Close

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 305

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    a czy to nie są dowody na to, że 50tka jest świetnym szkłem portretowym?
    50tka JEST swietnym szklem portretowym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    50tka JEST swietnym szklem portretowym
    Tylko z 50-tkami jest tak, ze pomijajac juz jakosc obrazowania danego modelu, to te do lustrzanek maja min odleglosc ostrzenia 50cm lub nawet mniej przez co czesto kusza zeby podchodzci blizej i blizej i czesto caly potencjal tegj ogniskowej idzie wraz z tymi nawykami wowczas do kosza. Natomiast min odleglosc ostrzenia tych dalmierzowych zaczyna sie od 0,7 m, a czesto jest to 0,9 albo ponad metr, co przeklada sie na zaupelnie inna prace z ta ogniskowa. Zamiast obiektywu ktorym podchodzimy blizej i blizej trzymamy sie z nim bardziej na dystans i pracuje sie nim bardziej jak krotkim tele. I wtedy jest - szczegolnie jesli mowimy o portretach - lepiej...
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 14-02-2010 o 17:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    no ja już Leice mam, teraz tylko do czyszczenia idzie. jak wróci to wrzucę kilka sampli z antycznego Summitara 50/2, na kliszy oczywiście. dziwna sprawa, ale to piekielnie wygodne urządzenie, nawet urocza Canonetka nie przysysa się tak do rąk. Mario zaraża pół forum czerwoną kropką ale to już mówiłem. a teraz idę robić zdjęcia.
    Gratulacje, tylko załóż swój wątek i pokaż, że zwykła Leica też jeszcze jest magiczna, chociaż nie wiem jak miałbyś to zrobić z tak ciemnym szkłem ;P. Niemniej krzyżyk na drogę i powodzenia.

Domyślnie

50 jest najlepszym szkłem na świecie

tom, to Biotar CZJ?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

50 jest najlepszym szkłem na świecie

tom, to Biotar CZJ?
    Nieee, to musztardowka, jak babcie kocham

(Noctilux na Portrze VC)

I zgadzam sie z tym "naj" absolutnie, nic innego nie uzywam

Domyślnie

M42 na EOSie i niby Nocti? gdzieś się zgubiłem

nie Ty jeden.

pawel, oczywiście nie będę zaśmiecał wątków Mario swoimi cienkimi fotami o dużej głębi ostrości, szczególnie że pewnie będę na hiperfokalnej go głównie używał chcę Leicę zdemitologizować, kupiłem ją tylko dlatego, że jest śliczna
    Ostatnio edytowane przez Bielik ; 14-02-2010 o 17:44

Domyślnie

chcę Leicę zdemitologizować, kupiłem ją tylko dlatego, że jest śliczna
    E tam, zdemitologizować to nie jest żadna filozofia. Sztuką jest właśnie udźwignąć ten mit.

A wracając do głównego tematu (o ile wogóle przy nim wcześniej byłem) mam pytanie. Mario, czy mógłbyś się podzielić uwagami nt. samego użytkowania aparatu, pomijając tym razem obrazowanie. Z tego co czytam używałeś przez pewien czas równolegle z MP. Czy pokusił byś się o porównanie wizjera, dalmierza i podobnych kwestii związanych tylko z samym fotografowaniem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Z tego co czytam używałeś przez pewien czas równolegle z MP. Czy pokusił byś się o porównanie wizjera, dalmierza i podobnych kwestii związanych tylko z samym fotografowaniem?
    w M9 jest minimalnie mniejszy wizjer,druga roznica to migawka, w M9 delikatnie glosniejsza ale delikatniejsza
    jeszcze pewnie kilka roznic mozna by wymienic ale znowu uzywalbym slow - troche, minimalnie, deliktanie.. sa tak podobne
    wiele osob na forach narzeka na to zeby wyjac karte czy baterie trzeba odkrecic dol aparatu ale to jest wlasnie kolejna z rzeczy ktore lacza puszke z analogowymi poprzednikami
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    w M9 ... wiele osob na forach narzeka na to zeby wyjac karte czy baterie trzeba odkrecic dol aparatu ale to jest wlasnie kolejna z rzeczy ktore lacza puszke z analogowymi poprzednikami
    Znaleziono na to sposób : http://www.leicatime.com/
    Zawsze jest jakiś wybór pomimo, ze osobiście bym tego nie kupił.

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów