Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Profile D700

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Wielkie dzięki...

A teraz pytanko - mam wgrane te profile z D2X w Camera RAW... czyli na etapie wywoływania z RAW mogę je właczyć, czy jest sens wgrywać je jeszcze w puchę?

Domyślnie

To zależy.
    Jak nie masz NX2, to i tak program nie widzi ustawień profilu jeśli robisz fotki w NEFach.
    NX2 widzi od razu profil puszki - czyli jeden "klik"mniej - Niektórym robi to różnice.

Wyraźna przewaga profili wgranych w puszkę jest w momencie robienia zdjęć w JPG, tyle, że wtedy zalety NEFów znikają....
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    Wielkie dzięki...

A teraz pytanko - mam wgrane te profile z D2X w Camera RAW... czyli na etapie wywoływania z RAW mogę je właczyć, czy jest sens wgrywać je jeszcze w puchę?
    Jest sens, bo jak przełączysz w puszce na jpg to wtedy profil z puszki zostanie użyty.

Domyślnie

Mówiąc o siatce mam na myśli - menu fotografowania/ustaw przetwarzanie/ i lupka z kratką
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

wojteh
    Gość

Domyślnie

profile to bardzo skomplikowany temat - wszystko odnosi się jpg ale - gdy tak przyjrzymy blizej - to wszystko ma skłonności - kazdy program nam cos narzuca ... stara sie pokazac jak było w profilu i późniejsza edycja RAW to tego co widzimy - łatwiej wszystko zmienic - ale zmieniamy to co pokazuje plik wyjsciowy zmodelowany profilem .... nie wiem czy wyrazam sie jasno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    To zależy.
    Jak nie masz NX2, to i tak program nie widzi ustawień profilu jeśli robisz fotki w NEFach.
    NX2 widzi od razu profil puszki - czyli jeden "klik"mniej - Niektórym robi to różnice.

Wyraźna przewaga profili wgranych w puszkę jest w momencie robienia zdjęć w JPG, tyle, że wtedy zalety NEFów znikają....
    Nie wiem czy tak do końca bo gdyby tak było to dlaczego nefy zrobione na różnych profilach i tylko na różnych profilach ( to samo ujęcie) otwarte nie koniecznie w NX wyglądają inaczej
    Pozdrawiam-Rajmund

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Jest duża różnica między między portretem wykonanym z profilem D2X a bez niego? Ktoś może pokazać dla porównania dwa JPG prosto z puszki???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    Nie wiem czy tak do końca bo gdyby tak było to dlaczego nefy zrobione na różnych profilach i tylko na różnych profilach ( to samo ujęcie) otwarte nie koniecznie w NX wyglądają inaczej
    ... a jest tak na pewno? Daj przykład.
    NIKON

Domyślnie

Faktycznie chyba walnąłem babola ale powiedziałem to na podstawia przeglądarki FS i tam się różnią. W PS różnic nie widać
    Pozdrawiam-Rajmund

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    Ja wiem, że NEF otwarty w ACR lub lightroom nie wnosi ze sobą informacji o profilu wgranym w puszkę i ustawionym dla zdjęcia. Zatem te same 2 ujęcia, z tymi samymi parametrami i jedynie innym profilem, otwarte w ACR nie może wyglądać inaczej.
    Co innego w przypadku jpga

Natomiast NEF otwarty w NX, ten profil wnosi do programu wraz z plikiem i w tym programie różnice są widoczne.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów