Close

Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 305

Domyślnie

ale porównywanie ostrości z aparatu bez filtra AA z takim, który ma stosunkowo mocny, to chyba nie jest całkiem fair?
    gdyby zamiast 5D2 był np. Kodak 14n albo Canon wykastrowany z filtra, to byłoby IMHO bardziej ok
    do Kodaka niestety nie byłoby co podpiąć w tym zakresie
    zdjęcia skądinąd piękne
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Hmmm... A podobno ma wychodzic samo, skoro to zasluga aparatu i obiektywu. Przeciez uzytkownicy Leici "nic nie musza robic, oprocz naciskania spustu"... To jak to w koncu jest -- ta "plastyka", "przestrzebnnosc" i "rozseparowane kolory", to w koncu zasluga sprzetu czy czlowieka?
    Czytam sporo Twoich postów na tym forum i jakoś cieżko mi uwierzyć że nie zrozumiałeś o co mi chodzi, ale ponownie powołując się na fakt czytania sporej ilości pisanych przez Ciebie postów wiem że lubisz komuś sypnąć podśmiechu%ką... więc pewnie to jest tematem Twojej wypowiedzi.

W razie czego napisze coby bylo czarne na białym (w moim przypadku białe na czarnym) : W swojej wypowiedzi pisałem o poprawnie wykonanych zdjęciach i w takich masz te wszystkie 'booomy' odrazu gratis, poprawnie wykonane zdjecia DSLRami np Nikona są słabsze.
    Oczywiście wg. mnie, wg. ciebie tak być nie musi .
    make pictures, not war

Domyślnie

Znaczy nie rozumiem? Mam Wam napisać jakie obiektywy wywarły na mnie największe wrażenia, gdy przez ten ostatni tydzień obczajałem tysiące zdjęć z różnych stron poświęconych dalmierzom ( i nie tylko)?
    Wcześniej już dużo sporo oglądałem zdjęcia z 21/1.4 ... no jak dla mnie jest to na prawdę coś.
    Potem zachwyciłem się Canonem 50/1.2 LTM, bo i ładnie rozmywa i jest tani, jedynie z ostrością problemy są, gdy jest źle wyjustowany, ba - nawet pomyślałem, żeby sobie go kupić.
    Potem był Hexanon 60/1.2, ale wolałem zbytnio jego jakością się nie podniecać, bo gdzie ja ten sprzęt zdobędę i kiedy na niego się dorobię?
    W międzyczasie znalazłem kilka próbek, co oferuje Carl Zeiss Planar T* 85/1.2.
    Do tego jeszcze kilkanaście zdjęć z Nikkora 50/1.1 czy Canona 50/0,95 - oczywiście, jest to mniej, niż oferuje Noctilux, ale ciągle subiektywnie więcej, niż lustrzankowe 50/1.2.

Przecież nie zależy mi na tym, żebyście się ze mną zgadzali, sam nawet bym wolał myśleć inaczej, bo przez ten wątek postanowiłem ciupać na jakiś dalmierz
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bust Zobacz posta
    W swojej wypowiedzi pisałem o poprawnie wykonanych zdjęciach i w takich masz te wszystkie 'booomy' odrazu gratis, poprawnie wykonane zdjecia DSLRami np Nikona są słabsze.
    Oczywiście wg. mnie, wg. ciebie tak być nie musi .
    Wg mnie przeceniasz sprzęt i pewne niuanse z nim związane.

Ale tak, w niektórych rodzajach fotografii te niuanse potrafią mieć znaczenie a nawet być jedynym celem zdjęcia.

Post Leika M9 - mała prezentacja

Witam.
    Super sprzęt, naprawdę bardzo fajne fotki.
    Widać, że to sprzęt idealny dla autora prezentowanych fotografii.
    Janpiot

Domyślnie

no ja już Leice mam, teraz tylko do czyszczenia idzie. jak wróci to wrzucę kilka sampli z antycznego Summitara 50/2, na kliszy oczywiście. dziwna sprawa, ale to piekielnie wygodne urządzenie, nawet urocza Canonetka nie przysysa się tak do rąk. Mario zaraża pół forum czerwoną kropką ale to już mówiłem. a teraz idę robić zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Wg mnie przeceniasz sprzęt i pewne niuanse z nim związane.
    Wydaje ci się
    Owszem jestem zafascynowany obrazowaniem i może troche idealizuje ten sprzęt, ale wiem że 'ta plastyka' nie jest najwazniejsza w fotografii. Zdaje sobie sprawę że inne aparaty (w tym mój) również umożliwiają zrobienie świetnych zdjęć. Pewnie nigdy nie będę miał takiej Leiki, nawet nie będę dążył żeby ją mieć więc nie widze nic złego w takich małych uzasadnionych ohah z mojej strony . Bo wg. mnie zdjęcia z tej leiki to nie są nowe szaty cesarza z bajki Andersena
    make pictures, not war

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bardzo zblizony bokeh (jak na pierwszym zdjeciu z tej ostatniej serii), byl swego czasu najgorsza, wymieniana tutaj, wada Nikkora 50mm f/1.8.
    Etam, sa tansze sposoby uzyskania takiego bokehu bo Nikon 50mm f1.8 to nadal mimo wszystko kilkaset zlotych. Ja osobiscie uzyskuje takie efekty sloikiem chyba po musztardzie jako ze na ogorki jest za maly a nie jest napisane, ale fakt faktem ze jest to sloik poniemiecki datowany gdzies na 1939 rok ktory zostawil jakis okupant w domu mojej babci. Adapter zrobilem sobie z nakretki oczywiscie (na szczescie gwint i wymiar standardowy) i normalnego adaptera M42 -> EOS, z potwierdzeniem ostrosci rzecz jasna. A efekta ? palce lizac

PS. strasznie tylko winietuje

Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-02-2010 o 16:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    no ja już Leice mam, teraz tylko do czyszczenia idzie. jak wróci to wrzucę kilka sampli z antycznego Summitara 50/2, na kliszy oczywiście. dziwna sprawa, ale to piekielnie wygodne urządzenie, nawet urocza Canonetka nie przysysa się tak do rąk. Mario zaraża pół forum czerwoną kropką ale to już mówiłem. a teraz idę robić zdjęcia.
    Gratulacje
    Fuji X100 i głód ulicy

Domyślnie

a czy to nie są dowody na to, że 50tka jest świetnym szkłem portretowym?
    Naucz się czytać

Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów