Szukaj
Sigma ma wprawę w miniaturyzacji (patrz zoom 200-500)
Nikoniarz-majsterkowicz
Zobaczcie sobie w takim razie S24-70/2.8 - w tej konkurencji wielkości ( oczywiście poza filtrem ) to nikonowi się nie udało![]()
Ja z kolei uważam że przyciemnianie 135 z 2 do 2.8 jest bez sensui tak nie będzie sprzedawane po 2k zł a jak mam wyłożyć na taką stałkę z 4-5k to musi być co najmniej 2.0
przy 2.8 to wolę dołożyć do zooma 70-200/2.8 VR/VRII
MF na pewno nie będzie bo po coś Nikon ma SWM
zresztą Nikon od "wieki wieków" nie wypuścił nic MF... 135/2DC i tak sprzedawało się słabo w porównaniu z kitami które szły na tysiące
dlatego Nikon opracowując nowe szkło na pewno myśli o tym aby mu się ono zwróciło a przy i tak ograniczonym popycie na nie nie może być MF bo będzie tak jak z Zeissami... mam znajomego (co prawda Pentaxiarza), który z racji systemu powinien bronić manualnych szkieł, a właśnie twierdzi że Zeissa nigdy nie kupi bo cytuję "w tak drogich stałkach drażnił by go brak AF
Dlatego ja obstawiam N AF-S 135/2DC z być może VR
Myślę że Nikon jest tu trochę pod presją Canona z 135/2 USM oraz Sony z CZ 135/1.8 i dlatego być może odświeża to szkło a nie np temat sławetnego 24/1.4![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
kruszyna
Jeśli obecny nie był AF-S i był f2 a nie 1.8 i kosztował długi czas 5500zł a teraz 4700zł to jak ze światłem 1.8, SWM'em i jeszcze podatkiem od nowości może kosztować 4000złJa dalej będę stał że osobiście starczył by mi 135 f2 ew f1.8 Af-s szybki, sprawny, celny, ostry i za 4tyś?
No właśnie(bądźmy realni)
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Zauważ, chodzi mi o to jak by nie było DC i powiedzmy VR
A 4tyś to myślę za takie szkło rozsądna kwota. Niektórzy czasem w podobnych wątkach piszą o kwotach 1tyś.
Podatku od nowości bym nie uświadczył bo raczej by mnie nie cisnęło aż tak mocno aby przepłacić w pierwszej fazie sprzedaży. Swoja drogą jak by się okazało super hiper to cena mogła by nie spadać. W końcu zmieniło by wartę ponownie na kilkanaście lat
Edit: Zobacz jeszcze jak wygląda sprawa 24-70 i 28-70. Nówka sztuka a tańsza. Nie porównujmy od razu jakości wykonania. Ale jak wyjdzie nowa 135 to ciekaw jestem ile metalu będzie w tym plastyku![]()
Skontaktuj się z nami