?. W momencie kiedy AF nie chce ostrzyć to słychać z okolic szkła takie ciche cykanie? tak jak by silnik chciał kręcić a nie mógł... poradźcie coś

Domyślnie

Wyślij, cholera wie czy problem nie powróci.
    Ja miałem do czynienia z serwisem Sigmy. Odczucia co do ich działania mam mieszane. Jeśli chodzi o szybkość napraw to jest bardzo dobrze, tyle, że ja wysyłałem 3 razy moją Sigmę, bo kalibrowali tak, że było nadal źle. Dopiero jak im wysłałem pakiet sampli, każda fotka szczegółowo opisana... wtedy dopiero wymienili mi na nowe szkło, które trafia w punkt z moim D80 (z tym korpusem wysyłałem im do kalibracji).

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

UPDATE:

D2X przyszło, podpiąłem obiektyw, wszystko śmiga perfekt. Zero problemów z ostrzeniem, działa jak marzenie. Nawet BF zniknął...
    Nikon D2x| Nikon D60 | Sigma 70-200/2.8 | Soligor 19-35/3.5-4.5 | Tokina 150-500/5.6 | SB-28
    szczera chęć nauki i samokrytyka jest najważniejsza

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

" Na początek możesz spróbować wyczyścić styki w obiektywie i korpusie (np. spirytusem salicylowym)."

Do czyszczenia styków nie proponuje stosować spirytusu salicylowego. Jeśli już to tylko czysty. Zawarty w spirytusie salicyl potrafi powodować na stykach ( w elektronice ) mikrowżery pogarszając z biegiem czasu kontakt.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów