Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: szukam pracy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    bo ja wiem czy nieraalne. Wielu fotografów potrzebuje pomocy przy plenerach tak dla przykładu. I tam sugerowałbym rozpocząc poszukiwania
    A z technicznych rzeczy - praca z lampa zupełnie leży, obróbka równiez wliczając w to "dziarskie" rozmycia tła z PSa
    Także jak sugeruje Foto Brodowski - podpatrywanie najlepszych fotografów chociazby na poczatek na ich stronach www
    Podpatrywanie technik, podpatrywanie kadrów i na poczatek subtelne przenoszenie tego na swój grunt. Po opanowaniu powyższego szukanie indywidualnego stylu
    Tak se myśle w sumie
    ---------
    Mam rybie oko, robie śluby i amator ze mnie 100% - więc ta teoria się średnio sprawdza :P
    Ja tam podpatruje ile się da bo ciągle mam baaaardzo wiele do nauki.
    Za to dziwi mnie, że jak napisałem żart o rybie natychmiast zareagował stock
    Może to objaw egocentryzmu, a może jakiś fetyszyzm

Co do rybki zażartowałem w ten sposób dlatego, że widziałem na stronie pewnego fotografa ze 30%-40% zdjęć robionych rybą.
    Moim zdaniem to przesada.

P.S.Profesjonalizmu nie należy mylić z profesjonalnym podejściem

Domyślnie

Nie przejrzałem wszystkich zdjęć ale to co widziałem wyglądało raczej na przypadkowe kadry, za dużo lampy, obróbka a zwłaszcza ten blur z PS-a ciężko strawny no i te skosy od których głowa boli.
    Ale pierwsze co mi się niespodobało to Wasze zdjęcia w podkoszulkach zaraz po wejściu na stronę.
    A wystrczyły by chociaż koszule i od razu byłoby przyjemniej, fotograf też powinien się jakoś prezentować.
    Ja nie zarabiam na fotografi a oceniam to co widzę jako potencjalny klient.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto Brodowski Zobacz posta
    Za to dziwi mnie, że jak napisałem żart o rybie natychmiast zareagował stock
    Może to objaw egocentryzmu, a może jakiś fetyszyzm
    no bo jakby wcześniej wymieniliśmy po 1 lub dwa posty więc poczułem się niejako zobligowany to odniesienia się do tejże kwestii
    Fetysz to kobiece nogi, rybki mnie jakoś nie grzeją No chyba że dobrze zgrillowane i z dobrym winem No ale to już byłoby nie na temat

Domyślnie

niestety darko nie jesteśmy gośćmi w garniturach i krawatach ) większość zdjęc jest nieobrabiana więc nie wiem co tam widziałeś.
    No i najważniejsze przeczytaj raz jeszcze temat nie szukam krytyka stroju fotografa dla mnie fotograf może chodzić nawet w porwanych spodniach byle jego praca była miła i przyciągała wzrok.
    p.s. pamiętaj jak będziesz jutro szedł w plener z aparatem ubierz koszule bo fotograf powinien jakoś się prezentować.

Domyślnie

Jeżeli masz takie podejście do tematu to życzę powodzenia ale sznas nie widzę na poprawę
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

niestety nie obiecuje że następnym razem jak wezme aparat do ręki będe mniał na sobie pięknie wyprasowaną koszule, krawat i świeżo uprane skarpetki
    soryy darko ale wybacz to ja będe decydował czy na mojej stronie swoją fotke będe miał w koszuli czy w podkoszulce

hmm a pomimo podkoszulki jakoś nam się poprawiło ilość zleceń wzrasta i interes powoli się rozkręca

Foto Brodowski - pozdrawiam i dzięki za wsparcie.
    Ostatnio edytowane przez Joa ; 05-01-2010 o 00:16 Powód: ORT! "świerzo", "mniał"

Domyślnie

Nie ma sprawy.
    Ja również pozdrawiam.

Ale uważam, że kolega darko ma dużo racji.
    Po pierwsze kulturalnie i bez złośliwości napisał ci co mu się nie podoba w twoich zdjęciach.
    Nie pisał, że "miszcz fotoszopa" itp
    Tym bardziej powinieneś potraktować jego zdanie z powagą.

Co do ubioru tu również darko ma rację.
    Sądzę, że wykonując zlecenie typu fotografowanie ubiór jest bardzo ważny.
    Nie chodzi tylko o zasadę jak cię widzą tak cie piszą ale o zwykły szacunek dla klienta.
    Można wykonywać zlecenie w ubraniu "na luzie" (o ile nie są to zdjęcia w kościele) ale zawsze w eleganckim ubraniu.

Kiedyś widziałem jak do kościoła weszła kamerzystka ubrana w koszulkę polo, spodnie typu ogrodniczki i różowe trampki.
    Gdybym był wielebnym wyrzuciłbym straszydło z kościoła, a tak to tylko się skrzywiłem.
    Ostatnio edytowane przez Joa ; 05-01-2010 o 00:17 Powód: "wyrzucił bym"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hunter77 Zobacz posta
    niestety darko nie jesteśmy gośćmi w garniturach i krawatach ) większość zdjęc jest nieobrabiana więc nie wiem co tam widziałeś.
    No i najważniejsze przeczytaj raz jeszcze temat nie szukam krytyka stroju fotografa dla mnie fotograf może chodzić nawet w porwanych spodniach byle jego praca była miła i przyciągała wzrok.
    p.s. pamiętaj jak będziesz jutro szedł w plener z aparatem ubierz koszule bo fotograf powinien jakoś się prezentować.
    taaa - to przyjdź na ślub w oberwanej koszuli i krótkich spodenkach to nawet materiał na poziomie Adama Trzcionki lub Kaliny Cię nie uratuje
    A foty obrabiane obrabiane - nieudolne blury to tez pewien rodzaj obróbki

Domyślnie

Niestety hunter77 kolega stock i darko mają rację co do stroju i ja się do nich przyłączam. Ubiór fotografa ślubnego jest bardzo ważny, a jesli tego nie czujesz to przykre. Nikt nie mówi o garniturach i krawatach ale koszula, marynarka, odpowiednie spodnie i buty to podstawa szczególnie do koscioła. Ja zwykle zabieram cos wygodniejszego na przebranie później na zabawę. Prawdę mówiąc nawet na plener ubieram się odpowiednio. Natknąłem się parę razy przypadkowo na plener wykonywany przez innych i jako obserwator zauważyłem że kompletnie inny był mój odbiór fotografa w krótkich portkach i wygniecionej koszulce (czyt. amator z ulicy) i fotografa w spodniach i koszuli z kołnierzykiem (czyt. gość który zna swój fach).
    Co do zdjęć które obejrzałem wszystkie, to niestety słabo. Za dużo nieumiejętnie używanej lampy, zupełnie przypadkowe, nieprzemyślane kadry, za dużo przekrzywionych kadrów, za dużo tandeciarskich "efektów specjalnych". Takie jest moje zdanie. Radę już tu ktoś ci dał. Oglądaj zdjęcia innych i staraj się to przełożyć na własną pracę, a potem wypracuj swój styl. To nie jest takie proste.
    A
    FX...

Domyślnie

hmmm... a kelner w restrauracji może przyjść w brudnych od błota butach, w poplamionej, niepranej od 3 dni koszuli - zauważ, że na weselu/ slubie fotograf jest tylko takim kelnerem serwującym młodym zdjęcia - on tam zwykle nie jest gościem, tylko jest w pracy
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów