Close

Strona 16 z 38 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 376

Domyślnie

Mam alfe z d90, jest świetna, i kosztuje 1/3 ceny org. Jedyne co zrobiłem (z org. też bym tak zrobił), to przed przykręceniem gripa, na plastikowy bolec nałożyłem wycięty z taśmy izolacyjnej, mały kwadracik (0.5 x 0.5 cm). Grip siedzi jak zamurowany.

Domyślnie

to jednak chyba sie skusze na alfe - tym bardziej, że moge kupić nówke z gwar. za 250 zł

---
    i kupiłem
    Ostatnio edytowane przez burz ; 04-01-2010 o 20:43
    N

Domyślnie

to ja kupiłem jakiś dziwnie dobry egzemplarz bo mi grip siedzi lepiej niż wcześniej mb-d200 w d200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agraf Zobacz posta
    to ja kupiłem jakiś dziwnie dobry egzemplarz bo mi grip siedzi lepiej niż wcześniej mb-d200 w d200
    Dziwny nie dziwny, mój siedzi tak samo, ani drgnie, bez żadnego oklejania izolacją.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Łącznik jest wewnątrz metalowy, nie zostanie na statywie bez reszty aparatu
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Co prawda wątek o Alphie, ale doszedł Zeikos, więc podzielę się wrażeniami.
    Wyglada jak Alpha, kółka też chodzą lekko "plastikowo", ale precyzyjnie, spadku mocy przy włożonych akku nie zarejestrowałem, prawidłowo czerpie z bardziej zużytego akku, co do przełączania się to jeszcze nie wiem bo dopiero co podładowałem dodatkowe które też przyszło.
    Łącznie wyszło 185 pln z przesyłką, także nawet jeśli miałoby się coś popsuć to i tak z wysyłką gwarancyjną wyjdzie taniej niż alpha(uprzedzając pytanie- był zamawiany na osobę mieszkającą w stanach więc nie ma problemu z gwarancją).
    Wygląda toto tak:
    http://img96.imageshack.us/img96/8971/grip1.jpg
    http://img96.imageshack.us/img96/6862/grip2.jpg
    http://img96.imageshack.us/img96/8946/grip3.jpg

Domyślnie

Kupiłem Alpha Digital MB-D80 do D90 i oto moje wrażenia.

Uchwyt wygląda dobrze, pasowanie plastiku jest w porządku. Po przykręceniu do body nic się nie rusza, choć czasem potrafi leciutko zatrzeszczeć (a pokrywka od baterii wydaje głuchy odgłos, trącona paznokciem czy twardym elementem paska). Bliższy kontakt ujawnia jednak chiński pochodzenie zamiennika: jakość plastiku wygląda na gorszą w porównaniu do body, a jego faktura różni się wyraźnie (body jest leciutko szorstkie, a uchwyt gładki i bardziej błyszczący). Podobnie odcień jest odrobinę inny.

Jakość spustu pionowego gorsza od spustu w body. Klik bardzo podobny. Pokrętła obracają się jak w body. Guzik AE-L wykonano z gumy, co źle wróży trwałości naniesionego napisu.

Guma na pionowym uchwycie przyjemna w dotyku, bardzo podobna do tej malutkiej gumeczki na body. Przyklejona starannie, choć w moim egzemplarzu ma leciutkie wybrzuszenie na krawędzi w okolicy tarczki służącej do przykręcenia gripa.

Reasumując, ponaddwukrotna różnica w cenie zachęca do kupna zamiennika Alfa. Jednak esteci i puryści powinni się zastanowić, czy nie warto dołożyć do oryginalnego uchwytu nikona. Swoją Alfę dostałem za 250 zł, ale jeśli trafię na dobrze utrzymany oryginał z drugiej ręki, to go kupię

I jeszcze jedno. Mam małą dłoń i uchwyt pionowy jest dla mnie odrobinę za masywny. Poziomy, uzupełniony od dołu gripem, trzyma się naprawdę dobrze, mały palec się nie pałęta, a dłoń daje podparcie. Body z gripem to jednak niezła cegła (ja lubię ciężkie aparaty) i niezdecydowanym radze przed zakupem sprawdzić rzecz organoleptycznie

burz
    N

Domyślnie

No dobra przechwaliłem tą swoja alphe, faktycznie zauważyłem spadek mocy aku, ale mam 3 więc lata mi to koło d..., poza tym wcześniej miałem d200 ten to dopiero pożerał akumulatory, jak na razie to nie mam zastrzeżeniem poza wymienionymi przed chwilą. Zbeeshack masz fajny pasek do aparatu co on jakiś wygodniejszy jest?

Domyślnie

Bardzo dobrze wykonany, nie jakiś tani plastik.

Domyślnie

czy ktos mi moze powiedziec gdzie najtaniej mozna kupic tego gripa?

Strona 16 z 38 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów