Close

Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 305

Domyślnie

Jeżeli ktoś nie potrafi się powstrzymać, to zawsze może kupić kartę na którą wchodzi 30 RAWów. Może wyłączyć AF i przełączyć na tryb M. Do tego pomiar punktowy, wyłączony podgląd i możemy przestać obarczać winą cyfrę.

Nieskromnie zgłaszam swoją kandydaturę do owego wyjątku.

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    [...]Idealnym wrecz przykladem jest moja przyjaciolka Zuzanna - w czasach focenia cyfra robila po kilkaset zdjec na jednej sesji i wybierala 10, moze 15 dobrych. Obecne fotografuje Contaxem 645 i robi na tej samej sesji jedna rolke 220, 32 zdjecia - z tego conajmniej 3/4 jest wartych pokazania[...]
    Niewielki to progres. Wybierała 1/~20 (może na 30?), a teraz 1/10.

Swoją drogą, zauważyliście jak często dziś padają porównania średnioformatowej kliszy do małoobrazkowej cyfry (jakościowe również)? Moim zdaniem sam fakt, że takie próby się pojawiają jest plusem dla matryc.
    Ostatnio edytowane przez donkiszot ; 10-02-2010 o 14:01
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Niewielki to progres. Wybierała 1/~20 (może na 30?), a teraz 1/10.
    Kolega pisząc 3/4 chyba miał na mysli 75% :P
    Oczywiście mogę się mylić :>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    Kolega pisząc 3/4 chyba miał na mysli 75% :P
    Oczywiście mogę się mylić :>
    Jeśli tak, to progres jest Zmyliło mnie to, że wcześniej napisał "10, może 15".
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Jeżeli ktoś nie potrafi się powstrzymać, to zawsze może kupić kartę na którą wchodzi 30 RAWów.
    Ja robię dokładnie w ten sposób! Po włożeniu 1GB karty do aparatu daje znać, że można zapisać 24klatki RAW+JPG. Ostatnio miałem przygotować 1-3 prace na wystawę Grupy Fotokujawy. Wymyśliłem więc, że chcę zrobić architekturę. Padło na katedrę w Gloucester. Byłem tam już wielokrotnie, wiedziałem więc, że chce zrobić tryptyk - grobowiec króla Edwarda. Pomyślałem więc, spakowałem, przybyłem. Obejrzałem scenę i stwierdziłem, że idiotyczny halogen z boku psuje mi całe ujęcie. Rozłożyłem więc statyw, podpiąłem szkło i zrobiłem kilka zdjęć testowych, żeby ustawić WB i dobrać odpowiedni tryb i moc lampy wyzwalanej w CLS. Stwierdziłem, że chcę mieć kilka źródeł światła, które będą kontrą dla halogenu. Mając jednak tylko jedną lampę, muszę naświetlić kilka klatek, które później połączę ze sobą. Pomierzyłem, strzeliłem w sumie ok 10klatek (po dwa/trzy na jedno ujęcie tryptyku) i zacząłem się pakować.

Przychylam się do zdania Czornyj, że jak ktoś nie myśli, to mu nawet Leica nie pomoże.

Co więcej - statyw też nie jest zawsze remedium na twórczą wenę i rozstawiony nie wytwarza aury która natchnie fotografa do perfekcyjnego kadrowania. Drugie zdjęcie, które zaplanowałem sobie na ten dzień miało przedstawiać krużganki ciągnące się wokół wewnętrznego ogrodu. Niestety najciekawsze ujęcie jakie pasowało mi do pracy musiałem wykonywać spod ciężkich i dość wąskich drzwi do głównej sali. Samo rozstawianie statywu było irytujące, trzeba było zwracać non stop uwagę, na przeciskających się ludzi i gimnastykować co nie miara, żeby dobrze ocenić kadr. Po tym jak raz łupnąłem łokciem a raz głową wiedziałem już, że jeżeli tylko będę miał możliwość wykonania podobnego zdjęcia z ręki zrobię to z ochotą.

Cyfra i automatyka tak na prawdę we wszystkim pomaga a nie przeszkadza a jeżeli ktoś nie potrafi tego wykorzystać, cóż... Nie mój problem, nie moje zmartwienie.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

A ja odebralem dzis pierwsze wydruki 30x45 i jakosc powala

choc chlopaki w niedziele ogladali to co ma papierze pokazuje zestaw d3 i zeiss i chyba im sie podobalo
    Road to Manila

Domyślnie

Tak chyba odrobinę na wyrost stawia się tutaj opozycję - aparat cyfrowy kontra Leica M9
    M9 jest także przecież cyfrowa

Podobnie jak Czornyj - nie do końca zgodzę się, że jeśli ktoś używa sprzętu analogowego to niemal apriori gwarantuje dobre/przemyślane i piękne zdjęcia. Trochę jest tendencja, aby tak właśnie uważać.
    Podobnie rzecz ma się z M9.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Sprzęt sprzętem. Jedyną miarą zawsze powinien być produkt finalny czyli zdjęcie . Wtedy jest widoczne, co kto potrafi i co komu przeszkadza lub pomaga w uzyskaniu końcowego efektu.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Święte słowa.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No to ja jestem wyjątkiem od reguły - po pewnym czasie używania cyfry doszedłem do takiej wściekłej perfekcji, że obecnie wyzwalam spust migawki już tylko wtedy, gdy mam popełnić arcydzieło. Skutkiem tego całkowicie przestałem wprawdzie robić zdjęcia, ale jest to ofiara, którą bez żalu i z pożytkiem dla ogółu jestem gotów złożyć na ołtarzu Sztuki...
    Jest taki wątek "kwiatki z forum" - w którym nb. Czornyj często gościł, a nawet, że gościł to mało powiedziane...
    ... ale ten akurat cytat powinien otwierać nowy wątek zawierający najmądrzejsze wypowiedzi..., nie wiem tylko, czy ud nam się wypełnić cały wątek
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

http://www.kenrockwell.com/leica/m9/examples.htm

Jakby co tutaj jest sporo przykładowych zdjęć z M9, Można też ściągnąć rawy czyli dng w tym przypadku.

Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów