Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Domyślnie

Czekam bardzo na te szkło. Wątpię czy dadza VR lub DC (chciałbym obie te rzeczy). Ale dadzą AF-S i o to chodzi.
    W tych DC były spore kłopoty z FF/BF. 4 na 5 szkieł wymagało strojenia. To muszą poprawić.
    Co wy z tymi cenami? Jakie szkło - następca było tak zdecydowanie droższe od poprzednika? Ja raczej znam przypadki, że było nawet tańsze.
    35/1.8 się nie liczy bo nie jest pełnoklatkowy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

będzie nowe 135/1.8 DX do kompletu z 35/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co wy z tymi cenami? Jakie szkło - następca było tak zdecydowanie droższe od poprzednika? Ja raczej znam przypadki, że było nawet tańsze.
    35/1.8 się nie liczy bo nie jest pełnoklatkowy.
    70-200VR i 70-200VR II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    będzie nowe 135/1.8 DX do kompletu z 35/1.8
    do kompletu do DX to raczej 85/1.8 DX by było.

Chyba ze Nikon szykuje zestaw idealny pod DX
    10-24 DX; 35/1.8DX; 85/3.5 micro DX - to teraz 135/1.8 DX
    następna premiera to tak długo oczekiwany 80-400 VR II. Oczywiście również DX
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    70-200VR i 70-200VR II
    Ja podkreśliłem słowo było. Na razie nie znam ceny 70-200 v. II tak ze 2 miesiące po pokazaniu sie w sklepach, bo pokażą sie one w sklepach dopiero w przyszłym tygodniu. Ale zapowiada sie róznica mniej niz 1 tys zł. Kilkaset zł przy 6-7 tys to nie jest jakaś wielka sprawa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Ja podkreśliłem słowo było. Na razie nie znam ceny 70-200 v. II tak ze 2 miesiące po pokazaniu sie w sklepach, bo pokażą sie one w sklepach dopiero w przyszłym tygodniu. Ale zapowiada sie róznica mniej niz 1 tys zł. Kilkaset zł przy 6-7 tys to nie jest jakaś wielka sprawa.
    Wypowiadam sie co prawda o cenach w Niemczech, ale proporcje beda zapewne podobne. Obecna cena 135-ki to okolo 1200 euro, nowej ma wynoscic (podobno) okolo 1400. 200 euro roznicy, to przeciez mniej niz tysiac zlotych...

Oszczędny w słowach Awatar wodstock
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Czekam bardzo na te szkło. Wątpię czy dadza VR lub DC (chciałbym obie te rzeczy). Ale dadzą AF-S i o to chodzi.
    Dlaczego mieliby "zabrać" DC - jest to bardzo ciekawy dodatek. Wprawdzie nie miałem okazji używać, ale ludzie tak twierdzą. Z drugiej strony chyba lepiej by było dodać światło 1.8.

W tych DC były spore kłopoty z FF/BF. 4 na 5 szkieł wymagało strojenia. To muszą poprawić.
    Tego nie wiedziałem, zastanawiam się pomiędzy 135DC i 85 1,4 - do FX. No i teraz będzie jeszcze większy dylemat, bo trzeba poczekać na te nowe cudo. Jeśli w starym były takie problemy to chyba, na tą chwilę bym sobie odpuścił kupno 135DC.
    D9070s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wodstock Zobacz posta
    Tego nie wiedziałem, zastanawiam się pomiędzy 135DC i 85 1,4 - do FX. No i teraz będzie jeszcze większy dylemat, bo trzeba poczekać na te nowe cudo. Jeśli w starym były takie problemy to chyba, na tą chwilę bym sobie odpuścił kupno 135DC.
    ale skąd wiesz, że w ogóle wypuszczą to szkło w najbliższych latach? O następcach niektórych szkieł mówi sie od lat i ich nie ma. Lista zyczeń i nibypremier jest tak długa, że ... szanse na spełnienie tych życzeń są malutkie. W każdym razie nie będą spełnione w jednym roku. I to jest problem, bo nie wiadomo jak planowac zakupy, co jest wkurzające. Ja 4 lata temu zabierałem się za kupowanie 85/1.4. Odkładałem nieustannie moment kupna, bo będzie następca i ... 2 lata temu kupiłem. A co z następcą - nie wiadomo. Do teraz nie ma. Nikon w tym względzie jest nieprzewidywalny.

Domyślnie

W wielkim skrocie obecna lista zyczen odnosnie szkiel (odnoszac do lineupu konkurencju) to ok kilkanascie pozycji. Zwazywszy na fakt, ze Nikon wypuszcza ok 5-7 szkiel rocznie to kwestia 2-3 lat

Oszczędny w słowach Awatar wodstock
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

ale skąd wiesz, że w ogóle wypuszczą to szkło w najbliższych latach?
    Tego nie wie nikt...
    Można tylko przypuszczać, ale jak sam mówisz nie ma po co czekać.
    Sam na rok przed pokazaniem puszek FX i 24-70, kupiłem 28-70, 70-200, już z myślą o FX. Po roku okazuje się że jest następca 28-70 (no ale sam 28-70 nie przestał robić zdjęć), teraz kolejna nowość 70-200 (analogicznie stara wersja też nie przestaje robić zdjęć). Tylko denerwuje strasznie, brak jakiejkolwiek przybliżonej prognozy kolejności ukazywania się nowych szkieł. Nikon to sprytnie wymyślił, bo wypuszczenie takiego "planu" pogorszyłaby mu sprzedaż szkieł obecnie produkowanych. Dużo osób wiedząc co i kiedy będzie pewno by wyczekała do pokazania się następcy danego szkła, a tak Nikon ma zyski do ostatniej chwili.

Nam pozostaje tylko wróżenie z fusów. Idę zaparzyć herbatę...
    D9070s

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów