Close

Strona 12 z 36 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 360
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale nie mówimy o dawnych czasach, bo tego penatxa mozna wtedy porównywac do starych haseli. Cyfrowego pentaxa brak.
    Leica - hm, wszyscy nas robią w konia. Bo hasel ma tak 2xFF, a nie 45x60 mm czy 60x60, a Leica jeszcze gorzej - 30x45 mm. To połowa formatu 6x4,5 ! A nie brak osób, które twierdziły, że to taki przedsionek MF, że MF to 6x6 i więcej.
    Contaxa nie Pentaxa I nie mowimy o starych czasach, Contax jesli pamiec nie myli byl produkowany w czasach H2D/H3D i w pelni wspolpracuje z masa cyfrowych scianek, rowniez tych o kilkudziesieciu MP. Sam uzywalem Contaxa 645 przez prawie dwa lata i uzywajac kazdy inny markowy w miare nowoczesny sredniformatowy system subiektywnie ale z czystym sumieniem moge stwierdzic ze jest to najlepszy aparat srednioformatowy na rynku i gdyby nie to ze jestem ogromnym fanem 6x6 nigdy bym nie chcial innego aparatu.

A co do cyfrowego sredniego formatu zgadzam sie absolutnie, daleka droga jeszcze zanim pojawia sie sensory calkowicie pokrywajace 6x6 czy 6x7, na razie nie ma nawet na horyzoncie czegos co kryje 6x4.5.

Domyślnie

Contax czy pentax - nieistotne (jedno i drugie - fajne) Przecież nie kwestionujesz jakości starych haseli, więc nie o aparaty analogowe mi chodzi. Właściwie do wszystkich analogowych MF (z wymienna dupką) szło podpiąć ścianki cyfrowe. Chodzi o konstrukcje body robionych pod cyfrę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

conik
    Gość

Domyślnie

Nie sądzę. Głównym problemem jest szklarnia. Gdyby nie to, to pewnie Nikon i Canon by robiły MF. Obie te firmy więcej zarabiaja na kitowych szkłach i tańszych body, więc chyba nie chcą sie pchać w niszowe produkty.
    Zobaczymy ile MPx będzie miał nowy 1Dsmk4 (i z jakim efektem, jeśli chodzi o przyrost detalu).

biorac pod uwage ze obecne szkla i tak sa na granicy wydolnosci zwiazanej z rozdzielczoscia wspolczesnych matryc predzej czy pozniej pojawia sie nowe obiektywy i tu jest szansa ze beda mialy wieksze pole krycia niz klasyczny maly obrazek...tak na prawde nie trzeba wiele 10-20% (leica to 30x45mm a wiec wlasnie 20%)
    oczywiscie to spekulacje i jak napisalem jesli kosmici nie dostarcza nowej techologii....

z reszta sample z leiki mowia same za siebie http://www.juzaphoto.com/eng/article...ew_samples.htm

A z innej beczki... http://www.hartblei.de/en/index.htm tu sie sytuacja rowniez fajnie rozwija i zyczylbym sobie zeby za jakis czas pojawily sie aparaty robione na zamowienie pod potrzeby
    fotografa (mialem kiedys superrotatora 80/2.8 z ruska optyka....daje rade jakosciowo i konstrukcyjnie bardzo ciekawa alternatywa dla PC-E i TS-E co prawda teraz z optyka CZ cena jest nieco inna ale mozna gdzieniegdzie upolowac starsze wersje)
    Ostatnio edytowane przez conik ; 03-02-2010 o 12:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    na razie nie ma nawet na horyzoncie czegos co kryje 6x4.5.
    P65+ ma pełne 645 (53,9x40,5) - i nie jest nawet na horyzoncie, tylko od dawna w sprzedaży To samo tyczy się H4D-60.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Contax czy pentax - nieistotne (jedno i drugie - fajne) Przecież nie kwestionujesz jakości starych haseli, więc nie o aparaty analogowe mi chodzi. Właściwie do wszystkich analogowych MF (z wymienna dupką) szło podpiąć ścianki cyfrowe. Chodzi o konstrukcje body robionych pod cyfrę.
    Jak nie widzisz roznicy miedzy Contaxem 645 a Pentaxem 645 to ja chyba marnuje klawiature - to jak bys porownal Ferrari do mocno podrasowanej Astry GTI Jako ze widze ze nie znasz ewidetnie Contaxa 645 opisze Ci na szybko. Contax mimo ze przestano go produkowac 5 lat temu nadal jest super nowoczesna lustrzanka 6x4.5 i oferuje rozwiazania techniczne jakich nikt dotychczas nie ma takich jak wbudowany pomiar lamp studyjnych, wklady do filmu z odkurzaczem, drukowanie parametrow zdjecia na kazdej klatce czy auto ISO. Jesli chodzi o cyfrowa kompatybilnosc to byl on stworziony pod tym katem i dziala on w ten sam dokladnie sposob co "Hasselblad" H czy Mamiya AFD, podpinasz cyfrowa scianke i dziala komunikujac sie z aparatem poprzez zestaw wewnetrznych kontaktow. Czolowi producenci nadal oferuja cyfrowe scianki do tego systemu, Phase One czy Leaf lacznie z ich najnowszymi 60MP+ sciankami z niemalze pelnym formatem (60x40) - http://www.leaf-photography.com/file...patibility.pdf czy http://www.phaseone.com/Digital-Back...ech-Specs.aspx

Do tego dochodzi kapitalna jakosc budowy, swietna ergonomia jak to w kazdym Contaxie i szkla OCZYWISCIE - najnowoczesniejsze konstrukcje Zeissa i moim i wielu zdaniem najlepsze jakie kiedykolwiek Zeiss zrobil do lustrzanek. Kazdemu polecam chociaz zapoznanie sie z systemem kto szuka sredniego formatu dla Siebie, nie jest to tani system ale za pieniadze dostaje sie cos niesamowitego

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    P65+ ma pełne 645 (53,9x40,5) - i nie jest nawet na horyzoncie, tylko od dawna w sprzedaży To samo tyczy się H4D-60.
    No ok, przyznam wiec ze juz jest, nie sledze tak bardzo tego rynku z racji wstretu do cyfry choc jak mamy byc dokladni to jeszcze im pare mm brakuje, ale niech bedzie - jest pelna klatka 6x4.5
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-12-2010 o 22:42

Domyślnie

choc jak mamy byc dokladni to jeszcze im pare mm brakuje
    Hmm, przysiągłbym, że pełny 645 ma dokładnie 54x40,5 - nawet zmierzyłem slajd z mojej niegdysiejszej 645-tki i nie chce być inaczej...

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Hmm, przysiągłbym, że pełny 645 ma dokładnie 54x40,5 - nawet zmierzyłem slajd z mojej niegdysiejszej 645-tki i nie chce być inaczej...
    No ja wlasnie tez i klatka z Contaxa 645 ma 56x42.5mm wiec przy matrycy 53,9 x 40,4 jeszcze ciut brakuje ale nie bede dzielil wlosa na 4 i powiem - niech bedzie ze to pelna klatka

Domyślnie

Mamiya AFD II (tez japonczyk, porownywalna jakosc i o wiele nizsza cena),
    hmm zdarzyl mi sie tydzien w ktorym wlasciwie dzien po dniu fotografowalem mamyia i hasselem .. i uwazam ze to co powyzej napisales to wielka obraza dla hassella nawet jakby mial naklejke fuji.

roznica w komforcie pracy i jakosci obrazka jak dla mnie byla kolosalna.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

No ja wlasnie tez i klatka z Contaxa 645 ma 56x42.5mm wiec przy matrycy 53,9 x 40,4 jeszcze ciut brakuje ale nie bede dzielil wlosa na 4 i powiem - niech bedzie ze to pelna klatka
    Zwracam honor - faktycznie jest coś koło 56x42. Musiałem wcześniej trochę przyciąć skan

Domyślnie

Jak nie widzisz roznicy miedzy Contaxem 645 a Pentaxem 645 to ja chyba marnuje klawiature - to jak bys porownal Ferrari do mocno podrasowanej Astry GTI
    Widzę, ale te róznice sa ... nieistotne za analoga, poza brakiem zdejmowanej dupki w Pentaxie, co go dyskwalifikuje do cyfry, a co jest fundamentalną róznicą (o której to nie napisałeś).

techniczne jakich nikt dotychczas nie ma takich jak wbudowany pomiar lamp studyjnych, wklady do filmu z odkurzaczem, drukowanie parametrow zdjecia na kazdej klatce czy auto ISO.
    No wybacz, ale by takie bajery rajcowały prawdziwych wielbicieli średniego formatu to się dziwię. AUTOISO ????? Ja tego nie tykam nawet w małoobrazkowym w nikonie. Drukowanie parametrów? A na co mi to. Pomiar lamp studyjnych - za pomoca body upierdliwe, bo mierze lampy osobno, więc i tak Sekonic będzie górą.

Jesli chodzi o cyfrowa kompatybilnosc to byl on stworziony pod tym katem i dziala on w ten sam dokladnie sposob co "Hasselblad" H czy Mamiya AFD, podpinasz cyfrowa scianke i dziala komunikujac sie z aparatem poprzez zestaw wewnetrznych kontaktow.
    Mogę tu jeszcze dopisać Mamiye RZ PRO II D

Nie wiem dlaczego wszyscy dostają opadu szczęki w momencie jak się pojawia nazwa hasel, leica, zeiss, a średniofrmatowa optyka fuji, broniki, penatxa, mamiyi była zła? Leci się na legendzie. Japońce nie maja się czego wstydzić (czego nikon i canon także są dowodem)
    Przeciez sa głosy, że hasel to juz nie to, że kupili to skośnoocy. A co z legenda zeissa i leicy (kto jestich właścicielem?) skoro mam takie napisy na głupich telefonach komórkowych czy kamerkach video oraz kompaktach? Produkowanych także oczywiście przez azjatów.

Mam wydrukowane kalendarze B1 nie z optyki zeissa, leiki czy schneidera, a z japońskiej. Żyleciasto ostre sa drobne listki na brzegach kadru. Mi to wystarcza. Dalej to dzielenie włosa nie na 4, ale chyba na 10.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 12 z 36 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni