Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Fv lock

Domyślnie Fv lock

Witam w nowym roku. Systematycznie czytam forum i korzustam z rad i uwag użytkowników. Staram się rozwijać technike robienia zdjęc i tak sobie myśle czy używacie blokady mocy błysku (fv lock).Nie do końca rozumiem o co chodzi w tej funkcji i do czego może być użyta. Prosze o wyjaśnienie i w jakich sytuacjach ją stosujecie.

Domyślnie

Tak jak blokadę ekspozycji bez lampy (w największym skrócie )

Pod tym adresem:

http://nikonclspracticalguide.blogsp...alue-lock.html

znajdziesz krótkie wyjaśnienie (po angielsku) o co chodzi.

A tu:

http://foto.jasiu.pl/

znajdziesz fajny poradnik o fotografowaniu z lampą błyskową w ogóle.
    Ostatnio edytowane przez gromi ; 03-01-2010 o 22:02

Domyślnie

no to ja się podepnę, jak uruchomić tę funkcję w aparacie
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

W d200? Albo włączasz przez menu (custom settings, opcje dotyczące flasha), albo ustawiasz sobie włączanie tej funkcji przez przycisk funkcyjny FUNC (na dole po prawej od bagnetu).

Ja mam zrobiony jeden profil (bank ustawień) pod lampę i w tym profilu przycisk FUNC jest skonfigurowany w ten sposób.

Domyślnie

no to baardzo powoli proszę o tą drugą opcję

Domyślnie

Hmmm... instrukcja zginęła / nie przeczytana?

Wciskasz przycisk Menu, potem przechodzisz do trzeciej zakładki (tej z ołówkiem) a w niej wybierasz pozycję "f Controls", potem "f4 FUNC button" i pierwsza wartość, czyli "FV lock".

Jeżeli jest dobrze ustawione to na górnym wyświetlaczu i w wizjerze po wciśnięciu przycisku funkcyjnego wyświetla się ikonka błyskawicy z literą "L" lub napisem "Lock".

Domyślnie

no i wielkie dzięki, zaraz aparat mi się skończy (ponad 170 tyś klapnięć) i dalej wiem o nim niewiele, w d100 było to bardzo proste

Domyślnie

170k - no, no...
    Robi wrażenie Ja mam mniej więcej jedno zero mniej

Nie znam D100 więc nie wiem jak to tam rozwiązano. Ale pamiętam, że pierwsze zetknięcie z menu D200 było "trudne".

Domyślnie

Dzięki gromi za odpowiedz,ale z angielskim u mnie kiepsko a twoje wyjaśnienie to bardzo wielki skrót. Może jakiś przykład.

Domyślnie

blokada błysku działa na podobnej zasadzie jak blokada ekspozycji, czy blokada AF, jeśli np. obiekt który ma być światłem "głównym" a jest on z boku kadru, "przekadrowujesz" aparat w ten sposób aby wylądował on na środku wizjera, wciskasz przedbłysk z pomiarem, lampa zapamiętuje ustawienia, wtedy możesz sobie sobie przekadrować i obiekt może być całkowicie z boku, przed tobą może być ciemna noc lub czarna ściana a błysk będzie ustawiony "zapamiętany" dla tego obiekty który był centralnie, dzięki temu nie prześwietlisz lub niedoświetlisz właśnie głównego motywu, jeśli moje tłumaczenie to jeszcze mało - to daj znać

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów