Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Fv lock

Domyślnie

1

f 4,5 - t 1s - iso 500 ogniskowa od 35-70

2

f 4,5 - t 1,3s - iso 100 ogniskowa 18mm

fotki robione w tej chwili na baaaardzo szybko pokazujące zastosowanie (do tej pory robiłem to w manualnym błysku - teraz szybciej w automacie )
    zdjęcia z puchy
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem w jaki sposób powyższe zdjęcie pokazują zastosowanie blokady mocy błysku ... Przecież na obu fotografowany obiekt jest w centrum kadru.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

fakt mogłem te same fotki zrobić bez blokady błysku była by różnica, foto 1 - blokada była robiona na twarzy aniołka - przy 70mm, później "odjechane" do 35 (czyli podobna sytuacja jak przy przekadrowywaniu), foto 2 - przy ok 150mm zablokowany błysk dla samego drewna i przejechane na 18mm

Domyślnie

Ja dodam od siebie ze blokada błysku przydaje się też w sytuacji kiedy osoba na zdjęciu notorycznie mruży oczy od standardowego flesza Wciskasz FV lock i lampa pamięta ustawienia. Błyska raz nie wysyłając przedbłysków.
    D750 | D610 | N20G | N35G | N50G | N85G |

Domyślnie

Zaczynam rozumieć o co biega.A w jakich trybach najczęściej jest to stosowane(P S A M )

Domyślnie

a tego ci nie odpowiem, bo używam aparatu tylko w manualu, a reszta P S A - to dla mnie zbyteczne w aparacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelek69 Zobacz posta
    Zaczynam rozumieć o co biega.A w jakich trybach najczęściej jest to stosowane(P S A M )
    M i A zapewne (S mam mały sens w przypadku zdjęć z lampą błyskową, o ile się nie mylę).

Domyślnie

Panowie dzieki za wyjaśnienie tej kwestii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gromi Zobacz posta
    M i A zapewne (S mam mały sens w przypadku zdjęć z lampą błyskową, o ile się nie mylę).
    No nie do końca, ustawiając odpowiednio czas migawki decydujesz o ilości światła zastanego na zdjęciu.
    D750 | D610 | N20G | N35G | N50G | N85G |

Domyślnie

Miałem na myśli to, że w przypadku stosowania lampy błyskowej zmiany czasu otwarcia migawki nie pozwolą "złapać" więcej światła z lampy bo jej błysk jest bardzo krótki. Ale wyraziłem się nieprecyzyjnie więc oczywiście masz rację

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów