Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Fv lock

Domyślnie

witam
    Mam aparat nikon D5000 i lampę nissin di622. W jasnych pomieszczeniach jeśli robi się zdjęcia w ustawieniach automatycznych jest słaby błysk lampy i zdjęcia są niedoświetlone. W instrukcji pisze aby wyłączyć blokadę błysku FV lock tylko nie wiem czy w tym aparacie można to zrobić, nie znalazłem tego w instrukcji. Jeśli ktoś wie jak pomóc proszę o pomoc.

Oszczędny w słowach Awatar Paweł Krystek
    Miasto
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

Koleżanki, Koledzy,

Jak można wydłużyć czas blokady błysku (FV Lock). Po wciśnięciu przycisku i dokonaniu pomiaru na wyświetlaczu pojawia się ikonka blokady, a wyświetlana jest tak długo (blokada trwa tak długo) jak długo wynosi pomiar ekspozycji.
    Gdy nic nie robimy przez te parę sekund (6,8, lub inne w zależności od ustawień długości trwania pomiaru ekspozycji),
    FV Lock gaśnie właśnie razem z pomiarem ekspo. Czy jest jakaś rada na to, w moim przypadku chodzi o D700.

Rozwiązanie polegające na wydłużeniu czasu pomiaru ekspozycji jest połowiczne ponieważ mamy coś za coś, tj. ekspozycja jest aktywna dłużej (baterie prędzej dead). W instrukcji nic nie ma na ten temat.
    D750, F100

Oszczędny w słowach Awatar Paweł Krystek
    Miasto
    Śląsk Cieszyński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kfoto Zobacz posta
    Koleżanki, Koledzy,

Jak można wydłużyć czas blokady błysku (FV Lock). Po wciśnięciu przycisku i dokonaniu pomiaru na wyświetlaczu pojawia się ikonka blokady, a wyświetlana jest tak długo (blokada trwa tak długo) jak długo wynosi pomiar ekspozycji.
    Gdy nic nie robimy przez te parę sekund (6,8, lub inne w zależności od ustawień długości trwania pomiaru ekspozycji),
    FV Lock gaśnie właśnie razem z pomiarem ekspo. Czy jest jakaś rada na to, w moim przypadku chodzi o D700.

Rozwiązanie polegające na wydłużeniu czasu pomiaru ekspozycji jest połowiczne ponieważ mamy coś za coś, tj. ekspozycja jest aktywna dłużej (baterie prędzej dead). W instrukcji nic nie ma na ten temat.
    Pogrzebałem w zagranicznych forach i rozwiązanie jest jedno - wydłużenie czasu pomiaru ekspozycji.
    Wydłużyłem do 16s, a w podręcznym menu dodałem pozycję zmiany tego czasu tak by była pod ręką.
    D750, F100

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów