Close

Strona 15 z 38 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 376

Domyślnie

Witam ,
    mam jeszcze takie pytanie, bo w sumie za wiele z gripem nie miałem do czynienia. Czy występuje opóźnienie migawki po wciśnięciu spustu "pionowego" na grypie ? czy działa on z identyczną prędkością jak ten na body ?

pzdr Kuba
    D7200 | T11-20 2.8 | S10-20 4-5.6 | N50 1.8 | F85 1.4 | CZJ180 2.8 | sb-600 | ex-650+bh02

Domyślnie

Identycznie jak ten na body
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Witam,
    mogę dołożyć swoją pozytywną opinię o tym gripie (szczególnie po drobnym zabiegu taśmą izolacyjną). Ergonomia chwytu d90tki wzrosła niesamowicie (pomimo, że nie mam ponadstandardowej wielkości dłoni).
    W moim egzemplarzu zarówno kółka nastawcze jak i spust działają precyzyjnie. Zobaczymy jak będzie to wyglądać po dłuższym użytkowaniu.
    Zauważyłem jedną rozbieżność funkcyjną pomiędzy przyciskiem blokady AE/AF na body i gripie. Mianowicie wciśnięcie tego w gripie powoduje krótkie podświetlenie linii kadrowania i pól af a z górnego lcd zniknięcie wszystkich symboli poza ramką pól ostrości. Blokada AF/AE jednakowoż działa. Przyciśnięcie przycisku na body jak wiadomo nie wywołuje takich efektów. NIe wiem, czy u Was też tak się dzieje?

Ponadto mam jeszcze jedno pytanie a propos zamienników en-el3e Phottix. Założyłem nawet nowy temat, ale nikt się nie wypowiedział. Nie wiem, czy nikt z Was ich nie używa? Jeżeli tak, proszę opiszcie swoje wrażenia z ich współpracy z d90 i gripem. Przeczytałęm na jakimś zagranicznym forum, że są dwie wersje tuch akumulatorów z oznaczeniem 3e bynajmniej i jedne współpracują z d90 a drugie nie.
    Może znacie jakieś inne zamienniki dobrze współpracujące z d90 i fabryczną ładowarką?
    Ostatnio edytowane przez kedzil ; 31-12-2009 o 12:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedzil Zobacz posta
    Ergonomia chwytu d90tki wzrosła niesamowicie
    Potwierdzam, także przy chwycie poziomym prawa ręka lepiej trzyma aparat (mam dość duże dłonie)

W moim egzemplarzu zarówno kółka nastawcze jak i spust działają precyzyjnie.
    Kółka nastawcze działają poprawnie, ale trochę inaczej - jakoś mniej miękko - niż w korpusie i gripie oryginalnym. Ale to nie przeszkadza.

Zauważyłem jedną rozbieżność funkcyjną pomiędzy przyciskiem blokady AE/AF na body i gripie. Mianowicie wciśnięcie tego w gripie powoduje krótkie podświetlenie linii kadrowania i pól af a z górnego lcd zniknięcie wszystkich symboli poza ramką pól ostrości. Blokada AF/AE jednakowoż działa. Przyciśnięcie przycisku na body jak wiadomo nie wywołuje takich efektów. NIe wiem, czy u Was też tak się dzieje?
    Nie, u mnie przyciski na gripie działa tak samo jak przycisk na korpusie, także po przedefiniowaniu funkcji przycisku AE-L/AF-L.

Ponadto mam jeszcze jedno pytanie a propos zamienników en-el3e Phottix. Założyłem nawet nowy temat, ale nikt się nie wypowiedział.
    Nie wiem, mam dwa oryginały (choć różniące się od siebie - ale wg informacji ze stron Nikona, jest chyba 5 różnych oryginałów!), i przed zakupem gripa używałem ich na zmianę, a teraz jednocześnie. Nie mam zamienników EL3e.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Co do przycisku AE/AF, to poklikałem chwilę w menu i tam w pozycji A6 jest przypisanie funkcji do wspomnianego przycisku na gripie. podświetlenie pól ostrości wiąże się z możliwością ich wyboru za pomocą przedniego kółka nastaw przy wciśniętym przycisku blokady na gripie. Działa to przy ustawieniu af na pojedyncze pole lub dynamiczny wybór pola. W automacie jest tylko blokada AE/AF. Fajna funkcja bo do wybieraka daleko w pionowym ustawieniu aparatu.

Domyślnie

Ja osobiście nie jestem za zamiennikami gripów bo sam się przejechałem na delci kupiłem grip i co pionowy spust migawki nie działa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszD1x Zobacz posta
    Ja osobiście nie jestem za zamiennikami gripów bo sam się przejechałem na delci kupiłem grip i co pionowy spust migawki nie działa
    Masz prawo mieć obiekcje, ale jak czytałeś wątek to dotyczy on głównie "Alfy", a opinie o niej są diametralnie różne od wcześniejszej wersji.
    Ja po lekturze doświadczeń kolegów z Deltami odpuściłem sobie zakup jakiegokolwiek gripa, do momentu przejścia z D50 na D90. W moim przypadku /a to rzecz zawsze bardzo indywidualna/ ergonomia na tyle się pogorszyła, że znów zacząłem się rozglądać za gripem - na moje szczęście pojawiła się Alfa, bo już miałem kupić oryginał.

p.s. nie dalej jak tydzień temu byłem u znajomego, który ma Deltę i porównywał sobie oba modele
    no cóż On też miał "pecha" kupić za wcześnie, ale podpiął Alfę i stwierdził, że nie ma ona tych wad które jemu przeszkadzały w Delcie
    najważniejsze to:
    - bułowatość
    - źle pracujący spust
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

jaka jest Wasza opinia, czy lepiej kupić nową alfę, czy używany oryginał?
    N

Domyślnie

Jeśli chodzi o użytkowanie praktycznie nie ma różnicy... Używane oryginały chodza po 400-450... Używke alphe kupisz za jakieś 200
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Co do przycisku AE/AF, to poklikałem chwilę w menu i tam w pozycji A6 jest przypisanie funkcji do wspomnianego przycisku na gripie. podświetlenie pól ostrości wiąże się z możliwością ich wyboru za pomocą przedniego kółka nastaw przy wciśniętym przycisku blokady na gripie. Działa to przy ustawieniu af na pojedyncze pole lub dynamiczny wybór pola. W automacie jest tylko blokada AE/AF. Fajna funkcja bo do wybieraka daleko w pionowym ustawieniu aparatu.
    Właśnie miałem pisać, że tak to u mnie działa.

Polecam ten grip, jest jak najbardziej ok. Nie wygląda jak tani zamiennik.
    Buduję szklarnie...

Strona 15 z 38 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów