Close

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 154

Wątek: d200 czy d90?

Domyślnie

Generalnie z www.dxomark.com wynika, że faktycznie D90 obrazuje troszkę lepiej niż D300, praktycznie w każdej dziedzinie:

http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand2)/Nikon

aczkolwiek ja porównując zdjęcia kolegów z D90/300 nie zauważyłem jakiejś różnicy.

Dziwi mnie tylko opinia kolegi fotouśmieszek na temat używalnego ISO w D200. Wszystko oczywiście zależy od progu jakościowego jaki sobie postawimy, ale jeśli kolega jest zachwycony ISO1000 w D90 to ... czegoś tu nie rozumiem

Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    aczkolwiek ja porównując zdjęcia kolegów z D90/300 nie zauważyłem jakiejś różnicy.

Dziwi mnie tylko opinia kolegi fotouśmieszek na temat używalnego ISO w D200. Wszystko oczywiście zależy od progu jakościowego jaki sobie postawimy, ale jeśli kolega jest zachwycony ISO1000 w D90 to ... czegoś tu nie rozumiem

Pozdr.
    aaaa...sprawdziles dxomark niewierny Tomasz.Ale DXO to tylko liczby,w moim indywidualnym odczuciu obraz z d90 jest jakis bardziej 'przyjazny' od d300.ISO 1000 wzielo sie stad,ze NIERKTORE foty ustawione na ISO 1000 jeszcze maja akceptowalny szum,niezla dynamike i sporo detali.Dosc dlugo pstrykam z d200 i przyzwyczail mnie do klarownych obrazkow na b.niskich czulosciach.Tymczasem d90 mozna sfocic na tej czulosci nawet niezbyt "wymagajacy",wieczorny pejzaż.Ale to tylko subiektywna opinia.Byc moze sie myle.Milego focenia
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 29-11-2009 o 20:12
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Tylko, że odąc tropem DXOmark te ISO1000 w D90, to w rzeczywistości mniej niż 800
    Pozdr.

Domyślnie

Tylko, że odąc tropem DXOmark te ISO1000 w D90, to w rzeczywistości mniej niż 800
    Pozdr.
    Idąc dalej tym tropem (DXOmark) to fuji S5 dokłada i jednemu i drugiemu nikonowi ... to taki kij w mrowisko
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Fuji S5, podobnie jak D200 skalibrowany jest wzorcowo, a wyniki ma faktycznie rewelacyjne

Domyślnie

Fuji S5, podobnie jak D200 skalibrowany jest wzorcowo, a wyniki ma faktycznie rewelacyjne
    No cóż się dziwić... przyrodni bracia

Domyślnie

To jak to jest z tym DXOmark w kwestii ISO? Dlaczego taki D300 ma wyraźnie niższe zbadane ISO od wzorcowych? Błąd oprogramowania czy faktycznie zamierzone działanie?
    Z ciekawostek zobaczcie wyniki DR dla S5Pro, na wykresie wygląda to przepięknie.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    na wyższych ISO D90 będzie mniej szumiał, to bezdyskusyjne.
    Kolor, profile to inny temat. Bardzo, ale to bardzo się starając da się osiagnąć takie same kolory nawet i prosto z puszki. Tylko w normalnej fotografii nikt tego nie będzie robił. Łatwiej już osiągnąć porónywalny kolor wywołując RAWa.
    czyli odpowiedź jest bardziej skomplikowana. Kolor z body, praca w jpg - D200. Wywoływanie RAW - obojetne, o ile ktos jest pracusiem, bo przy D90 czasami więcej się napracuje.

Posiadam D90 i D200, uważam że kolorystyka D200 kładzie na głowę D90, mam na myśli przede wszystkim oddanie koloru skóry, D90 a właściwie jego matryca bo dotyczy to również D300 i D5000 mają tendensję do wpadania w czerwono brunatne dominanty, stąd często zwłaszcza przy użyciu profilu standard, vivid ludzie wyglądają jak wyborcy leppera. Ze standardowych profili jedynie neutral i częściowo porteretowy nadaja się do focenia ludzi.
    Do tego w słabym oświetleniu D200 ma pewniejszy AF i to bez względu na to czy ob. jest ze śrubokrętem czy AF-S, patrz moja stopka.
    Jacek twierdzi że w obróbce rawów można osiągnąć z D90 identyczne kolory, ja uważam że nie można, byłem grafikiem 10 lat, znam Photoshopa, Lightrooma, i uważam że w prosty sposób sie nie da, po prostu ingerując w składowe koloru aby usunąć te dominanty ruszamy zbyt mocno cały balans kolorów w zdjęciu, efektem jest degradacja jakości. Dodatkowo czas poświęcony na obróbkę jest niewspółmierny do efektów.
    Nie gloryfikuje D200, jego czas powoli przemija, ale jeśli znajdzie się niezajechany egzemplarz będzie w pewnych warunkach lepszym wyborem niż d90 czy nawet d300.
    podsumujmy na plus w d200
    - kolor, (skóra, pejzaż)
    - wytrzymałość obudowy
    - pewniejszy AF
    - obsługa manuali
    - cena
    - gniazdo synchro do lamp studyjnych
    - migawka (trwalsza i o większym zakresie czasów)
    - lepszy WB
    - dokładność naświetlania w pomiarze matrycowym

a na minus
    - prądożerność (na jednym akku 300-400 zdjęć to max, D90 wyciągnie nawet 4 razy tyle)
    - kiepski LCD
    - rozmiar NEF - (d90 około 11-12 MB, D200 około 16 MB)
    - wyższe szumy na wysokich ISO

Jacek używa D700 który obrazuje lepiej niż D90/D300 nie wpada w takie brzydkie dominanty. Pliki z niego są na pewno łatwiejsze w obróbce niż D90/D300. Troche przygotowuję usługowo fotoksiążek slubnych, mam styczność z materiałami z D700 i canonów i to inna liga jeśli chodzi o oddanie koloru.
    Ostatnio edytowane przez robsonzbydzi ; 30-11-2009 o 13:43
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Z ciekawostek zobaczcie wyniki DR dla S5Pro, na wykresie wygląda to przepięknie.
    I w rzeczywistości też...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    To jak to jest z tym DXOmark w kwestii ISO? Dlaczego taki D300 ma wyraźnie niższe zbadane ISO od wzorcowych? Błąd oprogramowania czy faktycznie zamierzone działanie?
    To są faktycznie zmierzone wartości. Dla pocieszenia powiem tylko, że niektóre Canony mają jeszcze niższe wartości od deklarowanych.
    Pozdr.

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów