Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: szukam pracy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Nie zgodzę sie z tym.
    Paradoksalnie - w mniejszych miastach jest łatwiej, bo jest mniejsza konkurencja.
    Pod pojęciem "konkurencja" mam na myśli osoby, które świadomie wykonują zdjęcia, wiedzą jaki efekt chcą osiągnąć i poprzez opanowanie techniki i własnego sprzętu uzyskują to co zamierzyli.
    Być może masz rację w tym co piszesz, tylko ja bym się tutaj zapytał do której grupy zalicza się pan Hunter, bo wg mnie napewno nie do tej świadomej "konkurencji" i w tym leży problem
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Być może masz rację w tym co piszesz, tylko ja bym się tutaj zapytał do której grupy zalicza się pan Hunter, bo wg mnie napewno nie do tej świadomej "konkurencji" i w tym leży problem
    ... a problem nazywa się "szukam pracy" ... i kółko się zamyka ...
    MarcinWilk

Domyślnie

... a problem nazywa się "szukam pracy" ... i kółko się zamyka ...
    dokładnie
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Oszczędny w słowach Awatar heniek85
    Miasto
    Borek Strzeliński

Domyślnie

Nie zgodzę sie z tym.
    Paradoksalnie - w mniejszych miastach jest łatwiej, bo jest mniejsza konkurencja.
    Pod pojęciem "konkurencja" mam na myśli osoby, które świadomie wykonują zdjęcia, wiedzą jaki efekt chcą osiągnąć i poprzez opanowanie techniki i własnego sprzętu uzyskują to co zamierzyli.
    Wszędzie są klienci, którzy zatrudnią tych co równocześnie robią filmy i zdjęcia, albo walą na zielonym programie z lampą prosto w oczy - ale są tani, jednak coraz więcej jest klientów świadomych - nawet w mniejszych miastach, dla których ważne są zdjęcia - ich jakość, a nie ilość.
    I co ciekawe - w czterdziestotysięcznym miasteczku klientów świadomych jest na tyle dużo, że większej liczbie par musiałem niestety odmówić ze względu na brak terminu, niż przyjąłem zleceń...
    I ja popieram mswilk'a.
    Sam nie jestem wybitnym fotografem. A w fotografię ślubną zamierzam dopiero "wejść". Pierwsze zlecenia na ten rok już mam i już zastanawiam się jak dobrze do tego podejść. Nawet umówiłem się z księdzem, że chciałbym wejść do kościoła zobaczyć co i jak. Jak tam ciemno ... itd. Co cieszy nie spotkałem się z odmową, wręcz przeciwnie.
    Ale do rzeczy. mswilk ma rację. W mojej okolicy, a mieszkam na wsi, jest kilku fotografów. W niedalekim miasteczku (jakieś 25000 mieszkańców) jest ich chyba z 5 czy 6. Być może więcej, ja mówię o takich oficjalnych i powszechnie znanych. Ich pracę oceniam różnie, jednak większość z nich odwala tzw. kaszanę. Robią dużo zdjęć czym kupują klientów (1500 zdjęć za 1500 zł, takie np. oferty), a tymi zdjęciami trudno się cieszyć. Chociaż z drugiej strony taki klient nie ma wyjścia.
    Ale mam też znajomego, który naprawdę serio traktuje swoja robotę. Jego fotografie to może nie jest jeszcze poziom Adama Trzcionki, Kaliny czy innych forumowych mistrzów tego tematu, ale chłopak naprawdę się stara. Dla mnie jest takim wzorem do naśladowania, bo udowadnia, że nawet jeżeli w koło jest wielu tzw. fotografów ślubnych i oferują swoje usługi za niskie ceny nie wspominając o jakości to można wbić się z powodzeniem w taki rynek. Dzięki temu, że wkłada w swoje zdjęcia 100%, kalendarz ma wystarczająco zapełniony. Trzeba się znać na tym co się robi. Nie sztuka mieć torbę pełną najlepszego sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy. Liczy się jakość zdjęć. I na szczęście coraz więcej ludzi to docenia. Świadomość rośnie choć nie brakuje takich co wolą dużo a nie dobrze.
    Tak może trochę się rozpisuje bez sensu . Ale generalnie uważam, że jeżeli ktoś zna się na fotografii, ma umiejętności, trochę talentu i wkłada w swoja pracę trochę serca to prędzej czy później będzie musiał odmówić klientowi bo zabraknie mu wolnych terminów . Narzekanie, że nie mam zleceń bo inni robią szybko, brzydko, ale tanio i zabierają klientów jest bez sensu. Trzeba fotografować, oglądać zdjęcia lepszych, uczyć się i dać sie krytykować. Szczególnie tym najlepszym .
    aparat, obiektyw, lampa ... c.d.n.
    http://www.jlukasz.flog.pl

Domyślnie

Nie zgodzę sie z tym.

Jakby Ci powiedzieć.... Masz rację i jej nie masz

Ja sam w tej chwili pracuję / żyje w małym mieście- około 60.000 mieszkańców

I większość moich Klientów stanowią ludzie z innych miast czyli większych nie za bardzo udaje się przebić na lokalnym rynku z kilku powodów:
    - przyzwyczajenie
    - znajomości
    - polecenia
    - konserwatyzm klientów

Wiesz, na 25- 30 ślubów sezonie na "swoim terenie" miałem w zeszłym roku 2 - może 3. W tym będzie lepiej. Z czego to wynika? czy robię gorsze foty niż konkurencja na rynku?

nie sądze (ale się chwalę)

uważam, ze robię foty porównywalne / lepsze niż konkurencja. jestem cenowo trochę droższy niż konkurencja.

Ale.... na ten rynek wszedłem w dopiero zeszłym roku. To jest cholernie zamknięte środowisko, trudny do przeskoczenia klimat. Ale się nie poddaję.

najważniejsze - znać swoją wartość (ale obiektywnie - bez fajerwerków i śmigania), cenić się na miarę możliwości, nie odpuszczać

i mieć pomysły na zdjęci i na wykreowanie siebie.

a potem z górrrrrrki

czego i Wam życzę
    tomisiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomisiek Zobacz posta
    To jest cholernie zamknięte środowisko, trudny do przeskoczenia klimat. Ale się nie poddaję.
    Jak to zamknięte? całe miasto to zamknięte środowisko? pewnie brak ci reklamy, skoro nie masz zleceń na swoim terenie to i nie ma poleceń, zainwestuj w reklamę

powodzenia

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek85 Zobacz posta
    Narzekanie, że nie mam zleceń bo inni robią szybko, brzydko, ale tanio i zabierają klientów jest bez sensu. Trzeba fotografować, oglądać zdjęcia lepszych, uczyć się i dać sie krytykować. Szczególnie tym najlepszym .
    słusznie prawisz
    ileż można sie ścigać na cenę? jakim kosztem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hunter77 Zobacz posta
    niestety darko nie jesteśmy gośćmi w garniturach i krawatach ) większość zdjęc jest nieobrabiana więc nie wiem co tam widziałeś.
    No i najważniejsze przeczytaj raz jeszcze temat nie szukam krytyka stroju fotografa dla mnie fotograf może chodzić nawet w porwanych spodniach byle jego praca była miła i przyciągała wzrok.
    p.s. pamiętaj jak będziesz jutro szedł w plener z aparatem ubierz koszule bo fotograf powinien jakoś się prezentować.
    To na mój ślub bym Cię nie wpuścił, fotograf, który nie potrafi się ubrać po ludzku z reguły nie ma tez gustu, a to jest potrzebne do dobrych zdjęć...

Dzisiaj przynajmniej sportowa elegancja to podstawa dla fotografa ślubnego...

PS Chodzisz "do kościoła"? W porwanych spodniach?
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

i nawet kwestia zasadnicza - jakbyś się czuł w tłumie gości w pięknych sukniach i smokingach/garniturach mając sobie na sobie przysłowiowe podarte spodnie i koszule w kwiaty...?

Domyślnie

Podepnę się do tematu, również szukam pracy jako wspólnik lub pomocnik fotografa w Warszawie (nie mam własnego samochodu). Gdyby było zapotrzebowanie mogę pokazać co potrafię

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów