Close

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 376

Domyślnie

Dziękuje za rady. Jednak po zastanowieniu stwierdzam że raczej kupie nowy bo różnica w cenie niewielka. Gdyby był poniżej 200zł to może było by warto zaryzykować ale dla 30 zł to się nie opłaca. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Znalazłem coś takiego, grip z wbudowanym akumulatorem !!! http://www.allegro.pl/item877060978_...kumulator.html
    Czy ktoś to ma? Cena bardzo atrakcyjna bo grip i jakby dwa aku. (ten wbudowany ma poj. 3600mAh) Ale pytanie czy jak padnie można go czymś zastąpić, tak normalnie poprzeż wymianę a nie jakieś kombinacje z innych aku.
    Już było to dyskutowane i to niedawno, więc jeśli przejrzysz nowsze tematy poświęcone zasilaniu, to może znajdziesz.
    Akumulator nie jest wymienny, więc jak się wyczerpie, trzeba go naładować (i aparat jest w tym czasie bezużyteczny, jeśli nie nosisz przy sobie standardowego akumulatora), a jak się zużyje i straci pojemność, to... nie wiadomo, bo nie wiadomo, co w środku siedzi, i czy takie ogniwa da się gdzieś kupić, zamontować, itd. Trudno liczyć na to, że importer będzie za kilka lat nadal je serwisował i wymieniał akumulatory.
    Moim zdaniem ustępuje to funkcjonalnością i uniwersalnością gripowi do którego wkłada się standardowe akumulatory Nikona, a w razie czego można jeszcze włożyć paluszki R6/AA. Dlatego w ogóle takiego rozwiązania nie brałem pod uwagę. Być może sam grip jako taki jest niezły.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Odnośnie gripa z tematu (ALPHA Digital MB-D10) - czy komuś złażą gumy ? Właśnie niedawno, po 8 miesiącach używania zobaczyłem, że zarówno pod kciukiem jak i pod wskazującym - można gumę sfałdować (przesunąć), czyli pewnie zaraz odejdzie.... Też tak macie ? Wymieniają bez problemu na gwarancji ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burz Zobacz posta
    Kupiłem Alpha Digital MB-D80 do D90 i oto moje wrażenia.

Uchwyt wygląda dobrze, pasowanie plastiku jest w porządku. Po przykręceniu do body nic się nie rusza, choć czasem potrafi leciutko zatrzeszczeć (a pokrywka od baterii wydaje głuchy odgłos, trącona paznokciem czy twardym elementem paska). Bliższy kontakt ujawnia jednak chiński pochodzenie zamiennika: jakość plastiku wygląda na gorszą w porównaniu do body, a jego faktura różni się wyraźnie (body jest leciutko szorstkie, a uchwyt gładki i bardziej błyszczący). Podobnie odcień jest odrobinę inny.

Jakość spustu pionowego gorsza od spustu w body. Klik bardzo podobny. Pokrętła obracają się jak w body. Guzik AE-L wykonano z gumy, co źle wróży trwałości naniesionego napisu.

Guma na pionowym uchwycie przyjemna w dotyku, bardzo podobna do tej malutkiej gumeczki na body. Przyklejona starannie, choć w moim egzemplarzu ma leciutkie wybrzuszenie na krawędzi w okolicy tarczki służącej do przykręcenia gripa.

Reasumując, ponaddwukrotna różnica w cenie zachęca do kupna zamiennika Alfa. Jednak esteci i puryści powinni się zastanowić, czy nie warto dołożyć do oryginalnego uchwytu nikona. Swoją Alfę dostałem za 250 zł, ale jeśli trafię na dobrze utrzymany oryginał z drugiej ręki, to go kupię

I jeszcze jedno. Mam małą dłoń i uchwyt pionowy jest dla mnie odrobinę za masywny. Poziomy, uzupełniony od dołu gripem, trzyma się naprawdę dobrze, mały palec się nie pałęta, a dłoń daje podparcie. Body z gripem to jednak niezła cegła (ja lubię ciężkie aparaty) i niezdecydowanym radze przed zakupem sprawdzić rzecz organoleptycznie

burz
    UZUPEŁNIENIE
    Kupiłem jednak oryginalnego MB-D80 i pozwolę sobie uzupełnić opinię o zamienniku Alfa (Alpha), porównując do niego grip Nikona.
    Nikon MB-D80
    Zgodnie z oczekiwaniami jakość, kolor i faktura plastiku identyczna jak w body. Nic nie trzeszczy, pasowanie elementów świetne (ale w Alfie było podobnie). Stuknięty paznokciem nie wydaje odgłosu pustego w środku pudełeczka, więc wnoszę, że grubość (jakość?) plastiku jest większa niż w Alfie. Trzymana za pionowy chwyt Alfa leciutko się wygina, na ułamek milimetra odchodząc od korpusu przy wnęce na baterię, co świadczy o małej sztywności tej konstrukcji - Nikon jest na takie eksperymenty niewrażliwy.
    Przycisk AE-L jest oczywiście plastikowy, a nie z gumy.
    Pionowy spust migawki... no właśnie, tu jest różnica, i to IMHO na niekorzyść Nikona. Alfa ma łatwo wyczuwalne dwa skoki, potwierdzane klikami: czyli pomiar i ekspozycja. Identycznie jak w korpusie. Grip Nikona ma przycisk miękki, bez klików i dla mnie to mankament (chyba, że występuje tylko w moim egzemplarzu...), aczkolwiek idzie się przyzwyczaić
    W podsumowaniu powtórzę konkluzję z opisu Alfy:
    ponaddwukrotna różnica w cenie zachęca do kupna zamiennika Alfa, jednak esteci i puryści powinni się zastanowić, czy nie warto dołożyć do oryginalnego uchwytu nikona.
    Ja się cieszę, że dołożyłem.
    N

Domyślnie

Grip Nikona ma przycisk miękki, bez klików i dla mnie to mankament (chyba, że występuje tylko w moim egzemplarzu...), aczkolwiek idzie się przyzwyczaić
    Chyba że omyłkowo kupiłeś MB-D10 i jakimś cudem spasowałeś ze swoim body
    W D300s też tak mamy że nie ma ów "klik" - zmienia się jedynie głębokość i siła nacisku spustu. Ale to jest chyba spowodowane uszczelnieniem body (tak mi się wydaje), a MB-D80 raczej uszczelniany nie jest (?)
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Domyślnie

Dokładnie, zmienia się jedynie głębokość i siła nacisku spustu - ale nie podejrzewam go o uszczelnienie
    N

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Ma Ktoś części zamienne do Alphy?
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Domyślnie

a coś w Alfie się sypnęło?
    N

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Zaliczyła upadek z aku wewnątrz i zamykanie się "zepsuło" oraz ten biały element, który prawy aku dociska
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Domyślnie

Dokładnie, zmienia się jedynie głębokość i siła nacisku spustu - ale nie podejrzewam go o uszczelnienie
    O ironio, jakby to wyglądało gdyby grip był lepiej wykonany od body...
    Uszczelnienie to tylko moje domysły skąd brak "klika". Gdy przesiadłem się z D90 na D300 to "klik" był pierwszą rzeczą którą zauważyłem. Wytłumaczyłem sobie że pewnie to jest jakoś związane z uszczelnieniem . Ale w żadnym wypadku nie przeszkadza to w foceniu i przyzwyczaić można się momentalnie
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów