Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Domyślnie

Ale ja nie wliczałem VR'a do ceny nowego a i tak nie wierzę że będzie za 4k zł obecny VR'a nie ma i jest droższy - a co dopiero jak dorzucą SWM i np lepsze światło - to nawet jak nie będzie tego VR czy nawet DC to baaardzo wątpię w 4k zł

28-70 i 24-70 są wyjątkiem - sporo przyoszczędzono w sumie na pierścieniu przysłon itd - ale teraz weź pod uwagę np 80-200 i 70-200 VR/VRII które już jednak nowe są droższe - to samo z 50/1.4 gdzie wersja G jest droższa niż poprzednik z D - generalnie nowe szkła z reguły są droższe niż poprzednicy
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

O kurka...no to drogo
    Nikon D90 + N18-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    ...zresztą Nikon od "wieki wieków" nie wypuścił nic MF...
    wypuścił linię PC

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    Edit: Zobacz jeszcze jak wygląda sprawa 24-70 i 28-70. Nówka sztuka a tańsza. Nie porównujmy od razu jakości wykonania. Ale jak wyjdzie nowa 135 to ciekaw jestem ile metalu będzie w tym plastyku
    plastyk plastykiem, ale założę się, że nie będzie miał pierścienia przysłony
    Mamiya + Sony

Domyślnie

kh29228
    wypuścił linię PC
    Miałem na myśli "normalne" stałki - nie tilt/shift... w tych MF to jest raczej podyktowany jest koniecznością niż filozofią manuali
    Pierścienia przysłon to na 99% nie będzie (jak będzie AF-S (w manualu to pewnie by został ))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    plastyk plastykiem, ale założę się, że nie będzie miał pierścienia przysłony
    E tam pierścień przysłony. Jakie gumy odłażące będą piękne A jaka osłonka przeciwsłoneczna Ciekawe dlaczego teraz nie robią tych na stałe. Czy to komukolwiek odpadło lub nie działa. Są stare szkła na m42 mające osłonkę metalową która idealnie pracuje przez tyle lat. Nie trzeba jej szukać lub zdejmować kiedy nie potrzebujemy lub odwrotnie. No ale pewno wadę zawsze można znaleźć.

Teraz dopiero do mnie dotarło że nie widziałem jeszcze żadnego nowego (w ostatnich kilku latach) szkła portretowego powyżej 100mm Więc nie wiadomo, może i będzie taka osłonka na stałe... ...plastykowa

Domyślnie

kruszyna - nie znasz się i tyle... nowa osłonka będzie na stałe i będzie gumowa... jak Ci zlezą gumy to sobie wywiniesz na przód i będzie git jak będziesz chciał złożyć albo akurat potrzebował na pierścieniu ostrzenia to złożysz (odwiniesz) i już...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    kruszyna - nie znasz się i tyle... nowa osłonka będzie na stałe i będzie gumowa... jak Ci zlezą gumy to sobie wywiniesz na przód i będzie git jak będziesz chciał złożyć albo akurat potrzebował na pierścieniu ostrzenia to złożysz (odwiniesz) i już...
    Ty się śmiejesz, a ja przy swoich Sekorach mam gumowe i się super sprawdzają
    Mamiya + Sony

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Ty się śmiejesz, a ja przy swoich Sekorach mam gumowe i się super sprawdzają
    Bo kiedys, to byly gumy...nie to co teraz

Domyślnie

sorki za glupie pytanie
    o co chodzi z tym DC?
    wyszlo to juz? są jakies testy? nie ukrywam, ze w najblizszej przyszłosci rozwazam zakup 135 f2.0

Domyślnie

DC - Defocus Control, czyli drugi pierścień umożliwiający kontrolę rozmycia tła (większe/mniejsze). Poznaj to, zanim będziesz rozważał zakup właśnie tego, charakterystycznego szkła.

Pozdrawiam
    Pat
    Fuji X100 i głód ulicy

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów