Są 3 sposoby, profil można również generować przy pomocy DNG Profile Editor od Adobe. Szczerze polecam to rozwiązanie, mamy większą swobodę podczas tworzenia profilu. Profile są również bogatsze pod względem zawartych informacji.
Szukaj
Są 3 sposoby, profil można również generować przy pomocy DNG Profile Editor od Adobe. Szczerze polecam to rozwiązanie, mamy większą swobodę podczas tworzenia profilu. Profile są również bogatsze pod względem zawartych informacji.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Można też w końcu generować go za pomocą Picture Control Utylity, który jest składnikiem CNX2.
Pozdrawiam Tadeusz.
FB
Mam plugina do LR, CC Passeport,....tylko jakim przykladowym zdjeciem sie posluzyc do wygenerowania poprawnego profilu?
a na marginesie, ladnie wyszedl ten testowy obrazek![]()
jak to wyglada w praktyce, bo nie wiem czy zrobilem poprawnie?
nefa zamieniam na dng
dng otwieram w Profil editor
zaznaczam czterama koleczkami cztery kolory na tablicy
jesli chce to edytuje, jesli nie to nie
zapisuje profil
Czy moge stworzyc nowy katalog z profilami ktorego bede mogl uzywac w LR i PS ?
Czy trzeba profile zapisywac do katalogow istniejacych juz?
Co znaczy "poprawnego" dla Ciebie?
Ja już nie gmeram w kolorach przy tworzeniu profili, po to kupiłem to ustrojstwo, zawierzając producentowi, żeby:
1) zaoszczędzić czas z odwzorowaniem kolorów
2) fajnie ustawić sobie WB wedle uznania,
3) kontrolować przepały i niedoświetlenia.
Jeśli zechcemy podkręcić dajmy na to kolor trawy, to MZ nie musimy gmerać w profilu, tylko wystarczy HSL/Color w menu "Develop" Lightrooma, nieprawdaż?
Do wszystkich:
1. Zdradźcie tajemnicę (może jakieś linki do tutoriali?) jak wykorzystujecie ten pasek z 8 kolorami?
Ciekawy opis dostępny w tym dokumencie . Rozwińcie proszę 2. akapit na 4. stronie tego opisu.
2. O generowaniu profili wypowiedzieli się również forumowicze ze znanego forum , niejaki hijax_pl pochwalił DNG Profile Editor z uwagi na dokładność, ale czy naprawdę widać różnicę?![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
olender.me
olender.me
Skontaktuj się z nami