Szukaj
To zależy.
Jak nie masz NX2, to i tak program nie widzi ustawień profilu jeśli robisz fotki w NEFach.
NX2 widzi od razu profil puszki - czyli jeden "klik"mniej- Niektórym robi to różnice.
Wyraźna przewaga profili wgranych w puszkę jest w momencie robienia zdjęć w JPG, tyle, że wtedy zalety NEFów znikają....![]()
Mówiąc o siatce mam na myśli - menu fotografowania/ustaw przetwarzanie/ i lupka z kratką
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
profile to bardzo skomplikowany temat - wszystko odnosi się jpg ale - gdy tak przyjrzymy blizej - to wszystko ma skłonności - kazdy program nam cos narzuca ... stara sie pokazac jak było w profilu i późniejsza edycja RAW to tego co widzimy - łatwiej wszystko zmienic - ale zmieniamy to co pokazuje plik wyjsciowy zmodelowany profilem .... nie wiem czy wyrazam sie jasno
Pozdrawiam-Rajmund
Jest duża różnica między między portretem wykonanym z profilem D2X a bez niego? Ktoś może pokazać dla porównania dwa JPG prosto z puszki???
Faktycznie chyba walnąłem babola ale powiedziałem to na podstawia przeglądarki FS i tam się różnią. W PS różnic nie widać
Pozdrawiam-Rajmund
Ja wiem, że NEF otwarty w ACR lub lightroom nie wnosi ze sobą informacji o profilu wgranym w puszkę i ustawionym dla zdjęcia. Zatem te same 2 ujęcia, z tymi samymi parametrami i jedynie innym profilem, otwarte w ACR nie może wyglądać inaczej.
Co innego w przypadku jpga
Natomiast NEF otwarty w NX, ten profil wnosi do programu wraz z plikiem i w tym programie różnice są widoczne.
Skontaktuj się z nami