Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    " Na początek możesz spróbować wyczyścić styki w obiektywie i korpusie (np. spirytusem salicylowym)."

Do czyszczenia styków nie proponuje stosować spirytusu salicylowego. Jeśli już to tylko czysty. Zawarty w spirytusie salicyl potrafi powodować na stykach ( w elektronice ) mikrowżery pogarszając z biegiem czasu kontakt.
    hmm.. to nawet nie wiedziałem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    ja sie podczepie - bo nie chce pisać drugiego postu, o tym samym szkle. Mam szkło jak w temacie Sigma 70-200 2.8 II. Od sierpnia 2008, najpierw używane z D50, później D300. Moje D300 bylo w serwisie jakis czas, po powrocie ostatnio na jednej z imprez Sigma przestała ostrzyć, mówie - pewnie coś skiepścili w body w serwisie, jednak 30 min pozniej podpialem szklo pod innego D300 i bylo to samo. po powrocie do domu szkło podpięte pod D50 zachowywało się podobnie. Czasem pomagały na chwile wyłączenie/włączenie body. Czasem kilka razy wyostrzył po odpięciu i podpięciu szkła od body, a później dalej to samo. Od pierwszych takich objawów minęło już troche czasu, nawet kilka razy fociłem tym szkłem i nic się nie działo, jednak objawy wracają. Styki przeczyszczałem spirytusem... bez zmian.
    Niestety spotkała mnie podobna sytuacja, także z zestawem Sigma 70-200 II i D300.

2 tygodnie temu przestał działać AF podczas sesji, po wykonaniu kilkunastu zdjęć. Warunki nie były specjalnie niekorzystne - koło 10 st.C, sucho. Próbowałem wypinać obiektyw, wyłączać body, wyjmować baterię itp. - żadnego rezultatu. Czasem szkło potrafiło wyostrzyć (pomagało kręcenie pierścieniem ostrości przy naciśniętym AF-ON), ale były to pojedyncze reakcje i całkiem losowe. Podpinałem w międzyczasie inne obiektywy (sigma 10-20, nikkor 70-300, tamron 17-50) i wszystkie działały bez zarzutu. Resztę sesji wykonałem na pozostałych obiektywach, a po powrocie do domu ponownie sprawdziłem 70-200 i... wszystko działa jak należy. Kilka dni później zrobiłem ok. 300 zdjęć na meczu hokejowym i obiektyw działał bez zarzutu.

W ten weekend poleciałem na 2 dniowe zawody i po zrobieniu ok. 150 zdjęć Sigma postanowiła zastrajkować, dzięki czemu zostałem na cały dzień bez obiektywu. Objawy dokładnie taki same jak wcześniej - brak AF, czasem ostrzy przy kręceniu pierścieniem ostrości, szczególnie na środkowym zakresie ostrości. Tym razem jednak po powrocie do hotelu obiektyw nie zaczął działać jak należy i także przez całą niedzielę mogłem zapomnieć o zdjęciach. Żadne próby reanimacji nie pomogły. Dziś wróciłem do domu, podpiąłem obiektyw do sprawdzenia i.... AF działa jak należy.

Soko - u Ciebie objawy są podobne? Pomaga kręcenie pierścieniem ostrości? Mój obiektyw jest niewiele starszy od Twojego, konkretnie z maja 2008r.

Domyślnie

dokładnie to samo,
    1 raz nie ostrzył, z innym obiektywem body działało, podpięty do D300 u przypadkowo spotkanej osoby też nie działa, wróciłem do domu, przepinałem go z D300 do D50 i spowrotem i odżył, innym razem znów zaczął strajkować, tym razem przy kilku stopniach na zewnątrz (1 raz jak zaczął foszyć siedziałem od 45 min w pomieszczeniu). Kolejny raz który pamiętam to również mecz hokejowy... ciężko się robi zdjęcia w takich warunkach bez AF.

Zauważyłem również, że w momencie kiedy sam z siebie nie chce ostrzyć, podobnie jak u Ciebie pomagało przybliżenie odpowiedniej ostrości pierścieniem ostrości, to czasem w takim wypadku 'doostrzył' sobie. Ale sam z siebie z drugiego końca zakresu nie chciał reagować.
    Popołudniu działał normalnie. Dziś zrobiłem nim raptem kilka klatek ale działał. W sobote byłem na futsalu działał... ciekawe kiedy znowu zastrajkuje.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    hmm.. to nawet nie wiedziałem...
    Naprawdę dobrym do styków jest stabilant 22, wymyślony na potrzeby NASA (wahadłowce, satelity) - taki płynny metal, które jednocześnie jest smarem
    Pozdrawiam
    Adam
    Ostatnio edytowane przez Adam001 ; 28-10-2009 o 00:01
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Domyślnie

A jest to gdzieś do kupienia?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    A jest to gdzieś do kupienia?
    na stronach w USA jest, 38 USD/5ml
    dobre nie jest tanie, cena dobrych perfum
    Należy rozcieńczyć alkoholem izopropylowym
    22a rozcieńczony 4:1
    Tweek 8:1
    Wg producenta zabezpiecza styki elektroniczne na 16 lat
    Pozdrawiam
    Adam
    Ostatnio edytowane przez Adam001 ; 28-10-2009 o 17:36
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Domyślnie

schwepes - i jak tam? dalej to samo? mi ostatnio ostrzy... ale nie wiadomo kiedy znów przestanie ;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    schwepes - i jak tam? dalej to samo? mi ostatnio ostrzy... ale nie wiadomo kiedy znów przestanie ;/
    Ja nie będę czekał, aż mi się obiektyw znów zepsuje podczas imprezy, na którą przejechałem (i przeleciałem) 4000km w obie strony . Paczka z obiektywem jest już w drodze do Foto Service w Gdyni. Jak będę znał diagnozę, dam znać w tym temacie.

Domyślnie

słyszałem o podobnym przypadku z D80 szkło w serwisie się znalazło a potem jak Żyleta

Domyślnie

no mi w dniu dziesiejszym znów niedomogło podczas pracy... jutro chyba też skocze do firmy kurierskiej...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów