Szukaj
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
To ja czegoś nie rozumiem. W innym wątku mówią że w N fioletu nie ma wcale![]()
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Sczczerze mówiąc dawno dałem sobie spokój z grzebaniem w profilach, ale mogę spróbować; czy jest jednak jakaś przewaga w ustawieniu profilu w DNG Profile Edytorze nad suwaczkami np w LR - ostatecznie tu też przecież można pogrzebać w profialach.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Chciałem odświeżyć temat i zadać pytanie czy są może zdefiniowane gdzieś profile D2X? Chodzi mi o ich charakterystykę i optymalne sytuacje do zastosowania (zastosowanie pozostałych dwóch jest jasne z racji chociażby nazwy).
D700, 50/1.4G, 80-200/2.8 AF-S
Witam !!
Wołając NEF tak ustawiasz wszystko, żeby efekt końcowy był jak trzeba.Nikt nie zaleca konkretnego profilu do zdjęć przyrodniczych innego do portretów itd.
W praktyce zaś do przeważającej ilości zdjęć przyrodniczych stosuje D2X mode1 i kolorki wychodzą bardzo dobre moim zdaniem.
Pozdrawiam !!
Z tego co tutaj słyszałem to najwięcej ludzi (łącznie ze mną) stosuje mode2. Ale ostatnio zauważyłem, że przy przy świetle żarowym najlepiej zachowuje się mode3. Czerwienie i zielenie są bardziej nasycone i wszystko o wiele ładniej wygląda. Spodobało się mnie to![]()
Skontaktuj się z nami