Szukaj
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem w jaki sposób powyższe zdjęcie pokazują zastosowanie blokady mocy błysku ... Przecież na obu fotografowany obiekt jest w centrum kadru.
Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443
fakt mogłem te same fotki zrobić bez blokady błysku była by różnica, foto 1 - blokada była robiona na twarzy aniołka - przy 70mm, później "odjechane" do 35 (czyli podobna sytuacja jak przy przekadrowywaniu), foto 2 - przy ok 150mm zablokowany błysk dla samego drewna i przejechane na 18mm
Ja dodam od siebie ze blokada błysku przydaje się też w sytuacji kiedy osoba na zdjęciu notorycznie mruży oczy od standardowego fleszaWciskasz FV lock i lampa pamięta ustawienia. Błyska raz nie wysyłając przedbłysków.
D750 | D610 | N20G | N35G | N50G | N85G |
Zaczynam rozumieć o co biega.A w jakich trybach najczęściej jest to stosowane(P S A M )
a tego ci nie odpowiem, bo używam aparatu tylko w manualu, a reszta P S A - to dla mnie zbyteczne w aparacie
Panowie dzieki za wyjaśnienie tej kwestii.
Miałem na myśli to, że w przypadku stosowania lampy błyskowej zmiany czasu otwarcia migawki nie pozwolą "złapać" więcej światła z lampy bo jej błysk jest bardzo krótki. Ale wyraziłem się nieprecyzyjnie więc oczywiście masz rację![]()
Skontaktuj się z nami